nemzetisport.hu 2017.09.04 10:48 Frissítve: 2017.09.04 10:48

Válogatott: Svájc és Feröer ellen kellenek a pontok a B-divízióhoz

Bár a labdarúgó-világbajnokságon nem lehet ott, a 2018 őszén induló új válogatott küzdelemsorozat, a Nemzetek Ligája csoportbeosztása szempontjából még két nagyon fontos mérkőzés vár Magyarországra. Svájc és Feröer ellen minél több pont kell, hogy meglegyen a B-divíziós hely.

portugal629
Fioláékra még két nehéz vb-selejtező vár (Fotó: Földi D. Attila)

 

A 2018 őszén induló új sorozat, a Nemzetek Ligája nem csupán a végső győzelem szempontjából lesz fontos, az erősségük alapján négy divízióba (A, B, C, D) sorolt európai válogatottak ugyanis négy Európa-bajnoki kvalifikációs helyhez is jutnak.

A kiindulópontot majd az UEFA 2017. novemberi országranglistája jelenti, ehhez a jelenlegi csoportmeccsek mellett meg kell várni a november 9–11., illetve 12–14. közötti pótselejtezőket is. A koefficiensek három részből tevődnek össze: a 2014-es vb selejtezőiből és a vb-teljesítményből, a 2016-os Eb selejtezőiből és az Eb-szereplésből, illetve a jelenlegi vb-kvalifikáció eredményeiből.

 
VB-SELEJTEZŐK, 2018 – MENETREND, EREDMÉNYEK, CSOPORTOK

Az A- és a B-divízióba 12-12, a C-be 15, a D-be pedig 16 csapat kerül – mindenhol négy csoportban zajlanak majd a küzdelmek 2018 szeptembere és novembere között. Az A-divízió négy csoportelsője 2019 júniusában vív négyes döntőt a Nemzetek Ligája-trófeáért, de a többi divízió jól teljesítő csapatai is reménykedhetnek, hiszen a 2019 márciusa és novembere között lezajló Európa-bajnoki selejtezőkről kvalifikációt nem szerző válogatottak a 2020. márciusi NL-rájátszásból még kijuthatnak az Eb-re.

Azt viszont még nem lehet tudni, hogy ez csak a csoportelsőket vagy esetleg néhány másodikat is érint-e: amennyiben a Nemzetek Ligája csoportelsői az Eb-selejtezőből kijutottak az Eb-re, a divíziójuk lejjebb rangsorolt csapatai indulhatnak a négy maradék kvótáért zajló, egyenes kieséses rájátszásban.

Amennyiben hinni lehet a Footballseeding.com által vezetett, nem hivatalos UEFA-koefficienslistának, úgy egyelőre a 22. helyen áll a magyar csapat, de már csupán két mérkőzés vár rá (Svájcban, majd itthon Feröer ellen), míg a mögötte lévő vetélytársak közül Törökország, Csehország, Románia, Dánia, Albánia és Szlovénia is három-három meccset vívhat.

Ha ezt a táblázatot vesszük alapul, akkor szeptember 4-én így néznének ki a divíziók:
A-divízió: Németország, Portugália, Belgium, Svájc, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Olaszország, Oroszország, Horvátország, Lengyelország, Hollandia.
B-divízió: Svédország, Izland, Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Ukrajna, Wales, Ausztria, Észak-Írország, Írország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Törökország
C-divízió: Románia, Dánia, Albánia, Szlovénia, Görögország, Skócia, Montenegró, Szerbia, Bulgária, Norvégia, Izrael, Ciprus, Észtország, Finnország, Litvánia
D-divízió: Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, Feröer, Macedónia, Lettország, Luxemburg, Moldova, Kazahsztán, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino, Koszovó, Gibraltár.

tab
 Így állnak a divíziók most

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.19 00:09:05

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Engem nem érdekel a gazdagságod, a celeb léted és már az sem, miért a pénzt választottad a karrier helyett. Már nem zavar, hogy egy még Magyarországról nézve is semmilyen, a fejlődést aligha szolgáló bajnokságban játszol hétről hétre. Ez a te utad. Viseld a következményeit! Az viszont fontos számomra, számunkra, hogy te még nem léphetsz le a süllyedő hajóról, mert szükség van rád.

2017.11.18 09:14:19

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

Farkas János az 1966-os angliai vb-n – szerintünk – a torna gólját lőtte kapásból a brazilok hálójába.

2017.11.17 23:54:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Rajongók, szakemberek tartják számon világszerte a nagy magyar labdarúgóhoz köthető dátumokat.

2017.11.16 23:49:28

Magyar válogatott TŐKE JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A következő években a futball-vb- és Eb-selejtezőcsoportok sorsolásakor már én is csak egy mondatot mormoltam magamban: „Csak ne a szerbeket!” Apám néha hozzátette: „meg a románokat se”, de ez utóbbi nem mindig jött be.

2017.11.16 13:26:11

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

Kádár több gólt és gólpasszt jegyzett, mint Nagy Ádám – ők játszották a legtöbbet. Pátkai a jövő embere?