Öngóllal nyert Wales, oda a csoportelsőség

Vágólapra másolva!
2010.09.04. 17:27
null
<a href="http://tudositas.nso.hu/genpage_tr_12045.html">A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</a>
Címkék
A labdar&uacute;g&oacute; U21-es Eb-selejtezőn Magyarorsz&aacute;g hi&aacute;ba j&aacute;tszott t&ouml;bbsz&ouml;r is mezőnyf&ouml;l&eacute;nyben, v&eacute;g&uuml;l Korcsm&aacute;r Zsolt &ouml;ng&oacute;lj&aacute;val Wales 1&ndash;0-ra nyert Sz&eacute;kesfeh&eacute;rv&aacute;ron. A szigetorsz&aacute;giak a hajr&aacute;ban b&uuml;ntetőt is hib&aacute;ztak, de ez is el&eacute;g volt a győzelm&uuml;kh&ouml;z. Ezzel biztoss&aacute; v&aacute;lt, hogy nem lehet&uuml;nk m&aacute;r csoportelsők, a m&aacute;sodik helyhez is &oacute;ri&aacute;si szerencs&eacute;re &ndash; az olaszok botl&aacute;s&aacute;ra van sz&uuml;ks&eacute;g. &Eacute;s minden bizonnyal ez sem lesz garancia a tov&aacute;bbjut&aacute;sra...

Súlyos, 4–1-es vereséget szenvedett a magyar utánpótlás-válogatott tavaly Walesben. Akkor a holland Wilco van Buuren volt a csapat trénere, majd Egervári Sándor vette át az együttes irányítását, most pedig már Róth Antal a szövetségi edző. Azt reméltük előzetesen, hogy ezúttal az eredmény is máshogyan alakul majd...

Varga Józsefre és Vass Ádámra sérülés miatt nem számíthatott a szakmai stáb, így a legutóbbi, boszniai Eb-selejtezőn pályára lépő két belső középpályását a szakvezető nem is nevezte a találkozóra. (Lázár Pál, Elek Ákos és Koman Vladimir a felnőttcsapattal szerepelt Svédországban.) A középpályán így Gyömbér Gábor lett Korcsmár Zsolt társa.

A második percben rögtön Gulácsi Péternek kellett nagyot védenie egy walesi szabadrúgás után, de a magyar csapatnak is megvoltak a válaszai: egymás után kétszer is veszélyeztettük Maxwell kapuját. Szokol Zsolt és Farkas II Balázs is ígéretes helyzetből lőhetett, de egyikük sem találta el a kaput.

Ezután Németh Krisztián percei következtek: előbb egy kiugrás után, majd lefordulásból került helyzetbe, Maxwell azonban mindkétszer fogta a nem igazán helyezett próbálkozásokat. Mindenesetre az első negyedóra végére már egyértelműen a mieink irányítottak, még ha az látszódott is, hogy a saját kapunk előtt eladott labdákkal óvatosan kell bánni. 

Tovább rohamoztunk, Korcsmár egy bal oldali szöglet után már a kapufát is eltalálta, majd Németh fejese nyomán a háló is megrezdült, apró szépséghiba, hogy előtte Gosztonyi András kézzel ért a labdába, amiért sárgát kapott, a találatot meg természetesen érvénytelenítették. (Közben a walesieknél megsérült Adam Matthews, aki nem tudta folytatni a játékot.)

RÓTH: PECHES GÓLT KAPTUNK, AMI SOKKOLTA A JÁTÉKOSOKAT
 

„A meccs nagy részében, tulajdonképpen a kapott gólig nagyjából úgy alakultak a dolgaink, ahogyan azt elterveztük – nyilatkozta a találkozót közvetítő Sport Tv-nek Róth Antal. – Stabilan tudtunk védekezni, bár a walesiek átrúgták a középpályánkat, így nem tudtunk visszatámadni és abból támadásokat indítani. Peches gólt kaptunk, ami sokkolta a játékosokat, s ezt követően nem úgy alakult a mérkőzés, ahogyan azt szerettük volna. Idegesen játszottunk, kapkodtunk, csak futottunk az eredmény után, később el is fáradtunk. Sajnos ma azok a játékosaink teljesítettek önmagukhoz képest halványabban, akik egymaguk is képesek eldönteni egy mérkőzést."

 

„A vereséggel gyakorlatilag eldőlt, hogy nem jutunk tovább. A játékosoknak azt mondtam, ők is a nagy magyar futballtársadalomba tartoznak, gondoljanak az utánuk következő generációra, hogy a következő sorsolásnál jobb kalapba kerüljenek. Ezzel a következő csapat esélyeit javíthatják a sorsolásnál, hogy a győzelmünkkel a második helyen végzünk, és így a jövőben is a második kalapból sorsolják ki a magyar együttest. Bár nagyon nehéz dolgunk lesz kedden a bosnyákok ellen, hiszen a kiállítás és a sárga lapos eltiltások miatt nehéz találkozó vár ránk a sorozat utolsó fellépésén. Valószínű, hogy még biztonsági tartalékokat is be kell hívnom."

 

„Csalódottak vagyunk – nyilatkozta letörten Gulácsi Péter – Az első félidőben több lehetőségünk adódott, igaz, konkrét helyzetekig akkor sem nagyon jutottunk el, csak olyan szituációkig, amikből kialakulhattak volna. A kapott gólnál egy berúgott labdába tették bele középen a fejüket. Sajnos van ilyen gól, ez is a foci."

Az ellenfél csak elvétve jutott el a kapunkig, amikor meg sikerült neki, akkor Gulácsi védett, a 27. percben például kivetődve mentett Williams elől. A játékrész második felében már kevesebb helyzetet tudott kidolgozni a magyar csapat, többnyire a mezőnyben folyt a játék.

A szünet előtt sok volt a szabálytalanság, a színvonal is visszaesett valamelyest, persze ezzel mit sem törődtünk volna, ha Németh valamelyik lehetőségéből betalál, de előbb lefordulása, majd távoli lövése után sem tudtuk megszerezni a vezetést, így maradt a gól nélküli állás.

A folytatásban rögtön betalálhattunk volna, de Gosztonyi előbb Maxwellt rúgta telibe, majd a szerencsésen elé pattanó labdát is csak a walesi hálóőr kezébe emelte. A Vidi játékosa lendületben maradt, és pár perccel később jó 25 méterről eresztett meg egy lövést, amely nem sokkal kerülte el a bal felsőt. 

A második játékrészt is aktívan kezdte a magyar csapat, amely technikailag jócskán ellenfele fölé nőtt, a walesiek a fizikai erejükben bíztak, de elsősorban a rögzített helyzetek után tudtak valamiféle veszélyt kialakítani Gulácsi kapuja előtt.

Jól tartották magukat, Róth Antal pedig erre úgy reagált, hogy frissíteni próbált, Farkas II helyére behozta Kulcsár Dánielt. A 68. percben aztán szinte a semmiből előnybe került Wales: egy jobb oldali szabadrúgásra egyszerre ugrott fel Korcsmár és Robson-Kanu, a labda pedig – úgy tűnt – a magyar játékos fejét érintve vágódott védhetetlenül a hosszú sarokba. Öngól. 0–1

A hajrára beállt Futács Márkó és Lencse László is, közben Kanu tört be a tizenhatosunkon belülre, de éles szögből leadott lövését Gulácsi védte. A mieink egyre feszültebbek lettek, Németh kakaskodásért kapott sárgát, míg a kitámadó magyar válogatottat többször is megkontrázták, a Liverpool fiatal hálóőre szerencsére mindannyiszor hárított.

A 86. percben Kanu lerázta Debrecenit a tizenhatoson belül, a magyar védő csak szabálytalanul tudta szerelni, amiért pirosat kapott, az ellenfél pedig büntetőt. Gulácsi – a tavalyi U20-as vb tizenegyesölője – újfent villant: megfogta a sértett által elvégzett kísérletet. Az utolsó percekben jól ölte az időt az ellenfél, lepergett az idő – Wales egy öngóllal nyerni tudott, ezzel odalett a csoportelsőség.

És alighanem a továbbjutás is...

A CSOPORT ÁLLÁSA
1 Wales 7 5 1 1 15 5 10 16
2 Olaszország 7 4 1 2 11 5 6 13
3 Magyarország 7 4 0 3 9 7 2 12
4 Bosznia-Hercegovina 7 2 1 4 4 8 -4 7
5 Luxemburg 8 1 1 6 2 16 -14 4
 TOVÁBBI PROGRAM
 Szeptember 7.
 Magyarország–Bosznia-Hercegovina
 Olaszország–Wales
 A 10 selejtezőcsoportból az első helyezettek mellett a négy legjobb második jut tovább a selejtező rájátszásába, amelyben oda-visszavágós párharc után a hét győztes kvalifikálja magát a jövő évi nyolccsapatos dániai Eb-re, amelynek a házigazda automatikus résztvevője.

 

Érthető a fehér mezes walesiek öröme, illetve a mieink bánata...
Érthető a fehér mezes walesiek öröme, illetve a mieink bánata...

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik