November 17. – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2017.11.18. 00:19

Tíz éven át ezen a napon mindig a lelki üdvéért felajánlott szentmisével emlékeztünk a 2006. november 17-én elhunyt Puskás Ferencre, s volt, hogy a rokonokon és egy-két baráton kívül más nem tartotta fontosnak a megemlékezést.

Most, a tizenegyedik évfordulón azt gondoltuk itt, a szerkesztőségben, hivatalból illik ugyan röviden beszámolnunk róla, de talán aránytévesztés lenne a nem éppen kerek évfordulónak nagyobb jelentőséget tulajdonítanunk. A Puskás-rajongók, a nagy játékost a magukénak érző klubok, közösségek azonban másként vélekedtek, s csak kapkodjuk a fejünket, ki mindenki és hányféleképpen tiszteleg világszerte a futballtörténet egyik legnagyobbja előtt.

Kezdődött a múlt héten egy katowicei lengyel könyvbemutatóval, majd Puskás új, cirill betűs életrajza bukkant fel egy moszkvai fotón a volt orosz sztárjátékos, Andrej Kancselszkisz olvasmányaként. A tizenegyedik évfordulóra koszorúzást szervezett Kispesten a Honvéd és a Szent István-bazilikában a Puskás Akadémia (utóbbi a Puskás Intézet fantasztikus új szerzeményét, idősebb Puskás Ferenc edzői karszalagját is bemutatta az évforduló alkalmából), de honlapján nemcsak a két hazai klub és az MLSZ, hanem a Real Madrid is megemlékezett a magyar legendáról. Angliában egy nappal az évforduló után, a szombati Manchester United–Newcastle United bajnoki előtt adják át a Puskás-Ferguson jótékonysági díjat, amelyet Magyar Zoltán, a Magyar-Skót Társaság alapítója álmodott meg tíz évvel ezelőtt.

A spanyol Marca napilap és több magyar sajtóorgánum pedig megosztotta a statisztikus világszervezet, az IFFHS először húsz évvel ezelőtt közölt, a huszadik század legnagyobb góllövőit listázó s most, az évfordulóra frissített rangsorát. Puskás akkor egy müncheni gálán kapta meg az Évszázad góllövője címet 533 élvonalbeli bajnokin szerzett 511 góljáért és az ezt igazoló oklevelet – még ott lehetett vele a rangsor harmadik és nyolcadik helyezettje, Zsengellér Gyula (416) és Szusza Ferenc (393) is, míg az 1959-ben elhunyt Schlosser Imre végzett amúgy a második helyen 417 góllal, csaknem száz találattal lemaradva a történelem legnagyobb góllövőjétől.

A spanyol kollégák persze azt emelték ki, hogy korunk két csodalénye, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi egyelőre nincs a legjobb tízben, előbbi 373 góllal a 12., utóbbi 361 góllal a 16. helyen áll; igaz, a legutóbbi két évtizedben, Hugo Sánchez visszavonulása óta csak ők ketten követeltek maguknak helyet a húszas listán is (amelyen további két magyar van, Takács II József 360, Sárosi György 351 góllal).

Kiadója ugyancsak az évfordulón jelentette be, hogy megjelent a rajzos Puskás Öcsi-gyermekkönyvsorozat harmadik része, s amikor délután négykor kiteszem a mondat végén a pontot, egyelőre nincs több hír, közlemény az évfordulóról, amelynek jelentőségét előzetesen alábecsültük, de amely – egyre inkább úgy néz ki – önálló életre kelt: rajongók, szakemberek tartják számon világszerte a nagy magyar labdarúgóhoz köthető dátumokat, így november 17. sem néhány ember ügye ma már, hanem fontos, közismert jelkép.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik