Női Eb-selejtező: elmaradt a bravúr, az oroszok nyertek Felcsúton

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2015.11.29. 18:22
null
Hiába küzdött a magyar női csapat, az oroszok erősebbnek bizonyultak (Fotó: mlsz.hu)
A magyar női labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen 1–0-s vereséget szenvedett Oroszországtól Felcsúton. A mieink sok hibával játszottak, a vendégek a második félidő elején szerezték a győztes góljukat.

 

A mérkőzés előtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke Zeller Dórát köszöntötte, aki 25. válogatott mérkőzésén lépett pályára. A meccset Garami József, az MTK szakmai igazgatója és Bernd Storck, az Európa-bajnokságra kijutó férfiválogatott szövetségi kapitánya is a helyszínen tekintette meg.

A találkozó első nagy helyzetét a 13. percben láthatta a Pancho Aréna közönsége, amikor Vágó Fanni ugratta ki a jobb szélen a Basel légiósát, Szarvas Alexandrát, akinek a középre passzolt labdája után Jakabfi Zsanett lőtt kapura, de a kísérlet elakadt Elvira Toduában, az oroszok kapusában.

MARKÓ EDINA: RÁSZOLGÁLTUNK VOLNA AZ EGY PONTRA

„Bosszantó vereséget szenvedtünk, mert az egy pontra rászolgáltunk, igaz, a győzelemtől messze álltunk. Ha az első félidőt és a helyzeteink számát nézzük, akkor a döntetlen benne volt a mérkőzésben. Nem véletlenül beszéltük a Törökország elleni mérkőzés után, hogy a helyzetkihasználásban javulnunk kell. Az orosz csapatnak sikerült belőnie egy helyzetét, míg mi az első félidőben kihagytuk a lehetőségeinket. Nagyot küzdöttek a lányok, az első félidőben jól játszottunk, amit jól mutat, hogy az oroszoknak mindössze egy helyzetük volt" – mondta a mérkőzés után Markó Edina szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak.

„A szünet után az orosz csapat agresszivitásban és sebességben is váltani tudott, és a felállást is úgy változtatták meg, hogy a gyenge pontjainkat ki tudják használni. Fizikálisan jobban bírták a végét, ezért nem tudtuk azt a játékot játszani, amit a meccs első felében. Sajnos a cseréink ezúttal nem tudtak hozzátenni a meccshez. Nem volt meg bennünk az átütőerő ahhoz, hogy jobban ki tudjuk használni az orosz csapat gyengéit, és az is tény, hogy néhány játékosunk erejét felemésztette a védekezés, így többen nem tudtak hasznosan részt venni a támadásokban. Agresszivitásban, futómennyiségben és sebességben sem mindenki tudta kihozni magából a legtöbbet. A kulcs ettől függetlenül a gólszerzés. Meg kell tanulnunk, hogy ilyen mérkőzésen nincs négy-öt helyzetünk, abból a két lehetőségből kell gólt szereznünk, amit az első félidőben sikerült is kialakítanunk. Ebben mindenképpen fejlődnünk kell" – tette hozzá a szakember.

A mieinket irányító Markó Edina a meccs előtt elmondta, hogy a védők mögé beívelt labdákkal próbáljuk majd megzavarni a vendégeket, a játékosok pedig szemmel láthatóan igyekeztek betartani a kapitány utasításait. A kivitelezésekbe azonban sok hiba csúszott, így a magyar csapat játékát a pontatlanság jellemezte. A játékrész közepén átvették az irányítást a kombinatív játékra törekvő oroszok, akik először Anna Csolovjaga révén veszélyeztettek, de Tálosi Szabina magát nem kímélve blokkolta a lövést.

A 31. percben Jakabfi Zsanett indult meg a pálya közepén, majd a bal szélen érkező Zellert hozta játékba, ám a Hoffenheim csatára nem tudott túljárni a kapus eszén. Három perccel később egy szögletet követően Anna Kozsnyikova lőtt kapura, de a Szőcs Rékát helyettesítő Bíró Barbara bravúrral védett.

Az első félidőben a magyar válogatott egyenrangú partnere volt az esélyesebb vendégeknek, a szünet után azonban megváltozott a játék képe. A második játékrész elejét megnyomták az oroszok, akik az 55. percben meg is szerezték a vezetést. A bal oldalon kavargattak a látogatók, majd Jelena Tyeherova adta be a labdát, a jó ütemben érkező Darja Makarenko pedig Bíró hóna alatt a jobb alsó sarokba fejelt (0–1).

A mieinket megfogta a kapott gól, a folytatásban egymás után dolgozták ki a helyzeteket az oroszok, egy szót sem szólhattunk volna, ha ismét betalálnak.

A 74. percben aztán mi is eljutottunk a vendégek kapujáig. A hihetetlen mennyiségű mezőnymunkát végző, a támadásokat is gyakran segítő, a mieink (egyik) legjobbjának bizonyuló Csiszár Henrietta harcolt ki szabadrúgást a tizenhatos előterében, a csereként beálló Sipos Lilla erős lövését azonban üggyel-bajjal a kapu fölé tolta az orosz kapus.

A magyar válogatott a hajrában nem tudott újítani, a támadójáték akadozott, így az orosz válogatott begyűjtötte a három pontot – összességében megérdemelten.

A mieink április 8-án hazai pályán a horvátok ellen folytatják a selejtezősorozatot.

NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT, 4. FORDULÓ
Magyarország–Oroszország 0–1
(0–0)
Felcsút, Pancho Aréna, 700
néző. V: Sarah Garratt (angol)
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Mosdóczi, Tálosi, Szabó V., Tóth G. – Csiszár H., Hummel-Smuczer – Szarvas (Szuh, a szünetben), Jakabfi, Zeller (Sipos L., 58.) – Vágó F. (Zágor, 82.). Szövetségi kapitány: Markó Edina
OROSZORSZÁG: Todua – Dmitrenko, Cibutovics, Kozsnyikova, Medvegy – Tyerehova, Makarenko, Masina (Kosztareva, a szünetben), Szocsnyeva – Pantyuhina (Kosztyukova, 82.), Csolovjaga (Fjodorova, 92.). Szövetségi kapitány: Jelena Fomina
Gólszerző: Makarenko (55.)

A SELEJTEZŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 4
4
22–0 12
2. Horvátország 3
1 1
1 5–3 4
3. Oroszország
3
1
1
1
1–2
4
4. MAGYARORSZÁG
411
2
2–14
4
5. Törökország 4
1
3
1–12 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik