nemzetisport.hu 2018.07.29 18:53 Frissítve: 2018.07.29 18:58

Női válogatott: tizenegyesekkel úszott el a bronz Balatonfüreden

A magyar női labdarúgó-válogatott az 1–1-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel kikapott Fehéroroszországtól a Balaton-kupa bronzmérkőzésén.

Süle Dóra korai góljával még a magyar válogatott vezetett (Fotó: mlsz.hu)

 

Az MLSZ idén hatodik alkalommal rendezte meg a Balaton-kupát, melyen 2018-ban Fehéroroszország, Románia és a címvédő Szerbia vett részt. Nem volt egyszerű dolga Markó Edina szövetségi kapitánynak, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan a magyar válogatott ezúttal sem a legerősebb keretével vett részt a tornán. Hiányoztak a BL-selejtezőre készülő MTK játékosai, valamint – mivel a Balaton-kupa hétvégéje nem FIFA-játéknap – a légiósaink is, így a legutóbbi vb-selejtezőre, a dániai meccsre meghívott 23 játékosból mindössze nyolc léphetett pályára Balatonfüreden.

A magyar válogatott az elődöntőben sima vereséget szenvedett a teljes csapattal felálló Romániától, a bronzmeccsen viszont már jobban futballozott.

Markó Edina csapata remekül kezdte a mérkőzést, Süle Dóra tízméteres lövésével már a harmadik percben megszerezte a vezetést (1–0), ám a fehéroroszok az első félidő végén Slapakova révén egyenlítettek (1–1).

A második félidő kevesebb izgalmat hozott, többnyire a középpályán folyt a küzdelem. A magyar csapat elsősorban Vachter Fanni játékában bízhatott, a csereként beálló támadó kétszer is jól ment el a bal oldalon, de először az utolsó passznál tudták szerelni a védők, a második esetben pedig önfeláldozóan blokkolták a lövését. A fehéroroszok birtokolták többet a labdát, de legtöbbször a beívelésekre hagyatkoztak, ezeket pedig jól semlegesítette a magyar védelem, így az eredmény már nem változott a rendes játékidőben, és következhettek a tizenegyesek. A drámai párbaj egészen a 11. körig, a kapusokig folytatódott, és végül a fehéroroszok nyertek 8–7-re.

„Azt már a rajt előtt is tudtuk, hogy ez a torna elsősorban a csapatépítésről és a fiatalokról szól majd, és ennek szellemében játszottunk a fehéroroszok ellen is. Örülök, hogy hat újoncot is avattunk, és mindannyian jó szellemben, vagányan, a lehetőségtől nem megilletődve szálltak be a mérkőzésekbe, sőt a tizenegyespárbajban is odaálltak a labda mögé. A felkészülési tornáknak nem az eredményesség a legfőbb célja, ettől függetlenül persze legalább a bronzérmet szerettük volna megszerezni. Ugyanakkor az eredménynél fontosabb volt számunkra, hogy különböző felállásokat és taktikai elemeket gyakoroljunk, illetve hogy kiderüljön, hogy kik azok a fiatalok, akik az U19-es válogatottból kilépve már az A-válogatott kapuján kopogtathatnak. Ebből a szempontból sikeres volt a Balaton-kupa” – értékelte a tornát az mlsz.hu-nak Markó Edina szövetségi kapitány.

BALATON-KUPA, BALATONFÜRED
A 3. HELYÉRT
Magyarország–Fehéroroszország 1–1 (1–1) – tizenegyesekkel 7–8
MAGYARORSZÁG:
Samu Anna – Tóth Alexandra, Kovács Laura, Szeitl Szilvia, Szabó Viktória – Fenyvesi Evelin (Vidovenyecz Anna, 90.), Rácz Zsófia – Mosdóczi Evelin (Fél Patrícia, 66.), Öreg Cintia (Szakonyi Emese, 66.), Kocsán Petra (Boros Kinga, 87.) – Süle Dóra (Vachter Fanni, a szünetben). Szövetségi kapitány: Markó Edina
A magyar gólszerző: Süle Dóra

2019.06.16 23:20:52

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha valakinek, Marco Rossinak sikerülhet ezt elérnie. Nem utolsósorban azért, mert a földön jár. Feltehetően a válogatottal kapcsolatban is, ám nekem fontosabb, ahogy magáról beszél.

2019.06.15 23:47:42

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Hogy ezzel hatalmas terhet rakok a csapatra? Dehogy, felejtsük el ezt a szokásos klisét. Hatalmas teher van a csapaton, aki ezt magától nem észleli, azt nem én fogom most képbe helyezni.

2019.06.14 07:49:08

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

A hatszoros válogatott védő megosztotta lapunkkal, mi volt a Wales elleni győzelem titka.

2019.06.13 22:17:18

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2019.06.12 22:36:02

Magyar válogatott nemzetisport.hu