Női válogatott: Vágó tizenegyest hibázott, ikszeltünk az írekkel

TŐSÉR NORBERT (Paralimni)TŐSÉR NORBERT (Paralimni)
Vágólapra másolva!
2017.03.03. 18:51
null
Vágó Fanni (pirosban) hagyta ki a mieink legnagyobb helyzetét (Fotó: mlsz.hu)
A magyar női labdarúgó-válogatott második mérkőzésén 0–0-s döntetlent játszott Írországgal a Ciprus-kupán. A mieink a Wales elleni vereség után az írek ellen már bátrabban, több helyzetet kidolgozva futballoztak, sőt Vágó Fanni büntetőjével akár győzhettek is volna.

 

A nappali kora nyárias meleg és a csalogató homokos tengerpart ellenére sem megengedett a lazsálás a női válogatottnál, annál is inkább, mert a csütörtöki szünnapon végre nagypályás edzés és az Írország első ciprusi mérkőzéséről készült videofelvétel elemzése szerepelt a programban.

Péntek délelőtt aztán egy átmozgató edzéssel és taktikai értekezlettel készült a csapat a második csoportmérkőzésre, amelyen az írek csak részben kezdtek úgy, ahogyan a szakmai stáb várta. Az erőszakosság és a sok futás mellett a védelmüket harminc-negyven méterre előretolták ugyan, de a várt támadások elmaradtak. Az első gólhelyzetet nem is saját taktikai elképzelésük szerint alakították ki. A szakmai stáb tagjai között a csapatorvos kisebb szívritmuszavart is megállapíthatott volna a negyedik percben, amikor Bíró Barbara hibáját követően az írek helyzetbe kerültek, de a kapus javított, s védett. Gyorsan rendezte a sorokat a válogatott, s Markó Edina szövetségi edző kérésének megfelelően próbálta lassítani a játékot, a tapasztalt belső védőpáros, Tálosi Szabina és Szeitl Szilvia a lehető legjobban széthúzta a védelmünket, s forgatásokkal, akár tíz-tizenöt hátsó passzal csalogatta előrébb az ellenfelet. Mivel Írország semmi különöset nem mutatott, a magyar hölgyek negyedóra elteltével a támadásokban is követték az edzői utasításokat, de Vágó Fanni távoli lövését Marie Hourihan könnyedén védte. A mérkőzés előtt az átlövések hiányára hívta fel a figyelmet a kapitány, de Írország ellen e tekintetben is pótoltuk az elmaradást, s Vágó Fanni mellett Németh Loretta is próbálkozott.

Szünet után annyiban változott a helyzet, hogy középpályás letámadásainknak köszönhetően gyakrabban szereztünk labdát, s előbb Zeller Dóra átlövése jelezte, a magyar válogatott nem elégszik meg a döntetlennel. A gólszerzéshez a 63. percben állt legközelebb a csapat, de a Vágó Fanni buktatást követően megítélt tizenegyesből a sértett jobbal a jobb kapufa mellé rúgta a labdát.

A HANGULAT TÍZES

Ígéretüknek megfelelően a szigeten szolgáló békefenntartók ezúttal is megnézték a mérkőzést, de lényegesen többen. A Famagusztából, Nicosiából és Athienouból érkező katonák az ENSZ Cipruson szolgáló erőinek (UNFICYP) magyar kontingense, s – civilben – két mikrobusszal érkeztek, összesen harmincegyen. A dudák és számtalan magyar lobogó mellett egy légvédelmi kürt is megfért, no és – vénaszkenner hiányában – némi védőital a lassan megszokott télies estéken. A magyar lányok eleinte kissé megszeppenve, később azonban fellelkesedve fogadták a lelátóról a segítséget, s talán a könnyeivel küszködő Vágó Fanni is megnyugodott kissé, mert senki sem hibáztatta a kihagyott tizenegyes miatt.

Írország továbbra sem futballozott úgy, ahogyan reméltük, s taktikai repertoárukból csupán a szögletekre hagyatkoztak. Sarokrúgásoknál rendre hat-nyolc játékosuk az ötösön belül tömörült, elzárva a területet Bíró Barbara elől, de kapusunk olykor a szintén hiányolt zsiványságot sem nélkülözve, könyökölve furakodott magának helyet, s ha már veszni érezte a helyzetet, hatalmas üvöltéssel elterülve jelezte, ellene bizony szabálytalanságot követtek el.

A magyar lányok a hátralévő időben is támadásban maradtak, s mindent elárul a mérkőzésről, hogy az utolsó húsz percben a korábban oly’ magabiztos írek lassították a játékot, s próbálták húzni az időt – sikerrel.

„Közös munkánk alatt az egyik legjobb mérkőzést játszottuk. Helyzeteink voltak, irányítottuk a játékot, a küzdő- és csapatszellem kiváló volt, a taktikai fegyelem példaértékű, csupán a gól hiányzott. Más, mondhatnám jobb teljesítményre számítottunk Írországtól, ezért a mérkőzés elején óvatosabban futballoztunk, mert ezt is kértem a lányoktól, aztán azonban maguktól átlátták a helyzetet, s remekül váltottak. Fejlődtünk a Wales elleni mérkőzéshez képest, alakul a csapatjátékunk is, de azért vagyunk itt, hogy most még javíthatunk, aztán az ősszel jönnek a világbajnoki selejtezők” – értékelt Markó Edina.

„Borzasztóan csalódott vagyok, mert nem nagyon szoktam tizenegyest rontani. Ráadásul a kapus elvetődött bal oldalra, szóval csak belsővel be kellett volna gurítanom a labdát, erre mellé rúgtam, nem is kevéssel. Sajnálom” – mondta a büntetőt hibázó Vágó Fanni.

A csoport másik mérkőzésén Wales szintén gól nélküli döntetlent ért el Csehország ellen, így a magyar válogatott csoportjában – holtversenyben – a harmadik helyről várja a harmadik mérkőzést, amelyre hétfő 16.30 órától kerül sor a csehek ellen.

CIPRUS-KUPA, FELKÉSZÜLÉSI TORNA
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ÍRORSZÁG 0–0
Paralimni. V:
Kovacová (Sukeniková, Misková – szlovákok)
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Papp D., Tálosi, Szeitl, Szabó V. – Fenyvesi, Csiszár – Mosdóczi (Rácz Zs., 56.), Vágó (Nagy Á., 83.), Zeller (Nagy L., 91.) – Németh L. (Tóth G., 69.). Szövetségi edző: Markó Edina
ÍRORSZÁG: Hourihan – Perry, Caldwell, Quinn, Scott – O’Gorman, Duggan, McCabe (McCarthy, 92.) – Connolly (Kiernan, 87.), McLaughlin (O’Riordan, 76.) – Roche. Szövetségi edző: Colin Bell

A csoport másik mérkőzésén
Wales–Csehország 0–0

A csoport állása: 1. Wales és Írország 4-4 pont, 3. Csehország és MAGYARORSZÁG 1-1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik