Nem vészes a játékhiány a válogatott kerettagoknál

Vágólapra másolva!
2014.09.30. 08:35
null
Király Gábor kikerült a Fulham kezdőjéből, Bukarestben azonban könnyen vele kezdődhet a mieink összeállítása (Fotó: Action Images)
Bár a románok elleni labdarúgó Eb-selejtező (október 11., Bukarest) előtt a legtöbb bajnokságban még lesz egy forduló, számba vettük, hogy a Dárdai Pál által megnevezett 29 fős válogatott keret tagjai mennyi játéklehetőséget kaptak eddig klubjaikban.

 

A keretben található három kapus közül Dibusz Dénes élvezi Thomas Doll bizalmát, eddig a Ferencváros valamennyi bajnokiját végigvédte. Megyeri Balázs ugyanakkor továbbra is második számú kapusnak számít az Olympiakoszban, ebben a szezonban eddig még csak kupamérkőzésen védett. Király Gábor az 1860 Münchenben és a Fulhamben is két mérkőzésen állt a kapuban, ezeken hat, illetve nyolc gólt kapott. A londoniak legutóbbi három mérkőzésén már csak csere volt.

A védőként számításba vehető kerettagok többsége alapembernek számít klubjában. Forró Gyula pályára lépett az Újpest összes bajnokiján, és az, hogy a lilák kilenc forduló alatt csak öt gólt kaptak, az ő játékát is dicséri. Juhász Roland Videotonja még ennél is stabilabb hátul, háromszor kapitulált mindössze, ráadásul az Anderlechtben nyolc évet lehúzó védő egy percet sem hiányzott a fehérváriaktól, arról nem is beszélve, hogy négy gólt is szerzett.

Kádár Tamás (DVTK) és Varga József (DVSC) is 7-7 mérkőzést játszott az NB I mostani idényében, ezeken végig a pályán voltak. Vanczák Vilmos a svájci élvonal első hét fordulójából egy percet sem mulasztott, a legutóbbi három alkalommal sérülés miatt nem számíthatott rá a Sion.

Korcsmár Zsolt biztos pont a Fürthben, nyolc forduló alatt csak egyszer cserélték le. Tamás Krisztiánnak – aki Forró Gyulához hasonlóan debütálhatna a felnőttválogatottban – az olasz másodosztályú Varesében eddig két Olasz Kupa-meccsen 61 perc jutott, a Serie B légkörét be nem vetett csereként szokja.

A középpályásainkat vizsgálva már vegyesebb a kép. Két fiatal légiósunk, Varga Szabolcs és Kalmár Zsolt közül előbbi csak edzésen, illetve a Heerenveen tartalékcsapatában mutathatta meg képességeit, Kalmár négy Bundesliga 2.-es találkozón 29 percnyi tapasztalatot szerzett a gyepen az RB Leipzigben.

Idősebb szélsőinknek nagyobb szerep jut külföldi csapatukban. Stieber Zoltán a gyengélkedő Hamburgban öt bajnokin kapott szerepet. Lovrencsics Gergőt a szezon elején még be-, illetve lecserélgették a Lech bajnokijain, augusztus végétől azonban már végig pályán volt a poznaniak mérkőzésein. A legutóbbi hétvégén izomfáradtság miatt pihent. Dzsudzsák Balázsnak sem volt egyértelmű a helye a jól szereplő Dinamo Moszkvában, az utóbbi két fordulóban viszont már mindkétszer 90 percet kapott, és gólt, majd gólpasszt jegyzett.

Tőzsér Dániel biztos pont a Watfordban, és remélhetőleg az angol második ligás csapat idénybeli harmadik edzőjénél is az lesz. Pintér Ádám a görög első osztály első négy fordulójában szerepet kapott a Levadiakoszban, az ötödikben nem volt kerettag.

Az itthon játszó középpályások közül Nagy Dominik lóg ki a sorból, aki eddig egy bajnokin 19 percet játszott a Fradiban, de róla Dárdai Pál el is mondta, hogy aligha viszi magával Bukarestbe. A többiek (Elek Ákos, Gera Zoltán, Gyurcsó Ádám, Kovács István, Pölöskei Zsolt, Simon Krisztián és Varga Roland) nem panaszkodhatnak játékhiányra.

A négy csatár közül a két győrit, Priskin Tamást és Rudolf Gergelyt egyaránt 8-8 bajnokin küldte pályára Horváth Ferenc. Rudolf csak néhány percet mulasztott az ETO eddigi meccsein, amelyeken öt gólt szerzett, a háromszor le-, egyszer becserélt Priskin pedig kétszer volt eredményes. A válogatottba visszatérő Szalai Ádám öt meccsen, 352 perc alatt 1 gólt jegyzett a Hoffenheimben a Bundesligában, míg Futács Márkó négy fellépése után még gól nélkül áll török csapatában.

Összességében tehát elmondható, hogy a 29-es keretbe meghívott játékosok – és különösen azok, akik számíthatnak rá, hogy elutaznak a bukaresti selejtezőre – nem küzdenek vészes játékhiánnyal.

A VÁLOGATOTT KERETTAGOK MUTATÓI KLUBJUKBAN
KAPUSOK bajnoki mérkőzés
perc
gól
Dibusz Dénes (Ferencváros) 9 810 0
Király Gábor (Fulham) 4 360 0
Megyeri Balázs (Olympiakosz) 0 0 0
VÉDŐK
Forró Gyula (Újpest FC) 9 668 0
Juhász Roland (Videoton FC) 9 810 4
Kádár Tamás (DVTK) 7 630 0
Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth) 8 692 1
Tamás Krisztián (Varese) 0 0 0
Vanczák Vilmos (Sion) 7 630 2
Varga József (DVSC-Teva) 7 630 0
KÖZÉPPÁLYÁSOK
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva) 8 452 2
Elek Ákos (DVTK) 6 492 0
Gera Zoltán (Ferencváros) 8 587 1
Gyurcsó Ádám (Videoton FC) 9 690 2
Kalmár Zsolt (RB Leipzig) 4 29 0
Kovács István (Videoton FC) 7 487 3
Lovrencsics Gergő (Lech Poznan) 9 609 1
Nagy Dominik (Ferencváros) 1 19 0
Pintér Ádám (Levadiakosz) 4 298 0
Pölöskei Zsolt (MTK Budapest) 9 765 1
Simon Krisztián (Újpest FC) 9 780 3
Stieber Zoltán (Hamburg) 5 387 0
Tőzsér Dániel (Watford) 8 646 1
Varga Roland (Győri ETO) 7 432 0
Varga Szabolcs (Heerenveen) 0 0 0
TÁMADÓK
Futács Márkó (Mersin Idmanyurdu) 4 328 0
Priskin Tamás (Győri ETO) 8 631 2
Rudolf Gergely (Győri ETO) 8 719 5
Szalai Ádám (Hoffenheim) 5 352 1

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Forró Gyula (Újpest FC), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Tamás Krisztián (Varese), Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (DVSC-Teva),
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nagy Dominik (Ferencváros), Pintér Ádám (Levadiakosz), Pölöskei Zsolt (MTK Budapest), Simon Krisztián (Újpest FC), Stieber Zoltán (Hamburg), Tőzsér Dániel (Watford), Varga Roland (Győri ETO), Varga Szabolcs (Heerenveen),
Támadók: Futács Márkó (Mersin Idmanyurdu), Priskin Tamás (Győri ETO), Rudolf Gergely (Győri ETO), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik