Magyarország világbajnoki bronzérmes!

M. K. G.M. K. G.
Vágólapra másolva!
2009.10.16. 16:51
Címkék
A magyar válogatott 1–1-es rendes játékidő után tizenegyesekkel legyőzte Costa Ricát az Egyiptomban zajló U20-as világbajnokság bronzmérkőzésén, így hatalmas sikert elérve legjobb európai csapatként a harmadik helyen zárta a tornát. Urena a 81. percben szerzett vezetést a közép-amerikaiaknak, Koman Vladimir büntetőből tíz perccel később egyenlített. A tizenegyespárbajban Gulácsi Péternek nem lehetett gólt lőni, tőlünk azonban Németh Krisztián és Varga Roland is betalált, így következhetett a magyar ünneplés…
Határtalan magyar öröm: miénk a bronzérem! (fotó: Reuters)
Határtalan magyar öröm: miénk a bronzérem! (fotó: Reuters)

Szöveges tudósításunkat ide kattintva olvashatja!

„A bronzérem nélkül nem megyünk haza!" – jelentette ki elszántan Koman Vladimir, a magyar U20-as labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a mieink utolsó egyiptomi erőpróbája, a harmadik helyről döntő összecsapás előtt.

Feltehetőleg a rivális Costa Rica játékosai is hasonlóképpen fogadkoztak, de reménykedhettünk, hogy a mieink álma válik valóra – természetesen hiba lett volna a közép-amerikaiakat lebecsülni, ám első ránézésre nem tűntek verhetetlen ellenfélnek.

A magyar válogatott egyik legveszélyesebb játékosa, Németh Krisztián nélkül volt kénytelen kezdeni a mérkőzést (az AEK Athén légiósa nem volt százszázalékos erőállapotban), így Egervári Sándor szövetségi edző a Gulácsi – Szekeres, Debreceni, Szabó J., Zámbó – Gosztonyi, Korcsmár, Simon Á., Koman – Simon A., Futács kezdőcsapatot küldte pályára.

A 33 fokos meleg ellenére nem kezdtek bágyadtan a mieink, Simon András közeli lövése révén mi veszélyeztettünk először, és az első öt percben gyakorlatilag a Costa Rica-i térfélen zajlott a játék.

Az első negyedóra vége felé közeledve Futács Márkó kapott rúgást az Achillesére, és nem tudta folytatni a játékot - ez alaposan átírta az eredetileg tervezett forgatókönyvet. Futács helyére érkezett Németh Krisztián, de kérdéses volt, hogy az AEK csatára mennyire bírja majd erővel.

Az már húsz perc után is érezhető volt, hogy ilyen közel a bronzéremhez egyik csapat sem akar feleslegesen kockáztatni, ennek megfelelően jobbára a középpályán zajlott a játék - egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni. Igaz ugyan, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) statisztikája alapján 35 perc után 65 százalékban Costa Rica birtokolta a labdát - de ez nem volt látható a játék képén.

Nagy csatát vívott a két csapat
Nagy csatát vívott a két csapat

Az első félidőben már nem jegyezhettünk fel igazán komoly helyzetet egyik oldalon sem, így gól nélküli döntetlennel ért véget a játékrész. A magyar fiúk hajtottak, küzdöttek, de támadásban ezúttal hiányoztak az ötletek, a váratlan villanások, csak remélni lehetett, hogy ahhoz hasonló második félidőt produkálnak a mieink, mint tették azt a Ghána elleni elődöntőben.

A fordulás után Estrada próbálkozott egy távoli bombával, ami csak centikkel zúgott el a léc fölött, de Simon András révén a mieink is jelezték, hogy nem maradtak az öltözőben, sőt! Varga Roland egy kipattanó labdát nagy erővel bombázott a jobb alsó sarok felé - Alvarado hatalmas bravúrral hárított.

A Costa Rica-i szövetségi kapitány cserékkel próbálta frissíteni csapatát, ami indokolt is volt, hiszen a második félidő első negyedórájában látható fölényben játszott a magyar válogatott - sajnos, ez a fölény gólban nem mutatkozott meg.

Fogyott az idő, és közeledett az „oroszrulett", ugyanis a torna versenykiírásának értelmében döntetlen eredménynél nem hosszabbítás, hanem azonnal tizenegyesrúgások következnek. A 72. perc hozta az addigi legnagyobb magyar lehetőségeket: Németh Krisztián ziccerben a kapusba lőtt, a kipattanót kapura küldő Varga pedig kapásból a jobb kapufa mellé bombázott.

Alig tíz perccel később még közelebb jártunk a gólhoz, de Simon András az ötös jobb sarkáról a bal kapufát  lőtte telibe – ekkor már csak tíz perc volt hátra a mérkőzésből... és ahogy az a futballban lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat! A 81. percben  Urena tört be könnyedén a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről védhetetlenül a jobb alsóba lőtt, megszerezve a vezetést Costa Ricának. 0-1!

A 90. percben aztán visszajöttek a remények: Németh Krisztiánt buktatták a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, és második sárgával kiállította a szabálytalankodó játékost. A tizenegyest Koman Vladimir értékesítette, 1-1-re alakítva ezzel a találkozó állását. Az utolsó percekben is volt még helyzete a Bari légiósának, de a labda a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret, döntetlennel ért véget a rendes játékidő.


 

Jöhettek a tizenegyesek.

Estrada kezdte a párbajt, és teljes erőből telibe lőtte a lécet! 0-0

EGERVÁRI SÁNDOR: TÖBBEN A VÉGSŐ KIMERÜLTSÉG HATÁRÁN VOLTAK
 

A magyar válogatott szövetségi edzője, Egervári Sándor a bronzmérkőzés után első sorban csapata küzdeni tudását emelte ki.

„Már az első félidőben két rendkívül fáradt csapat csapott össze, a szünetben több játékosunk a végső kimerültség határán volt. Ehhez képest a második játékrészben ismét sikerült újítanunk, és a torna során már nem először vert helyzetből álltunk talpra, ami jól mutatja, mekkora tartása van ennek a csapatnak" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Egervári Sándor, aki Futács Márkóval kapcsolatban elmondta, hogy bokasérülése súlyosnak tűnik, a csatár járni is alig tud.

Németh Krisztián az első magyar rúgó, nagyon gyengén lőtte a tizenegyest a kapu közepébe, a kapus hárított. Szerencsénkre a bíró megismételtette a tizenegyest, és másodjára már magabiztosan a bal sarokba lőtt! 1-0

Gamboa követketett, de nagyon flegmán emelt kapura, a földön fekvő Gulácsi még visszaért, és kiütötte a labdát. 1-0

Koman Vladimir érkezett, de a tizenegyeseket az egész tornán biztos lábbal értékesítő magyar csapatkapitány a bal kapufát találta el. 1-0

A Costa Rica-iak nem tudnak gólt lőni! Gulácsi a harmadik közép-amerikai rugó, Luna gyenge próbálkozását is megfogta! 1-0

Jött a csereként beálló, és jól játszó Varga Roland: hihetetlen erővel lőtte a kapuba a maga tizenegyesét, 2-0-ra alakítva a párbaj állását! 

Ismét Gulácsin volt a sor, a Liverpool kapusa pedig ezúttal is megtette a magáét: a negyedik Costa Rica-i rúgó, Hernández próbálkozását is hárította, így nincs tovább, Magyarország világbajnoki bronzérmes!

Így már a csapatkapitány Koman Vladimirnek sem kell aggódnia: zsebben az érem, jöhetnek haza a srácok!
A fiúk teljesítményét talán mindennél jobban jellemzi a tény: magyar válogatott 1954, a legendás Aranycsapat óta nem ért el ilyen jó eredményt FIFA-világbajnokságon...


 ÖRÖMSZAVAK

„A saját teljesítményemet nem szeretném értékelni, a csapat viszont egy nagyon jó világbajnokságon van túl. Remélem, hogy a felnőttek között is sokra viszi ez a társaság" – nyilatkozta a 91. percben sorsdöntő büntetőt értékesítő Koman Vladimir a Magyar Televíziónak a lefújás után.

 

 „Ezt a sikert közösen értük el. Az egész stáb rengeteget tett érte, és azok is, akik ma nem jutottak szóhoz" – szerénykedett Gulácsi Péter, akinek a Costa Rica-iak nem tudtak túljárni az eszén a tizenegyespárbajban.


SZOMBAT ESTE ÉRKEZNEK A HŐSÖK
 Az MLSZ közlése szerint az egyiptomi U20-as labdarúgó-vb-n bronzérmet szerző magyar válogatott szombaton, Róma érintésével utazik haza, repülőgépe 22.35-kor landol Ferihegyen - bár még elképzelhető változás.


NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik