Női Eb-selejtező: gombócból is sok – 12-t kaptunk a németektől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.18. 17:52
null
A németek 12 gólt ünnepelhettek a mieink ellen (Fotó: Twitter/DFB)
A magyar női labdarúgó-válogatott kiütéses, 12–0-s vereséget szenvedett a címvédő Németországtól az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányán. A bokasérüléséből lábadozó Marozsán Dzsenifert nélkülöző házigazdák már negyven perc után hét góllal vezettek, és a második félidőben sem kímélték a mieinket.

 

A meccs előtt a tisztes helytállásban, a nagy különbségű vereség elkerülésében és néhány, gólszerzéssel kecsegtető támadás kialakításának lehetőségében reménykedtünk, de ebből semmi sem valósult meg, az Európa-bajnoki címvédő német válogatott átgázolt a mieinken.

A hazaiak Alexandra Popp fejesével már a hetedik percben megszerezték a vezetést, míg két perccel később Leonie Maier duplázta meg az előnyt. A három pont sorsa ekkor el is dőlt – nem mint ha a találkozó előtt kérdéses lett volna –, a magyar lányok lelkiállapotának azonban szemmel láthatóan nem tett jót, hogy ilyen korán kétgólos hátrányba kerültek.

A 16. percben a balhátvéd Tabea Kemme érkezett remek ütemben a kapu elé, és lőtt a bal alsó sarokba, majd Melanie Behringer váltotta gólra a Maier lerántásáért megítélt tizenegyest. A 28. percben a 19 éves Pauline Bremer is feliratkozott a gólszerzők közé, az első félidő hajrájában pedig a Wolfsburg középpályása, Lena Gössling duplázott – kevesebb mint negyven perc játék után 7–0-ra vezettek a németek.

Szőcs Réka a gólok többségénél kiszolgáltatott helyzetben volt
Szőcs Réka a gólok többségénél kiszolgáltatott helyzetben volt

A mieink gyakorlatilag nem lépték át a felezővonalat az első félidőben, de ezért önmagában nem lehet elmarasztalni a magyar lányokat, mert erre számítani lehetett.

A magyar válogatott a szünetben valamennyire összekapta magát, és a második félidőben 18 percig állta a sarat, utána azonban a félidőben hármat cserélő házigazdák megint magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak. Simone Laudehr első találata után Popp rúgott szép gólt, majd Bremer fejelt Szőcs Réka kapujába, aztán Leupolz is betalált – a hazaiak tíz perc leforgása alatt rámoltak be újabb négy gólt.

A végeredményt a 84. percben Bremer állította be, bár az utolsó percekben akár tovább is nőhetett volna a különbség. A magyar csapatnak a második félidőben már volt néhány ígéretes kontratámadása – Vágó Fanni és Szabó Viktória is könnyedén megszerezhette volna a becsület gólt –, de ha a mieink kinyíltak, annak a védekezés általában megitta a levét.

Öröm az ürömben, hogy történetünk legsúlyosabb vereségét elkerültük. A negatív csúcsot a 2005 októberében rendezett Anglia elleni mérkőzés tartja, amikor Tapolcán tizenhárom gólos vereséget szenvedtünk.

„A tisztes helytállásra készültünk a német válogatott ellen. Tudtuk, hogy a pontszerzésre nem lesz esélyünk, de szerettünk volna egy ennél szorosabb mérkőzést játszani, sajnos kicsit jobban tiszteltük az ellenfelünket a kelleténél. Sebességben nagy volt a szakadék a két válogatott között, így még az ilyen arányú különbség is reális. Jó lett volna a két nagy helyzetünk közül legalább az egyiket kihasználni, sajnos ez nem sikerült. Bár az eredmény fájó, mégis azt mondom, van értelme ezeknek a meccseknek, hiszen a középmezőny csapatai rengeteget tanulhatnak az ilyen mérkőzésekből” – értékelt az mlsz.hu-nak Markó Edina szövetségi kapitány.

A magyar válogatott októberben javíthat, amikor a Ferencváros stadionjában a németeknél lényegesen gyengébb játékerőt képviselő Törökországot fogadja – remélhetőleg a sérüléssel bajlódó Zeller Dórával és Szarvas Alexandrával kiegészülve.

NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT, 1. FORDULÓ
Németország–Magyarország 12–0
(7–0)
Halle, Erdgas Sportpark, 4500 néző. Vezette: Sara Persson (svéd)
NÉMETORSZÁG: Schult – L. Maier, Krahn (Leupolz, a szünetben), Bartusiak, Kemme (Blässe, a szönetben) – Gössling, Behringer – Bremer, Popp, Laudehr – Mittag (Däbritz, a szünetben). Szövetségi kapitány: Silvia Neid
MAGYARORSZÁG: Szőcs – Mosdóczi, Szeitl (Rácz Zs., 74.), Tálosi, Szabó V., Tóth G. (Tóth II A., a szünetben) – Jakabfi, Csiszár H., Hummel-Smuczer (Szuh, 55.), Sipos – Vágó F. Szövetségi kapitány: Markó Edina
Gólszerző: Popp (7., 66.), L. Maier (9.), Kemme (16.), Behringer (19. – 11-esből), Bremer (28., 70., 84.), Gössling (33., 39.), Laudehr (63.), Leupolz (72.)

Csütörtökön játszották
Törökország–Horvátország 1–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik