Öngól okozta a vesztünket Lengyelországban

Vágólapra másolva!
2011.11.15. 20:19
null
AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: MTI)
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott utolsó idei fellépésén felkészülési mérkőzésen 2–1-re kikapott idegenben Lengyelországtól. A poznani találkozón Pawel Brozek szerzett vezetést a 37. percben a hazaiaknak, de Priskin Tamás a 78. percben egyenlíteni tudott. A lengyelek végül Vanczák Vilmos öngóljával szerezték meg a győzelmet.

Tisztán kivehető volt, hogy az új poznani stadion ülőhelyei kék-fehér színben pompáznak, hiszen meglehetősen kevesen látogattak ki a 2012-es Eb egyik helyszínéül szolgáló létesítménybe. Helyi források szerint mintegy nyolcezer néző foglalt helyet a lelátókon.

A mérkőzés első kapura lövését a dortmundi Jakub Blaszczykowskitól láthattuk a 3. perc elején, de a labda négy méterrel elkerülte a bal oldali kapufát. Egy perccel később már sokkal közelebb jártak a hazaiak a vezetés megszerzéséhez, bal oldali támadás végén Adrian Mierzejewski az oldalhálóba tüzelt.

A két korai próbálkozást követően egy időre sikerült stabilizálni hátsó sorunkat, de továbbra is a lengyelek voltak a kezdeményezőbbek. A 18. percben végre megdolgoztattuk Lukasz Fabianskit, gyors kontra után ugyanis Varga József tette vissza lövésre Koman Vladimirnak a labdát, aki a bal alsó sarkot célozta meg, de az Arsenal kapusa magabiztosan védett.

A 25. percben remek helyről végezhettek el szabadrúgást a hazaiak, Mierzejewski pedig ezúttal már eltalálta a kaput, de Bogdán Ádám kiütötte a bombaerős löketet. Ezután felpörögtek az események: az egyik oldalon Priskin elől mentettek szögletre, majd két lengyel helyzetet láthattunk. Mindkétszer Pawel Brozek veszélyeztetett, de előbb fölé durrantott, miután Vanczák Vilmost átjátszotta, majd Varga becsúszva szerelte őt a tizenhatoson belül.

Bogdán Ádám a negyedik válogatottbeli mérkőzésén az első gólját kapta. Korábban Luxem- burg, Izland és Liechtenstein ellen maradt hibátlan.

A 37. percben góllá érett a lengyelek fölénye, de ehhez kellett a mi segítségünk is. Először is Koman próbált megmenteni egy labdát a felezővonalnál, de ezzel az ellenfelet indította, amely pillanatok alatt a tizenhatosunk előtt termett. Mierzejewski 17 méteres lapos lövését Bogdán pont a legrosszabb helyre, Brozek elé ütötte ki, a berobbanó csatár pedig közelről nem hibázott. 1–0

A lengyel válogatott ezzel az első félidőt teljesen megérdemelt vezetéssel zárta, a mieink játékában túl sok pozitívumot nem fedezhettünk fel.

Egervári Sándor a belső középpályásainkkal lehetett elégedetlen, legalábbis őket cserélte le: Tőzsér Dánielt Elek Ákos, Sándor Györgyöt pedig Hajnal Tamás váltotta.

Nem sokon múlt, hogy rögtön a második félidő elején kétgólos hátrányba kerüljünk, jobb oldali lengyel beadás után Brozek lépte át a labdát, amit Mierzejewski laposan lőtt a bal alsó sarok felé, de Bogdán bravúrosan lábbal hárítani tudott.

Egy újabb Mierzejewski-lehetőség után közel kerültünk az egyenlítéshez, ám hogy ebből semmi sem lett, azt az észt játékvezetőnek is megköszönhetik a lengyelek. Koman középre adott passzát követően a kivetődő kapusról Priskin elé került a labda, csatárunk azonban nem fért hozzá, mivel védője hátulról lerántotta.

A 63. percben ismét Priskin került helyzetbe, Hajnal passzát követően remekül került helyzetbe két lengyel védő mellett, azonban lövését nem helyezte eléggé, így Fabianski viszonylag könnyen védeni tudott.

Sajnos támadójátékunk a cserékkel sem lett sokkal acélosabb, hátul viszont továbbra is meglehetősen könnyen átjátszottak minket. Brozek helyére a nem kevésbé veszélyes Robert Lewandowski állt be, aki a 71. percben senkitől sem zavartatva fejelt fölé a kapunktól hat méterre. Az ismét felerősödő lengyel rohamok közben mi is kihagytunk egy kecsegtető lehetőséget, amikor Dzsudzsák passzából a berobbanó Koman lőtt mellé.

A 78. percben aztán elég volt két nagyszerű egyéni alakítás, és megszereztük egyenlítő gólunkat. Elek indult meg a lengyel térfél közepén nagy lendülettel, védőjét lefutva betört a tizenhatoson belülre, jobbról középre adott, Priskin pedig kapásból a kapuba lőtt, Fabianski csak beleérni tudott a labdába. 1–1

A gól jótékonyan hatott ránk, hiszen ezután többször is eljutottunk az ellenfél kapujáig, a 86. percben azonban a lengyelek szerezték meg újra a vezetést, pontosabban Vanczák.Blaszczykowski három emberünket játszotta át a jobb oldalon, középre passzolt, ahol a tisztázni igyekvő Vanczák lábáról a saját kapuja felé pattant a labda, ezután még menteni próbált, de nem járt sikerrel, a bal alsóba passzolt. 2–1

Az eredmény ezután már nem változott, a lengyelek a helyzetek száma és a játék összképe alapján sajnos megérdemeltnek mondható győzelmet arattak. A magyar nemzeti csapat hétmeccses veretlenségi sorozata szakadt ezzel meg (március 7-én Hollandiában kaptunk ki legutóbb, 5–3-ra), a mieink 7–1–3-as mérleggel zárták az esztendőt.

EGERVÁRI SÁNDOR ÉRTÉKELÉSE

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

PRISKIN: DÖNTETLENT ÉRDEMELTÜNK VOLNA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik