nemzetisport.hu 2016.02.08 18:44 Frissítve: 2016.04.21 11:49

Storck beszélt Orbannal – a döntést neki kell meghoznia

Hétfőn délután Bernd Storck szövetségi kapitány volt a Nemzeti Sport vendége. A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az Eb-felkészülés mellett konkrét játékosokra vonatkozó kérdésekre is válaszolt. Beszélt olyan speciális esetekről, mint amilyen az RB Leipzigben játszó Willi Orbané, a válogatottságot korábban lemondó Otigba Kennethé vagy a válogatott meghívóra nemrég bejelentkező bosnyák Asmir Suljicé.

Bernd Storck a Nemzeti Sport vendége volt (Fotó: Hegedüs Gábor)

 

 
Az Eb-ellenfelek: Ausztria, Izland, Portugália – MENETREND, SORSOLÁS, KIJUTÓK, JEGYEK – Eb-adatbank

A német másodosztályú RB Leipzig német U-válogatott belső védője, a 23 éves Willi Orban januárban nyilatkozott arról, hogy apai ágon magyar, az édesapja Magyarországon is él, így elméletileg a magyar válogatottban is szerepelhetne, de Bernd Storck szövetségi kapitány még nem kereste ezzel kapcsolatban.

„Azóta már beszéltünk. Elmondtam, hogy a döntést neki kell meghoznia. Ez nem egyszerű számára, hiszen az édesanyja lengyel, ő pedig Németország színeiben volt már utánpótlás-válogatott. Nem akarom befolyásolni, rábeszélni, de ha ő úgy gondolja, az ajtó nyitva áll előtte is. Hétvégén is láttam játszani, nagyon jó teljesítményt nyújtott" – válaszolta Orbannal kapcsolatban a kérdésünkre a szövetségi kapitány.

Storck hozzátette, senkit sem lehet kényszeríteni arra, hogy egy országot képviseljen, tiszteletben kell tartani a játékosok döntését. Példaként említette Huszti Szabolcsot, aki többször is nyomatékosította, hogy nem kíván már a válogatottban szerepelni, ezt el kell fogadni.

Hasonló a helyzet a Heerenveenben szereplő Otigba Kennethtel.

„Ő írt egy levelet a magyar szövetségnek arról, hogy a nigériai válogatottban szeretne játszani a jövőben, engedélyt kért arra, hogy az afrikai válogatottban szerepelhessen. Nem az én feladatom, hogy meggyőzzem a játékosokat arról, hogy a magyar csapatban játsszanak" – fogalmazott a kapitány.

Speciális helyzet a Videoton bosnyák légiósáé, Asmir Suljicé is, aki arról beszélt a közelmúltban, hogy szívesen lenne magyar válogatott.

„A honosításnak már önmagában is szigorú szabályai vannak. Ez nem úgy működik, hogy valaki bejelentkezik, hogy ő magyar válogatott lenne, és akkor holnaptól az is lesz. A keret magja adott, azokra épül, akikkel a kvalifikáció során is együtt dolgoztam már. Remek csapatunk van, nincs szükség sok változásra. Egy-két meglepetés persze lehet, illetve van olyan különleges helyzet, mint Orbané, amit érdemes megvizsgálni. A végleges keretről a következő néhány hónap tapasztalatai alapján döntök majd, de az ajtó minden magyar játékos előtt nyitva áll" – mondta Storck.

A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN MEGJELENŐ INTERJÚBAN BŐVEBBEN IS OLVASHAT AZ EB-FELKÉSZÜLÉSRŐL, A KAPITÁNY SZAKMAI ELKÉPZELÉSEIRŐL. BERND STORCK BŐVEBBEN BESZÉL A KAPUSHELYZETRŐL ÉS KLEINHEISLER LÁSZLÓRÓL IS.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.09 10:27:32

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

José Henrique, a Benfica kapusa megfogta a labdát. Kirúgáshoz készülődött, játszott a labdával…

2017.12.05 23:32:59

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hogy valamivel mélyebbre hatoljak, alapvetően megengedhetetlen, hogy egy futballista tanáccsal lássa el a nézőket. Mert ugyebár a néző jegyet vesz, és ezzel – akár tetszik, akár nem – jogot nyer a tetszésnyilvánításra.

2017.12.05 23:26:51

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Nem mi játszunk jövőre, hanem velünk játszanak.

2017.12.03 23:11:54

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Öntől most csodát várnak, sőt elvárnak, hiszen a magyar labdarúgó-válogatottnak ki kell jutnia a 2020-as Európa-bajnokságra. Kapitány úr, még egyszer leírom: ki kell jutnia!

2017.12.02 10:04:29

Magyar válogatott THURY GÁBOR

„Egyszer nekünk is sikerülhetett. Egyszer mellénk is állhatott a szerencse. Mert a sors többnyire visszaadja azt, amit korábban elvett.”