Edzőképzés: „Nem értem Storckot, komolytalannak érzem a kritikáját”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.07. 10:57
Tavaly nyárig három éven át Szalai László vezette a Magyar Labdarúgó-szövetség edzőképzését. A szakember 2016 júliusában a Puskás Akadémia szakmai igazgatója lett, s bár szívesen folytatta volna a munkát az MLSZ-nél, erre végül nem kerülhetett sor. Nyolc hónappal később Bernd Storck szövetségi kapitány arról beszélt, hogy forradalmi változások következnek a magyarországi edzőképzésben, mert ami eddig történt, nem volt kompatibilis azzal, ami Európa más országaiban zajlik. Szalai László az Origónak adott interjújában elmondta, szerinte óriási hiba lenne három év eredményeit lerombolni, ugyanakkor elismeri, a magyar futballedzők eredményessége az elmúlt három évtizedben megkérdőjelezhető volt.



Szalai László nem érti Bernd Storck kritikáját (Fotó: NS-archív)
Szalai László nem érti Bernd Storck kritikáját (Fotó: NS-archív)

Az MLSZ a múlt héten mutatta be az edzőképzés új vezetőjét, a 65 esztendős Jörg Danielt, aki a Német Labdarúgó-szövetségnél csaknem két évtizedes tapasztalattal és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Hogy mennyire lepte meg Szalai Lászlót a német szakember kinevezése?

„Engem sok mindennel már nem tudnak meglepni. Amikor Bernd Storck arról beszélt, hogy mostantól minden más lesz, mert ami eddig volt, az semmit sem ért, kissé megütköztem. Mindez azért érdekes, mert Jörg Daniel azt mondta, hogy amit a magyar edzőképzés területén tapasztalt, az számára rendben volt, és a munkáját erre szeretné alapozni. Közben Storck azt nyilatkozza, hogy forradalmat kell csinálniuk, mert a magyar edzőképzés anyaga köszönő viszonyban sincs a külföldön oktatott dolgokkal. Tényleg nem értem” – mondta Szalai az Origónak.

Néhány órával később – az Origónak eljuttatott közleményben – Bernd Storck reagált Szalai László szavaira.

„Ha Storck részt vett volna a tanfolyamainkon, ha tudná, hogy irányításom alatt mi zajlott a magyar edzőképzésben, akkor egészen biztosan nem nyilatkozta volna ezt – hacsak nem más célja volt ezzel. (…) Storck úr kritikáját komolytalannak érzem. Természetesen a mindenkori sportigazgatónak – ha az edzőképzés felügyeletér is rábízzák – joga van a változtatásra. Azonban nagyon nem szerencsés, ha átgondolatlan, csupán a népszerűséget hajszoló és bombasztikus nyilatkozatokat teszünk közzé” – vélekedett Szalai.

„Az elmúlt harminc évben a magyar trénerek nem tudtak olyan eredményeket produkálni, amire sokan felkapnák a fejüket – válaszolta Szalai arra a kérdésre, hogy miért beszélnek szinte szitokszóként a magyar futballedzőkről. Könnyű minderre ráhúzni, hogy ez csak a magyar futballedzők bűne. Aki ezt mondja, részigazságokról beszél, mert az sem mindegy, hogy milyen az adott szakembereket körülvevő közeg. Sohasem állítottam, hogy a magyar edzőképzéssel mindig minden rendben volt. De az is tény, hogy a külföldi trénerek sem akartak ennyire itt dolgozni akkor, amikor mi a hátsó földesen vagy salakoson, sok esetben fizetés nélkül próbáltunk egyről a kettőre jutni. Most, hogy vannak jó pályák, és megfelelőek a munkakörülmények, stabil az anyagi háttér, hirtelen nagyon vonzóak lettünk.”

Felvetődik a kérdés: ha a hazai edzőképzés magas színvonalú, miért nem szerződtetik a külföldi csapatok a magyar edzőket?

„Nézze, a lengyel labdarúgás valamivel magasabb színvonalú, mint a magyar, mégsem lehet azt mondani, hogy a lengyel edzők tömegével ülnének a topligás csapatok kispadjain. Ön sok izlandi edzőt ismer, aki európai együtteseket vezet? Pedig az izlandi labdarúgás és a szigetország válogatottja az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Ugyanez igaz Ausztriára is. Ha José Mourinho százszor megbukik, százegyedszer is kap majd állást. Olyan menedzsment, olyan szakmai háttér van mögötte, amelyről magyar edző álmodni sem mer. Az európai élcsapatok kispadjait nem az alapján lehet megszerezni, hogy az adott edző országának felnőttválogatottja milyen eredményeket ért el” – szögezte le Szalai.

A teljes interjút, amelyben a szakember arról is beszél, hogy miért kellett megválnia az MLSZ-ben betöltött pozíciójától, valamint Dárdai Pálról is szót ejt, ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik