„Orban nagy erőssége lenne a magyar válogatottnak”

KÁNTOR BARNABÁS, KOMJÁTI KATAKÁNTOR BARNABÁS, KOMJÁTI KATA
Vágólapra másolva!
2016.04.21. 13:31
null
Willi Orban (középen) Lipcsében megbízható teljesítményt nyújt (Fotó: dierotenbullen.com)
Willi Orban, a 23 éves német-magyar védő továbbra sem döntötte el, melyik válogatott mezében szeretne játszani (ráadásul van harmadik opciója: édesanyja révén a lengyeleknél is szerepelhetne), de azt elismerte, élvezetes beszélgetést folytatott Bernd Storckkal. Az RB Leipzig labdarúgójáról klubtársak véleményét is kikértük lipcsei látogatásunk alkalmával.

Januárban számoltunk be róla, Bernd Storcknak lehetősége van rá, hogy meghívja a keretébe Willi Orbant, akinek magyar az édesapja. Februárban a szövetségi kapitány elmondta, beszélt a német utánpótlás-válogatott védővel – aki édesanyja révén lengyel válogatott is lehetne, – ám nem akarja befolyásolni. Az ajtót ugyanakkor nyitva tartja előtte.

„Élvezetes telefonbeszélgetésem volt Bernd Storckkal, aki arról kérdezett, játszanék-e a magyar válogatottban – nyilatkozta Willi Orban a Nemzeti Sport Online-nak. – Azt is elmondta, szeretne fiatal csapatot építeni, amely meghatározó szerepet tölthet be a következő években.”

„Három válogatottban is játszhatnék, de mivel Németországban születtem, a nagy álmom az, hogy itt szerepeljek a nemzeti tizenegyben. Ugyanakkor nem szeretném kizárni, hogy végül a másik két opcióm közül élek valamelyikkel.”

Orban gyerekkorában sok időt töltött Magyarországon, ám mára már nem nagyon beszél magyarul. A pályán azonban meggyőző teljesítményt nyújt – így látja ezt két lipcsei klubtársa, a kapus Gulácsi Péter és a másodedző Lőw Zsolt is.

ORBAN A LIPCSEI MAGYAROKRÓL

„Nagy élmény együtt dolgozni Lőw Zsolttal, mert kiválóan tartja a kapcsolatot a játékosokkal, bármilyen problémánkkal nyugodtan fordulhatunk hozzá. Nagy előny, hogy ő is profi labdarúgó volt, így tudja, milyen nehézségeink, problémáink vannak.”

Gulácsi Péter nagyszerű képességekkel megáldott kapus, akinek a személyisége nyugalmat áraszt. Kalmár Zsolt most az FSV Frankfurtnál van, de nagyon jó úton jár, tehetséges játékos, aki hétről hétre fejlődik. Igaz, jót tenne neki, ha megtanulna jól beszélni németül… A viccet félretéve, nagyon bízom benne, hogy mind a ketten ott lesznek az Európa-bajnokságon!”

„Remek játékosnak tartom, modern felfogású középhátvéd, aki nagyon bátor a labdával – mondta Orbanról Gulácsi. – Kiválóan párharcozik, minden adottsága megvan hozzá, hogy szép karriert fusson be. A Kaiserslauternnél húszévesen már csapatkapitány volt, ez sok mindent elárul róla... Fontos játékosa csapatunknak.”

„Beszéltem vele a válogatottságról, mert én is hallom, olvasom a híreket. A fejébe azonban nem látok, így nem tudom, melyiket választja majd... Ez az ő döntése lesz. Német utánpótlás-válogatottakban szerepelt, itt nőtt fel, természetes, hogy szívesen játszana itt.”

„A magyar mellett lehetősége van a német vagy a lengyel válogatottban futballozni, mind a kettő hatalmas lehetőség a számára – így Lőw Zsolt. – Biztos vagyok benne, hogy nagy erőssége lenne a magyar válogatottnak.”

Az Európa-bajnokságon szinte biztosan nem láthatjuk Orbant nemzeti csapatunkban. Az RB Leipzig jelenleg a feljutó, második helyen áll a Bundesliga 2.-ben, így a következő szezontól minden bizonnyal az élvonalban bizonyíthat Joachim Löw német szövetségi kapitánynak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik