Női Eb-selejtező: a tűzjelző után jött a gól – nyertek a mieink

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.21. 17:52
null
Magyar gólöröm (Fotó: Földi Imre)
A magyar női labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn 1–0-ra legyőzte Törökországot a Ferencváros stadionjában. A mieink győztes gólját a második félidő 18. másodpercében Szuh Erika szerezte. A magyar csapat vasárnap Horvátországban folytatja a szereplését.

A mérkőzés előtt Dénes András női szakágvezető a 75. válogatottságát ünneplő Vágó Fannit és a címeres mezben 50. alkalommal pályára lépő Sipos Lillát köszöntötte. A magyar válogatott idegesen és rengeteg hibával kezdte a több mint 2000 néző előtt megrendezett mérkőzést, amelyen az első félidő derekán két tizenegyest is számon kérhetett a svéd játékvezetőn, aki azonban egyszer sem avatkozott közbe.

HIÁBA A 22 FŐS KERET, NEM VOLT ELÉG CSERÉNK

A mérkőzéssel kapcsolatban érdekesség, hogy a mieink keretét hiába alkotja 22 (egészséges) játékos, a meccsre csak 17 főt, tehát a megengedettnél eggyel kevesebb futballistát neveztek be az illetékesek.

A Nemzeti Sport Online értesülései szerint lefagyott az UEFA rendszere, miközben a magyar női válogatott csapatmenedzsere feltöltötte (volna) a keretet az európai szövetség adatbázisába. A cserekapus Samu Anna nevét még elfogadta a rendszer, a többiekét azonban már nem.

A szabályok szerint ilyen esetben a legutóbbi mérkőzésre benevezett keretet lehet regisztrálni, így a válogatottból ezúttal kimaradó Krisztin Sára kivételével ugyanazok a játékosok léphettek csak pályára a törökök ellen, mint szeptemberben, Halléban.

A technikai hibának Pinczi Anita, Zágor Bernadett, Kaján Zsanett, Kocsán Petra és Zeller Dóra esett áldozatául, akik így csak a lelátóról tekinthették meg a meccset – Horvátországban azonban remélhetőleg már játszhatnak.

Fél óra elteltével Yagmur Uraz fejelhetett kapura tiszta helyzetből, de rosszul találta el a labdát, akárcsak két perccel később Melike Pekel, aki egyedül indulhatott meg a magyar kapura. Az összességében gyenge színvonalú első félidő legnagyobb magyar lehetőségét a 37. percben láthattuk, amikor Sipos beadása után Vágó ordító helyzetben a léc fölé lőtt.

A szünetben a Ferencváros stadionjában megszólalt a tűzjelző, a hangosbemondó többször is felhívta a szurkolók figyelmét, hogy hagyják el a stadiont, ám pillanatokkal később kiderült, hogy vaklármáról van szó.

Bár utólag belegondolva, sejtjük, mit érzékelt a stadion riasztóberendezése, a második félidő 18. másodpercében ugyanis elsült Szuh Erika lába. Az ellenfelének nekieső mieink tízese, Vágó játszotta meg a tizenhatoson belül Csiszár Henriettát, akinek lapos beadása után Jakabfi Zsanett nem találta el a labdát, a második hullámban érkező Szuh azonban léc alá emelt (1–0).

A magyar válogatott az 54. percben könnyedén megduplázhatta volna előnyét, ám Sipos beadását követően Jakabfi szép mozdulattal fölé lőtt. Négy percre rá Uraz a meccs legnagyobb török lehetőségét puskázta el, amikor lendületből érkezve Szőcsbe lőtte a labdát – avagy a magyar kapus hárított bravúrral.

A 68. percben a nem sokkal korábban ígéretes helyzetet elpuskázó Jakabfi – aki a mieink egyik legaktívabb játékosa volt a meccsen – szögletét követően Csiszár fejese a lécen csattant. A hátralévő időben egy távoli török lövést leszámítva igazán nagy gólszerzési lehetőség már egyik kapu előtt sem alakult ki – főképp azért, mert mindkét csapat elfáradt –, így a mieink megnyerték a mérkőzést.

„Elsősorban a helyzetkihasználással voltak problémáink a mérkőzésen, hiszen amikor gólt szerezhettünk volna, és ezzel lehetőségünk lett volna arra, hogy megnyugodjunk, kihagytuk a lehetőségeket, és még idegesebbé váltunk. A szünetben megbeszéltük, mi lehet a megoldás a problémára, és bár sikerült gyorsan gólt szereznünk, a további találatok elmaradtak, így nem nyugodhattunk meg teljesen” – mondta az mlsz.hu-nak Markó Edina szövetségi kapitány.

„A végén kicsit magunkra húztuk a törököket, de a legfontosabb, hogy sikerült megszerezni a győzelmet. Szeretnénk megköszönni a szurkolóknak, hogy ennyien kijöttek, és ilyen hangosan buzdítottak bennünket, ez végig nagy segítséget jelentett a lányoknak” – tette hozzá a szakember.

A Németországtól elszenvedett súlyos vereség után javító magyar együttes vasárnap a törököknél jobb játékerőt képviselő Horvátországgal csap össze Eszéken.

NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT, 2. FORDULÓ
Magyarország–Törökország 1–0 (0–0)
Budapest, Üllői úti stadion, 2150
néző. Vezette: Tess Petersson (svéd)
MAGYARORSZÁG: Szőcs – Mosdóczi, Szeitl, Szabó V., Tóth G. – Csiszár H. (Fenyvesi E., 71.), Hummel-Smuczer, Szuh – Jakabfi, Vágó F. (Rácz Zs, 89.), Sipos (Nagy L., 77.). Szövetségi kapitány: Markó Edina
TÖRÖKORSZÁG: Caglar – Yeniceri, Erol, Tezkan, Kaya – Koc (Türk, 54.), Korkmaz, Belci (Topcu, 80.), Yaren, Uraz (Karabulut, 70.) – Pekel. Szövetségi kapitány: Talat Tuncel
Gólszerző: Szuh (46.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2 2 13–0 6
2. Horvátország 2 1 1 4–2 3
3. MAGYARORSZÁG
2
1
1
1–12
3
4. Oroszország 0–0 0
5. Törökország 2
2
1–5 0

A selejtezőcsoport további októberi programja
2015. október 22., 16.00: Németország–Oroszország
2015. október 25., 14.15: Németország–Törökország
2015. október 25., 16.00: Horvátország–MAGYARORSZÁG

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 22 FŐS KERETE
Kapusok:
Szőcs Réka (Fiorentina – Olaszország), Samu Anna (Ferencváros)
Védők: Szeitl Szilvia (1. FC Femina), Tálosi Szabina (SC Südburgenland – Ausztria), Szabó Viktória (1. FC Lübars – Németország), Tóth Gabriella (Werder Bremen – Németország), Rácz Zsófia (1. FC Lübars – Németország), Mosdóczi Evelin (Ferencváros), Tóth Alexandra (SC Südburgenland – Ausztria), Pinczi Anita (MTK)
Középpályások: Hummel-Smuczer Angéla (MTK), Nagy Lilla (MTK), Fenyvesi Evelin (Ferencváros), Szuh Erika (FC Neunkirch – Svájc), Csiszár Henrietta (1. FC Lübars – Németország), Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg – Németország)
Támadók: Zeller Dóra (Hoffenheim – Németország), Sipos Lilla (St. Pölten-Spratzern – Ausztria), Vágó Fanni (St. Pölten-Spratzern – Ausztria), Kaján Zsanett (MTK), Zágor Bernadett (Ferencváros), Kocsán Petra (Kóka)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik