Nemzetek igája – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.09.20. 00:36

A Nemzeti Sport szerdai számában – mások mellett – a 2020-as labdarúgó Európa-bajnoksággal, selejtezőjének lebonyolítási rendjével is foglalkozunk. Jó hír (ez már korábban is körvonalazódott), hogy a 2019-ben átadandó új Puskás Ferenc Stadionban három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntős meccset játszanak. Továbbá az 1960-ban Nemzetek Kupája néven elindított első kontinentális bajnokság 60. évfordulóján az UEFA reményei szerint egész Európában fesztiválhangulat lesz. És az is biztos, hogy földrészünkön abban a tekintetben egyszer lesz kutyavásár, hogy az európai szövetség 2020 után nem tervez 13 helyszínt érintő rendezést. Több jó hírünk nincsen.

A selejtezősorozat lebonyolítása ugyanis nem eléggé világos. Az Eb-selejtező csoportbeosztásos rendszerét nem vetették el, emellett a Nemzetek Ligáján keresztül – a lebonyolítás ma kerül az európai testület végrehajtó bizottságának asztalára – is ki lehet jutni a 24 csapatos kontinensbajnokságra. Ám akkor is felvetődnek aggályok, ha a szisztéma a kvalifikáció kezdetéig még kikristályosodik. Az UEFA szemszögéből valamennyi lépés érthető – már ami a profitmaximálást illeti. Nem lesznek úgymond felkészülési („zsíros kenyér”) meccsek, mert a lényegesen több tétmérkőzés miatt eleve minimálisra redukálódik a szabad játéknapok száma. De ami ennél is fontosabb, az NL meccseinek közvetítési jogát el lehet adni.

Az erősorrend alapján az NL-t négy részre osztják (A-, B-, C-, D-liga), azon belül 4-4 csoport van, a meccseket még a hagyományos Eb-selejtező (amelyről 20 csapat jut ki) előtt lejátsszák. Ám az alligák csoportgyőztesei csak a régi szisztéma szerint teljesített kvalifikáció után, már az Eb évében, 2020 tavaszán döntenek a négy fennmaradó helyről.

De hiába lesz nagyobb a játszótér, azaz több a tétmeccs, Európa (tovább) kasztosodik, a kontinens krémjét az Eb-csoportbeosztást leszámítva akkor láthatjuk kiscsapatok ellen, amikor a hátunk közepét. Az szinte elképzelhetetlen, hogy felkészülési mérkőzésnek álcázott barátságos meccsen futballkapcsolatokat lehessen ápolni, ugyanis a klubjuk miatt eleve leterhelt játékosokat a válogatottban nem zsigerelik ki vagy hagyják megsérülni. De ez csak egy szegmense ennek az új módinak. Ami egyelőre inkább tűnik nemzetek igájának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik