Nemzetek Ligája: milyen csoportban látná szívesen a válogatottat?

Vágólapra másolva!
2018.01.23. 15:00
null
Szerdán ellenfeleket kap a válogatott a Nemzetek Ligájában (Fotó: Szabó Miklós)
Szerdán délben a svájci Lausanne-ban tartják a Nemzetek Ligája csoportjainak sorsolását – a magyar labdarúgó-válogatott a C-divízió első kalapjából kerül majd elő. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) még tavaly októberben hozta nyilvánosságra a divíziók beosztását, valamint azon belül a kalapokat is. A vb-selejtezők lezárása után megerősítették, hogy Magyarország a C-ligában az első kalapból várhatja a január 24-i sorsolást. A mi ligánkban egy háromcsapatos és három négycsapatos csoportot alakítanak ki. A csoportok győztesei feljutnak a B-divízióba, míg az utolsó helyezettek a D-ligában kezdik meg a következő kiírást. A Nemzetek Ligája és az Európa-bajnokság szorosan összefügg, előbbiből kvalifikálni lehet az utóbbira.

A SORSOLÁS MENETE
A szerdai procedúrát a D-ligával kezdik. A magyar válogatott a C-liga első helyére került, ennek megfelelően a négy közül az 1-es kalapból sorsolják. Először a 4-es kalap három csapatát húzzák ki. Az elsőként kihúzott csapat a C2-es csoportba kerül, a második a C3-asba, majd a harmadikként kihúzott válogatott a C4-es csoportba kerül. Ezt követően a 3-as kalapban lévő csapatok ugyanezen metódus alapján kerülnek be csoportjaikba azzal a különbséggel, hogy itt már négy csapat van a kalapban, tehát az első kihúzott a C1-es csoportban kap helyet. A magyar válogatottnak helyt adó 1-es kalap csapatainak csoportja tehát a C-liga sorsolásának végén derül ki.

Az A-divízió négy csoportelsője 2019 júniusában vív négyes döntőt a Nemzetek Ligája-trófeáért, de a többi divízió csoportelsőinek is jelentős a tét: számukra is nyílhat út a 2020-as Európa-bajnokságra a 2020 márciusában sorra kerülő NL-rájátszásban. A 13 országban, köztük Magyarországon is megrendezendő 2020-as Eb selejtezői addigra befejeződnek – azokat 2019 márciusa és novembere között bonyolítják le –, és annak eredményei is befolyásolják, hogy végül az NL csoportelsői vesznek-e részt a 16 csapatos NL-playoffban. Ha ugyanis ők az Eb-selejtezőből kijutottak az Eb-re, a divíziójuk lejjebb rangsorolt csapatai indulhatnak a négy Eb-kvótáért zajló, egyenes kieséses rájátszásban.

A szerdán délben kezdődő sorsolás befejezését követően az egy csoportba került csapatok képviselői a helyszínen le is egyeztetik a csoport menetrendjét, hogy ki, kivel, mikor játszik. Ugyanakkor a mérkőzések kezdési időpontjait az UEFA határozza meg a jogtulajdonos tv-társaságok felmerülő igényeinek figyelembevételével – tájékoztatott az mlsz.hu.

A meccsnapok meghatározásakor a csapatoknak nincs teljesen szabad kezük, ugyanis az UEFA olyan szabályokat is megalkotott, melyeket a földrajzi, éghajlati adottságok határoztak meg. Ezek közül válogatottunkat a következők érinthetik: Finnország és Norvégia novemberben lehetőség szerint már nem játszik mérkőzést hazai pályán az időjárási körülményeik miatt. Észtország és Litvánia éghajlata ugyan enyhébb, de szintén „téli helyszín” minősítést kapott, így amennyiben az ő csoportjuk összetétele engedi, akkor nem játszanak már hazai mérkőzést az utolsó két játéknapon.

A mérkőzések kezdési időpontjával kapcsolatosan három időpontot jelölt ki az UEFA. Az alapvető kezdési időpont a Bajnokok Ligájából már megszokott és bevált 20.45 lesz a Nemzetek Ligájában is, kiegészülve néhány 18.00 órakor kezdődő összecsapással. A szombatra és vasárnapra eső mérkőzéseknél ez a két kezdési időpont egyenrangú lesz, de ezeken a napokon lesz délután 15.00 órakor kezdődő találkozó is.

A sorsolásnál korábbi kiváló futballisták működnek közre, a magyar válogatott csoportját a C-divízióban Jari Litmanen finn legenda fogja majd húzni.

Ön milyen ellenfeleket szeretne a magyar válogatottnak? Kommenteljen, mondja el véleményét a hozzászólások között!

A NEMZETEK LIGÁJA BEOSZTÁSA (55 válogatott):
A-divízió (12): Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Svájc, Olaszország, Lengyelország, Izland, Horvátország, Hollandia
B-divízió (12): Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország
C-divízió (15): MAGYARORSZÁG, Románia, Skócia, Szlovénia, Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia, Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország, Ciprus, Észtország, Litvánia
D-divízió (16): Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Lettország, Feröer, Luxemburg, Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta, Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár

AZ UEFA ÁLTAL MEGERŐSÍTTET KALAPBEOSZTÁSOK
A-DIVÍZIÓ

1. kalap: Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország
2. kalap:
Franciaország, Anglia, Svájc, Olaszország
3. kalap: Lengyelország, Izland, Horvátország, Hollandia
B-DIVÍZIÓ

1. kalap: Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia
2. kalap:
Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina
3. kalap:
Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország
C-DIVÍZIÓ

1. kalap: MAGYARORSZÁG, Románia, Skócia, Szlovénia
2. kalap: Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia
3. kalap: Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország
4. kalap: Ciprus, Észtország, Litvánia
D-DIVÍZIÓ
1. kalap: Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia
2. kalap:
Örményország, Lettország, Feröer, Luxemburg
3. kalap:
Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta
4. kalap:
Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár

A TERVEZETT MENETREND
2018. szeptember 6–8.:
Nemzetek Ligája, csoportkör, 1. forduló
2018. szeptember 9–11.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 2. forduló
2018. október 11–13.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 3. forduló
2018. október 14–16.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 4. forduló
2018. november 15–17.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 5. forduló
2018. november 18–20.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 6. forduló
2019. március: Eb-selejtező, két forduló
2019. június: Eb-selejtező, két forduló
2019. június 5–9.: Nemzetek Ligája, A-divízió, rájátszás a trófeáért
2019. szeptember: Eb-selejtező, két forduló
2019. október:
Eb-selejtező, két forduló
2019. november: Eb-selejtező, két forduló
2020. március 26–31.: Nemzetek Ligája, rájátszás az Eb-szereplésért mind a négy divízióban

A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik