Marco Rossi: Az életemben semmit sem kaptam ingyen

Vágólapra másolva!
2018.12.04. 09:12
null
Marco Rossi a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Koncz György)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a komplikált selejtezőcsoportról, Marek Hamsíkról, a nehéz helyzetekről és egy remélhetőleg változó sorrendről is beszélt.

– „Horvátország kiemelkedik a mezőnyből, a többi rajtunk múlik” – így értékelt röviden a vasárnapi sorsolás után. Azóta feltehetőleg osztott-szorzott az E-csoport várható végkimenetelét illetően. Mire jutott?
– Arra, amit Dublinban is mondtam – felelte a hétfő délutáni, budapesti sajtótájékoztatón Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Kaphattunk volna jobb beosztást is, miként rosszabbat is. Komplikált csoport a miénk. Horvátországot senkinek sem kell bemutatni, az, hogy világbajnoki ezüstérmes, mindent elárul az erejéről. Más szintet képvisel. Mögötte következik három, szerintem csaknem azonos játéktudású válogatott, a szlovák, a walesi és a magyar. Úgy gondolom, a még továbbjutást érő második helyért ez a három együttes verseng majd.

– Ha így lesz, mi dönthet közöttük?
– Szinte minden azon múlik, hogy a meccsnapokon milyen formában, milyen mentális állapotban lesznek a játékosok. Papíron a szlovák csapat valamelyest erősebbnek tűnik a másik a kettőnél, de ettől nem kell megijedni, hiszen a futballt sosem papíron játsszák. Mindig a pályán derül ki az igazság. A célunk mi más lehet, mint a kijutás! Ki tudja, mikor lesz még egy ilyen alkalom, hogy a magyar válogatott hazai környezetben szerepelhetne az Európa-bajnokságon. Mindent megteszünk, hogy megragadjuk ezt az esélyt. Nyilvánvaló, nem lesz könnyű dolgunk, de nem félek semmitől! Az életemben semmit sem kaptam ingyen, hozzá vagyok szokva a nehéz helyzetekhez. Ugyanakkor bizakodva várom a selejtezősorozatot.

– Még úgy is, hogy a Szlovákia elleni idegenbeli mérkőzéssel indul, hogy aztán három nappal később a Horvátország elleni hazai meccsen folytatódjon?
– Tény, ebben a tekintetben nem vagyunk szerencsések. Ha már a szlovákokkal kell kezdenünk, sokkal szívesebben játszottam volna velük hazai pályán. A jó rajt ugyanis nagyon fontos, ha egy csapat győzelemmel indít, az nagy lendületet ad neki a folytatásra. Mondhatni, nyomban belevágunk a közepébe, de ez van. Szlovákia egyik legjobbja, Marek Hamsík úgy fogalmazott, várja már az ellenünk vívandó csatákat, mert a magyar válogatottnak nagyszerű szurkolói vannak. Hozzátette, készen áll, hogy játsszon és nyerjen ellenünk. Ha szabad, innen üzenem neki, hogy amikorra kell, mi is készen állunk a feladatra! Ha nem is csecsemőkora óta, de jól ismerem Mareket. Már akkor ismertem, amikor tizennyolc évesen a Bresciához került. Onnan pedig a Napolihoz – ennek több mint tíz éve. Ezt csupán azért említem, mert Olaszországban, Nápolyban van az otthonom, a családom és a baráti köröm fanatikus Napoli-drukker. Úgyhogy jobban ismerem Hamsíkot játékosként, mint magamat. S akkor még az Internazionale védőjéről, Milan Skriniarról nem is szóltam. Hetvenmillió az értéke – nem forintban...

– Walesnek is akad egy Gareth Bale-je.
– Fantasztikus futballista, nem vitás. Habár sokszor bajlódik sérüléssel, hátha ellenünk sem lesz teljesen egészséges... Komolyra fordítva: a walesiek is remek csapatot alkotnak. Mondom, rengeteg múlik azon, hogy amikor találkozunk velük vagy a szlovákokkal, milyen formában leszünk mi – és milyen formában lesznek ők. Igaz ez a horvátokra is. Az, hogy a topklubokban szereplő topjátékosok tavasszal jelentős terhelésnek lesznek kitéve, talán a mi malmunkra hajtja a vizet. Az ő esetleges fáradtságukat viszont csak akkor használhatjuk ki, ha száz százalékot adunk ki magunkból.

– A csoport ötödik tagjáról még nem esett szó idáig. Azerbajdzsánnal nem is kell számolni?
– Aki nem kalkulál vele, hatalmas hibát követ el. Bakiban nemhogy nekünk, senkinek sem lesz könnyű nyerni. Elképesztő tempóban fejlődik az azeri labdarúgás, nem véletlen, hogy a Qarabag az előző idényben bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Egyébként sem vagyunk abban a helyzetben, hogy bárkit is lebecsüljünk. A válogatott elmúlt két évben elért eredményei a legkevésbé sem jogosítanak fel minket arra, hogy előzetesen biztosra vegyünk egy győzelmet. Szerénynek kell lennünk. Abban a tudatban kell készülnünk, hogy ha nem vagyunk csúcsformában, bárki gondot okozhat nekünk. Erre a legjobb példa az Észtország elleni idegenbeli mérkőzésünk. Tallinnban nem voltunk kellően sikeréhesek, meg is ittuk a levét. Mindenki ellen a legjobbunkat kell nyújtanunk, máskülönben nincs esélyünk.

– A Horvátország és a Szlovákia elleni párharcok felettébb tüzesnek ígérkeznek. Felvetődött már önben, hogy azokra a meccsekre mentálisan is felkészíti csapatát?
– Amikor elvállaltam a válogatott irányítását, azt kértem Csányi Sándortól, a stábtagok mellett hadd vegyem igénybe egy mentális szakember segítségét is. Az elnök úr ebben ugyanúgy támogatott, mint minden másban, a szakember munkájának azóta nagy hasznát vesszük. Hogy mást ne mondjak, a görögök elleni hazai találkozón is elkeltek a tanácsai, hiszen nem volt mindegy, ki hogyan éli meg, hogy zárt kapuk mögött kell játszani. A mai világban egy edzőnek olykor pszichológusként is kell viselkednie, de mindent ő sem oldhat meg. Az élsportban immár fontos, ki milyen mentális állapotban van, tudja-e kontrollálni az érzelmeit. S ha már érzelmek... Mivel egy évig voltam a Dunaszerdahely edzője, tisztában vagyok vele, miként éreznek a Szlovákiában élő magyarok. Tisztelem őket és az érzéseiket. Minél több szurkoló áll mellettünk, annál nagyobb támaszt kapunk. Az emberek válogatottba vetett hite elszállt a franciaországi Eb óta, de úgy érzékeltem, hogy a legutóbbi két mérkőzésen ezen a téren is pozitív változás történt.

– Jelen állás szerint legközelebb néhány nappal a március huszonegyedikére kiírt első Eb-selejtező előtt találkozik a csapattal. Nem tervezi, hogy januárban vagy februárban összehívja egy hétre legalább az itthon játszókat?
– Látják, ez a mi munkánk fő nehézsége. Az, hogy a kapitány alig lehet együtt a válogatottal. A légiósokat nem hívhatom meg csak úgy, annak pedig nem látom értelmét, hogy a hazai bajnokságot félbeszakítsuk azért, hogy néhány napot az NB I-es labdarúgókkal tölthessek. Feltehetőleg nem sokan lépnek pályára közülük a selejtezőkön, mivel a csapat gerincét a külföldön szereplők alkotják. Legutóbb november tizennyolcadikán játszottunk, legközelebb márciusban vár ránk meccs, vagyis a két mérkőzés között eltelik négy hónap. Ugye megértik, ha ezek után azt mondom, így nem könnyű dolgozni.

– Számíthat-e olyasvalaki meghívóra, aki még nem kapott öntől? Gondolunk itt elsősorban a tehetségesnek vélt fiatalokra.
– Az ajtó mindenki előtt nyitva áll, de azért, mert valaki fiatal, még nem jár automatikusan meghívó. Természetesen nyomon követjük az összes tehetséget, futballozzon itthon vagy külföldön, ám a válogatottban kizárólag akkor jöhet számításba, ha a klubjában rendszeresen szóhoz jut, s kiemelkedően teljesít. Ha valaki idáig nem kapott meghívót, annak két oka lehet. Az egyik: nem érdemelte ki. A másik: volt nála jobb a posztján. A labdarúgásban persze az a szép, hogy hétről hétre változnak a dolgok. Az egyik hétvégén még fenomén vagy, mert nyertél, a következőn már idióta, mert kikaptál. Maradjunk annyiban, a legközelebbi kerethirdetésig még sok víz lefolyik Budapest hídjai alatt.

AZ NSO VIDEÓS BESZÁMOLÓJA MARCO ROSSI HÉTFŐI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRÓL

LOIC NEGO? NEM!
Megjelent, hogy Loic Nego hamarosan magyar állampolgár, azzal együtt pedig magyar válogatott lehet. Az MLSZ-től kapott tájékoztatás szerint kizárható, hogy a Mol Vidi középpályása magára öltse a címeres mezt. A francia futballista nem felel meg azoknak a feltételeknek, amely alapján az UEFA engedélyezné, hogy pályára lépjen egy másik válogatottban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik