Vanczák Vilmos fejesével megérdemelt siker Kuvait ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.06. 20:05
null
Dzsudzsák pörget (Fotók: Szabó Miklós)
Vanczák Vilmos fejesből szerzett találatával a házigazda magyar labdarúgó-válogatott Győrben megérdemelt győzelmet aratott Kuvait ellen felkészülési mérkőzésen. Az első félidőben nem tudtuk érvényre juttatni fölényünket a szimpatikus vendégekkel szemben, aztán a szünet után más szerkezetben játszva, három cserével frissített csapatunk sorra alakította ki a helyzeteit, de abból csak egyet használt ki. A mezőny legjobbjának a kuvaiti kapus, Haled el-Rasidi bizonyult.


A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!
1. félidő

A piros mezben játszó mieink kezdték a mérkőzést, rögtön jól megjárattuk a labdát. Igaz, a saját térfelünkön... Első akciónkat a bal oldalon vezettük, a vendégek akkor értek először labdához, amikor elvégezhették a kirúgást. Az első percekben beigazolódott Egervári Sándor jóslata az ellenfelet illetően: jól cselező, az egyéni megmozdulásokat bátran felvállaló riválissal találtuk szembe magunkat. Az első lövés is a vendégeké volt, a fáradt labdára Bogdánnak lassítva kellett lenyúlni. Kanta József közben kétszer is buktatta ellenfelét, az első percekben nem éreztünk rá a mérkőzésre, valamint saját taktikánkra.

A legagilisebb játékosunk, Kanta letámadásával kezdődött az akciónk, amelyben megzavartuk a kuvaiti védelmet, Koman Vladimir 10. percben leadott, inkább helyezett, mintsem erős lövését azonban vetődve védte Haled el-Rasidi. A rákövetkező percekben sem tudtunk nyomást gyakorolni az ellenfélre, Kuvait pedig a szögletünk után vitt kontrát, amit kettő a négy ellen is lövéssel – igaz, gyengével – fejezett be.

A Kuvait elleni kezdőnk
A Kuvait elleni kezdőnk

A széleken nem tudunk a kuvaiti védelem mögé kerülni, noha olyan nagyon nem is erőltettük, Böde Dániel pedig nem tudta megtartani és megjátszani a rálőtt pár labdát. Viszont támadóink és középpályásaink letámadása nem eléggé rendezett és agresszív, így kedvére játszadozhatott a vendégcsapat.

Végre: a 20. percben Gyurcsó Ádám lőtt távolról dörgő kapufát, aztán H. el-Rasidi védte a jobb sarokba tartó bombát, a kipattanóra berobbanó Böde elől szögletre szereltek – a ferencvárosi csatár a kísérlet követően nagyot esett, majd nagyon nézett a játékvezető felé, hátha befúj egy büntetőt. A szöglet elvégzését követően Vanczák Vilmos fejelhetett közelről – a kapu fölé... A helyzetek meghozták a kedvünket: támadásban maradtunk, de a kuvaiti kapura már nem jelentettünk veszélyt. Böde a jobbösszekötő helyéről, 16 m-ről lőtt, de rosszul találta el a labdát, amely messzire szállt. Átvettük a játék irányítását – Gyurcsó tűnt fel sok helyen –, de sok volt a pontatlanság a játékunkban, és csapatként keveset mozogtunk, de azt legalább lassan.

A kipattanóra robbanó Böde elől tisztáznak
A kipattanóra robbanó Böde elől tisztáznak

Erőltettük a magas labdákat, de fejjátékban csak Vanczák Vilmosban bízhattunk, a védő viszont csak szabadrúgásoknál lépett fel, akkor legalább kétszer jó irányba csúsztatott. Picit fáradni látszott Kuvait, így a labdától is gyorsabban sikerült elválasztani játékosait. Álmos percek után a hajrára maradtak izgalmak: Bader el-Mutva távoli lövése zúgott el a jobb kapufa mellett laposan, majd postafordultával Gyurcsó közeli, éles szögből leadott löketét védte a kapus.

Vanczák fejese győzelmet ért
Vanczák fejese győzelmet ért

2. félidő

Egervári Sándor a szünetben hármat cserélt: nem jött ki az öltözőből a Kanta, Böde, Gyurcsó trió (előbbi a félidő elején, utóbbi a szünet előtt volt a legaktívabb játékosunk), érkezett a helyükre az újonc Lovrencsics Gergő, valamint Németh Krisztián és Priskin Tamás, aki egy majdnem megcsúsztatott fejessel mutatkozott be. Guzmics Richárd pedig vállal-háttal juttatta a labdát szöglet után a kuvaiti kapu fölé. Intenzívebb játékkal kezdte a második félidőt a magyar együttes, ennek eredményeként azonnal mezőnyfölényt harcolt ki. A 60. percben Vanczák gurított vissza a jobb oldalról, de a középen érkező Priskin elpörgette a labdát.

A 57. percben megérdemelten jutottunk vezetéshez! Dzsudzsák tekerte be a szögletet jobbról, középen őrizetlenül érkezett Vanczák, aki az ötösről a kapu jobb oldalába bólintott (1–0).

Abszolút átvettük az irányítást, állandóan a kuvaiti tizenhatos előterében akcióztunk. Felgyorsítottuk a játékot, amit nem tudott lekövetni az ellenfél: Koman beadásánál a kaputól hét méterre Priskin és Németh majdnem egymást zavarta, mert védő az nem jutott egyikre sem. Előbbi el is fejelte a labdát, de rossz helyre. Németh egy szöglet után került helyzetbe – három lépésre a kapufától megint védő nélkül maradt –, de H. el-Rasidi látványos repülés után elpaskolta a felpörgetett labdát. Kevés él maradt Kuvaitban, amely már nem emlékeztetett arra a csapatra, amely a kezdés után tetszetősen szőtte támadásait.

Németh elől parádés mozdulattal mentett a kuvaiti kapus
(Fotó: Mirkó István)
Németh elől parádés mozdulattal mentett a kuvaiti kapus (Fotó: Mirkó István)

Viszont elég volt picit visszavennünk a tempóból, máris két lövésig jutott az ellenfél. Bogdánnak csak a második okozott gondot, akkor második szándékra kaparintotta meg a labdát. Juszef el-Szoliman pedig egy csel után a jobb alsó mellé bombázott, amit megköszönhettünk neki. Dzsudzsák a hajrában került ziccerbe, miután elfektetett egy becsúszó védőt, de a balösszekötő helyéről a rövid kapufát lőtte telibe. Együttesünk nagyon egyoldalassá vált, Dzsudzsák aktív volt, de labda még mutatóba sem került a jobb szélre. Bár Lovrencsics nem a szélre, hanem inkább a középpályára érkezett.

Aztán csak labdához jutott a poznani légiós: előbb két remek cselt mutatott be, majd bombáját csak bravúrral tudta hárítani H. el-Rasidi. Priskin Tamás a hajrában csak eltalálta a labdát az ötös sarkáról: előbb a kuvaiti kapus, majd az ismétlésnél a kapufa hárított. Németh a hálót is megzörgette, csak lesről. Nagyon érett a második gólunk a végleg elfáradó riválissal szemben. A végére maradt még egy újabb Lovrencsics–H. el-Rasidi párbaj, amit ismét a kuvaiti kapus nyert meg. Utolsó momentumként megúsztunk egy kuvaiti lövést.

Egervári: A pontrúgás nagy erénye a válogatottnak

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–KUVAIT
1–0 (0–0)
Győr,
ETO-park, 10 ezer néző. V: Nikolaj Hänni (Vogel, Helbling – mindhárom svájci)
ONLINE TUDÓSÍTÁS
MAGYARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár – Kanta (Lovrencsics, a szünetben), Varga J. (Juhász, 93.), Koman (Pátkai, 81.) – Dzsudzsák, Böde (Priskin, a szünetben), Gyurcsó (Németh K., a szünetben). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
A kispad:
Király, Megyeri (kapusok), Gyömbér
KUVAIT:
H. el-Rasidi – M. el-Rasidi, Sahin, A. el-Rasidi, el-Hadzseri – el-Sejk (el-Samali, 60.), A. el-Enezi (el-Haszan, 67.), Ali (Makszid, 67.), el-Szoliman (el-Harbi, 85.), el-Anszari (el-Fatel, 88.) – el-Mutva. Szövetségi kapitány: Goran Tufegdzsics
A kispad: Abdulgafur (kapus), el-Adzsmi, el-Mejmed, el-Fadel
Gólszerző: Vanczák (57.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik