nemzetisport.hu 2017.09.04 10:48 Frissítve: 2017.09.04 10:48

Válogatott: Svájc és Feröer ellen kellenek a pontok a B-divízióhoz

Bár a labdarúgó-világbajnokságon nem lehet ott, a 2018 őszén induló új válogatott küzdelemsorozat, a Nemzetek Ligája csoportbeosztása szempontjából még két nagyon fontos mérkőzés vár Magyarországra. Svájc és Feröer ellen minél több pont kell, hogy meglegyen a B-divíziós hely.

portugal629
Fioláékra még két nehéz vb-selejtező vár (Fotó: Földi D. Attila)

 

A 2018 őszén induló új sorozat, a Nemzetek Ligája nem csupán a végső győzelem szempontjából lesz fontos, az erősségük alapján négy divízióba (A, B, C, D) sorolt európai válogatottak ugyanis négy Európa-bajnoki kvalifikációs helyhez is jutnak.

A kiindulópontot majd az UEFA 2017. novemberi országranglistája jelenti, ehhez a jelenlegi csoportmeccsek mellett meg kell várni a november 9–11., illetve 12–14. közötti pótselejtezőket is. A koefficiensek három részből tevődnek össze: a 2014-es vb selejtezőiből és a vb-teljesítményből, a 2016-os Eb selejtezőiből és az Eb-szereplésből, illetve a jelenlegi vb-kvalifikáció eredményeiből.

 
VB-SELEJTEZŐK, 2018 – MENETREND, EREDMÉNYEK, CSOPORTOK

Az A- és a B-divízióba 12-12, a C-be 15, a D-be pedig 16 csapat kerül – mindenhol négy csoportban zajlanak majd a küzdelmek 2018 szeptembere és novembere között. Az A-divízió négy csoportelsője 2019 júniusában vív négyes döntőt a Nemzetek Ligája-trófeáért, de a többi divízió jól teljesítő csapatai is reménykedhetnek, hiszen a 2019 márciusa és novembere között lezajló Európa-bajnoki selejtezőkről kvalifikációt nem szerző válogatottak a 2020. márciusi NL-rájátszásból még kijuthatnak az Eb-re.

Azt viszont még nem lehet tudni, hogy ez csak a csoportelsőket vagy esetleg néhány másodikat is érint-e: amennyiben a Nemzetek Ligája csoportelsői az Eb-selejtezőből kijutottak az Eb-re, a divíziójuk lejjebb rangsorolt csapatai indulhatnak a négy maradék kvótáért zajló, egyenes kieséses rájátszásban.

Amennyiben hinni lehet a Footballseeding.com által vezetett, nem hivatalos UEFA-koefficienslistának, úgy egyelőre a 22. helyen áll a magyar csapat, de már csupán két mérkőzés vár rá (Svájcban, majd itthon Feröer ellen), míg a mögötte lévő vetélytársak közül Törökország, Csehország, Románia, Dánia, Albánia és Szlovénia is három-három meccset vívhat.

Ha ezt a táblázatot vesszük alapul, akkor szeptember 4-én így néznének ki a divíziók:
A-divízió: Németország, Portugália, Belgium, Svájc, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Olaszország, Oroszország, Horvátország, Lengyelország, Hollandia.
B-divízió: Svédország, Izland, Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Ukrajna, Wales, Ausztria, Észak-Írország, Írország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Törökország
C-divízió: Románia, Dánia, Albánia, Szlovénia, Görögország, Skócia, Montenegró, Szerbia, Bulgária, Norvégia, Izrael, Ciprus, Észtország, Finnország, Litvánia
D-divízió: Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, Feröer, Macedónia, Lettország, Luxemburg, Moldova, Kazahsztán, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino, Koszovó, Gibraltár.

tab
 Így állnak a divíziók most

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.22 23:44:17

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Marad a felkészülés, de mire is?

2017.09.21 22:29:50

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Hadd ne kezdjünk e helyütt részletes felsorolásba, hogy Kovács Attila milyen elképesztő, dilettáns, szégyenteljes döntésekkel, módszerekkel, machinációkkal, otrombaságokkal írta be örökre a nevét a magyar labdarúgás történetének legsötétebb lapjaira.

2017.09.19 23:46:32

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szemszögéből valamennyi lépés érthető.

2017.09.18 22:48:03

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A közönség a magyar címert szereti, a hazájáért rajong, és ezt fejezi ki minden egyes sporteseményen.

2017.09.17 23:45:14

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Turgenyev szerint »az egyetlen dolog, ami számít az életben, magadat a második helyre tenni«, s bár nem hinném, hogy Lajos bá és Józsi bá kívülről fújta volna a klasszikus orosz író műveit, gondolatait, tetteik mindenesetre szinkronban voltak velük.