Négy év után tér vissza Komlósi és Czvitkovics

Vágólapra másolva!
2010.08.02. 16:32
null
Komlósi Ádám (3) Angliában, 2006-ban - most újból ott lehet a pályán a "háromoroszlánosok" ellen <br />(Fotó: Meggyesi Bálint, archív)<br />
Címkék
Akadnak meglepet&eacute;sek Egerv&aacute;ri S&aacute;ndor első v&aacute;logatott keret&eacute;ben: a magyar nemzeti csapat sz&ouml;vets&eacute;gi kapit&aacute;nya nem sz&aacute;m&iacute;t Torghelle S&aacute;ndorra (kihagy&aacute;s&aacute;t taktikai okokkal magyar&aacute;zta), de t&ouml;bb, Erwin Koeman alatt megszokott n&eacute;v hi&aacute;nyzik rajta k&iacute;v&uuml;l is a v&aacute;logatottb&oacute;l. K&eacute;t j&aacute;t&eacute;kos n&eacute;gy &eacute;v ut&aacute;n t&eacute;r vissza, lesz egy abszol&uacute;t &uacute;jonc is, t&ouml;bben pedig R&oacute;th Antal csapat&aacute;ba, az U21-esek k&ouml;z&eacute; ker&uuml;lhetnek &aacute;t &ndash; egy kis keret-&aacute;ttekint&eacute;s.

 

 

A KIMARADÓK

Torghelle Sándor: Játékával mindig is megosztotta a szurkolókat, így valószínűleg legalább annyian örülnek annak, hogy nem kapott meghívót, amennyien hiányolják a keretből. Érdekesség, hogy első lehetőségét – Lothar Matthäus alatt – akkor kapta meg a válogatottban, amikor az MTK-nál Egervári Sándor volt a klubedzője. 2004 óta 42 válogatott mérkőzésen szerepelt, Lothar Matthäus 18, Bozsik Péter 6, Várhidi Péter 1 Erwin Koeman 17 alkalommal szavazott neki bizalmat – a válogatott találkozók több mint felén szerepelt az elmúlt hat évben.

Egervári Sándor állítása szerint más típusú támadójátékot akar játszatni, így nem is válogatott be „erőcsatárt" – bár hozzátette, számol Szalai Ádámmal, aki „centertípus".

Horváth Gábor: A Videoton védője Koemannál mutatkozott be 2009 novemberében, és állandó helyet vívott ki magának a keretben, sőt, tavasszal ő (is) volt Juhász Roland párja belső védőben. A Siófok ellen Egervári három játékost figyelt a Vidiből, Elek Ákos és Lipták Zoltán bekerült a keretbe, egy játékos viszont a kapitány nyilatkozata szerint „kijátszotta magát". Könnyen elképzelhető, hogy Horváthról van szó, aki nem villogott az NB I első fordulójában...

SZAVAZÁS

Önnek hiányzik-e Torghelle Sándor a válogatott keretéből?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Bodnár László: A jobbhátvéd csapatot keres magának, miután távozott Debrecenből, és elsősorban ez akadályozhatta meg kerettagságát. Nincs játékban, csak edzéseket végez – nem ideális állapot. Jelenleg az angol másodosztályú Sheffield Unitednél szerepel próbajátékon.

Bodor Boldizsár: A Roda több poszton is (balhátvéd, védekező középpályás) bevethető játékosa állandó kerettag volt Koemannál, most viszont bokasérülése miatt kényszerpihenőjét tölti. Bodor csapata múlt hét szerdai edzésén szenvedett bokaszalag-sérülést, egy hónapig nem játszhat.

Laczkó Zsolt: A bajnok DVSC-TEVA játékosa sérülése után lábadozik, már edz a csapattal, de egyelőre nincsen bevethető állapotban, tétmeccset még nem is játszott az új szezonban.

Dárdai Pál: A Hertha rutinos magyar légiósa sérülése után túl korán kezdte el az edzéseket, és combizomhúzódást szenvedett, így kihagyta csapata edzőtáborát, esetleg augusztus közepén már pályára léphet. Persze kérdés, hogy Egervári számol-e vele egyáltalán.

Halmosi Péter: A Hullnál a Championshipben már szerepet kaphat, ettől még most lemarad az angliai meccsről. Az élvonalban a kispadot (és a lelátói széket) melegítette – ekkor általában bekerült a keretbe. Amikor hazajött kölcsönbe és a Haladásban rendszeresen játszott, akkor viszont nem kapott Koemantól sem meghívót – legutóbb Belgium ellen szerepelt a válogatottban.

A VISSZATÉRŐK

Gera Zoltán: Csaknem egy év után tér vissza a keretbe, miután beszélt Egervári Sándorral, és a kapitány alighanem kulcsemberként tekint rá. Minden bizonnyal fontos szerepe lesz a kapitány által emlegetett új felfogású támadójátékban – a leghatékonyabb mindig akkor volt a nemzeti csapatban, ha visszavont támadóként játszhatott, a Fulhamben is így nyújtott kiemelkedő teljesítményt tavasszal.

Czvitkovics Péter: Eddig egyszer szerepelt a nemzeti csapatban, azt minden bizonnyal elfelejtené (velünk együtt), mert a Málta elleni, 2006-os 1–2-n mutatkozott be. Akkor még az MTK játékosa volt, most már a DVSC kulcsembere. Több poszton bevethető, támadó középpályásként erős konkurenciával kell megküzdenie, de négy év után megint közel került a tűzhöz – sem Várhidi Péter, sem Erwin Koeman nem küldött neki meghívót az elmúlt időben.

Komlósi Ádám: Szintén még a Bozsik-érában volt legutóbb válogatott, bár a máltai katasztrófából kimaradt – 2006. október 7-én, Törökország ellen húzhatta magára a nemzeti mezt. Lothar Matthäusnál hétszer, Bozsik Péternél kétszer kapott lehetőséget, a tavasszal még a DVSC-nél sem volt betonbiztos a helye. Most viszont állandó kezdőcsapatbeli tag, Egervári Sándor dicsérte fegyelmezettségét és védőmunkáját. Komlósi még Egervári keze alatt, a BVSC-ben lett NB I-es játékos, később az MTK-nál is évekig dolgozott együtt a szövetségi kapitánnyal.

AKIK AZ U21-BEN KAPHATNAK SZEREPET

Gulácsi Pétert Erwin Koeman a tavasszal többször is meghívta a keretbe, most viszont tétmeccsen lesz jelenése, mint az U21-esek állandó kapusának. A papírforma alapján a fiatalokhoz csatlakozik Németh Krisztián is, aki nem játszik a Liverpool felkészülési meccsein, így nincs játékban. Két védekező középpályás, Varga József és Vass Ádám is befért Róth Antal keretébe, miután nem kaptak meghívót a „nagyokhoz", és Gosztonyi András is az U21-ben játszik. A fiatalok Bosznia-Hercegovina ellen vívnak kulcsfontosságú selejtezőt.

AZ ÚJONC

Lipták Zoltán 15 alkalommal szerepelt eddig az U21-es válogatottban. A salgótarjáni születésű védő öt évvel ezelőtt mutatkozott be az NB I-ben, a Lombard Pápa TFC játékosaként. Légióskodott Angliában a Southendnél és a Southamptonnál, a 2009–2010-es szezonban alapember lett a Videotonban. Egervári Sándor szerint „meggyőzően futballozott" a nyáron, ezzel kiérdemelte a meghívást. Legutóbb klubtársa, Elek Ákos volt abszolút újonc a nemzeti csapatban.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Király Gábor (1860 München), Fülöp Márton (Sunderland AFC)
Védők: Szélesi Zoltán (Olympiakosz Volosz), Vermes Krisztián (Újpest FC), Lipták Zoltán (Videoton FC), Juhász Roland (Anderlecht), Komlósi Ádám (DVSC-TEVA), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Vadócz Krisztián (Osasuna), Elek Ákos (Videoton FC), Tóth Balázs (Genk), Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers), Czvitkovics Péter (DVSC-TEVA), Dzsudzsák Balázs (PSV), Hajnal Tamás (Borussia Dortmund), Huszti Szabolcs (Zenit), Koman Vladimir (Sampdoria)
Támadók: Gera Zoltán (Fulham), Rudolf Gergely (Genoa), Priskin Tamás (Ipswich Town)
ÖSSZEHASONLÍTÁSUL: ERWIN KOEMAN UTOLSÓ KERETE
Kapusok: Király Gábor (1860 München), Fülöp Márton (Sunderland), Gulácsi Péter (Liverpool) 
Védők: Bodnár László (DVSC-TEVA), Szélesi Zoltán (DVSC-TEVA), Juhász Roland (Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sion), Horváth Gábor (Videoton), Laczkó Zsolt (DVSC-TEVA), Bodor Boldizsár (Roda JC)  
Középpályások:  Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers), Dzsudzsák Balázs (PSV), Huszti Szabolcs (Zenit Szentpétervár), Dárdai Pál (Hertha BSC), Vadócz Krisztián (Osasuna), Nagy Dániel (Videoton), Koman Vladimir (Bari) 
Támadók: Lázok János (MTK), Priskin Tamás (Ipswich), Torghelle Sándor (Augsburg), Németh Krisztián (AEK Athén) 
Tartalékok: Köteles László (Racing Genk), Gyepes Gábor (Cardiff), Tőzsér Dániel (Racing Genk)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik