Döntetlennel nyitotta az évet a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2013.02.06. 16:46
null
A fehér mezes magyar válogatott 2012 után ismét iksszel nyitotta az évet (Fotó: MTI/AP)
Döntetlent játszott a magyar labdarúgó-válogatott első 2013-as mérkőzésen, a mieink 1–1-re végeztek a Fehéroroszország elleni felkészülési találkozón. A Belekben megrendezett összecsapáson Szabics Imre góljával vezetett az Egervári-csapat a szünetben, a fordulás után Alekszandr Volodko révén egyenlítettek a fehéroroszok.

AZ ELŐZMÉNYEK

Egervári Sándor szövetségi kapitány a kezdőcsapatban nem avatott újoncot, inkább azoknak a játékosoknak szavazott bizalmat, akik már hosszabb ideje alapemberei az együttesnek. Szabics Imre és Rudolf Gergely személyében két klasszikus csatár is tagja volt a kezdőnek, a kapuban álló Bogdán Ádám előtt a védősorban négy játékos, Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt, Mészáros Norbert és Kádár Tamás kapott szerepet. A középpályások közül a felállás szerint Pintér Ádámnak kell besegíteni, míg Hajnal Tamás, Koman Vladimir és a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs a támadások kivitelezésével van megbízva.

Belekben mérkőzik meg a magyar válogatott Fehéroroszországgal (fotó: Borbola Bence)
Belekben mérkőzik meg a magyar válogatott Fehéroroszországgal (fotó: Borbola Bence)

1. FÉLIDŐ

Belekben játssza első mérkőzését a magyar válogatott 2013-ban. A fehéroroszok elleni találkozó a márciusi világbajnoki selejtezőkre való felkészülést szolgálja. Az összecsapás első helyzete a mieink előtt adódott, Koman Vladimir 14 méterről fölé lőtt. A hetedik percben Renan Bressan végzett el szabadrúgást a tizenhatosunk előteréből, s alig tévesztette el a bal alsót.

A 23. percben jött a következő magyar lehetőség, Rudolf Gergely remek lövését kitornázta a fehérorosz kapus, Veremko, a kipattanóra siető Szabics Imre pedig nem érte el a labdát. Kilenc minutummal később már nem hibázott Szabics: Dzsudzsák Balázs hozta fel a labdát középen, passzát Szabics átlépte, majd Rudolftól visszakapva a labdát helyzetbe került, 17 méterről leadott lövése egy védőn megpattanva utat talált a fehérorosz kapuba. (1–0)

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A hajrában kis híján egyenlített Fehéroroszország: szöglet után Bordacsev elé pattant a labda, aki nagy ziccerben vette célba Bogdán Ádám kapuját, Korcsmár Zsolt azonban a gólvonalról tisztázott, így a szünetben egygólos magyar vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

2013 első magyar válogatott gólja után – a végén senki nem örülhetett a győzelemnek (Fotó: MTI/AP)
2013 első magyar válogatott gólja után – a végén senki nem örülhetett a győzelemnek (Fotó: MTI/AP)


2. FÉLIDŐ

A szünetben mindkét válogatott cserékkel frissített, a játék kiegyenlítettebbé vált az első félidőben látott magyar fölényt követően. Szabics lekészítése után Elek Ákos lőtt fölé 18 méterről a 48. percben. Az 54. minutumban beállt Vlagyimir Volodko, aki kiváló cserének bizonyult, hiszen négy perccel később egyenlített, Rogyionov kiugratása után 17-ről lőtt a jobb alsóba. (1–1)

A 68. percben Hajnal Tamás tüzelt, 19 méterről leadott lövése a kapus keze között kis híján a hálóba hullott, ám a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. Két minutummal később Pintér kísérletezett, a fehérorosz védők a gólvonalról mentettek.

A 75. percben a csereként beálló ferencvárosi támadó, Böde Dániel ugratta ki Dzsudzsákot, akinek löketét Veremko hárította. A hajrában az eredmény már nem változott, így a magyar válogatott döntetlennel kezdte az évet.

Az első félidőben egyértelműen jobbak voltunk, a második félidő kiegyenlített játékot hozott. Dzsudzsák Balázs lendületesen futballozott, Böde Dániel személyében agresszív újoncot avattunk, Bogdánnak összességében sok dolga nem volt. Az elmúlt tíz évből negyedszer nyitotta 1–1-es döntetlennel a válogatott az évet: 2008-ban a szlovákokkal, 2010-ben az oroszokkal, míg tavaly a bolgárokkal ikszeltünk.

BIZTATÓ, HOGY NÉZŐK NÉLKÜL IS MEGHATÁROZÓ VOLT A JÁTÉKUNK -EGERVÁRI

PINTÉR ÁDÁM ÉRTÉKELÉSE

♦♦♦

PERCRŐL PERCRE:

90+2. perc: Vége a mérkőzésnek. A kiegyenlített második félidő után döntetlen született. 1–1.

85. perc: Gyurcsó fickándozott volna, de Bordacsev ezt nem hagyta, sárga lapot kapott a fehérorosz.

84. perc:
Gyurcsó máris helyzetbe került. Hajnal belöbbölt labdáját küldte kapura fejjel, Veremko azonban könnyedén fogta a próbálkozást.

83. perc: Gyurcsó is növelte válogatottsága számát, a gólszerző Szabicsot váltotta.

78. perc: Újabb cserék a fehéroroszoknál. Kiszljak helyett Hacsaturjan, Rogyionov helyett Hvascsinszkij a pályán.

75. perc:
Böde ugratta ki Dzsudzsákot, aki 14 méterről, ballal lőtt, de Veremko szépen védett.
A Ferencváros igen hosszú idő után köszönthet ismét magyar válogatott labdarúgót: az FTC-ből legutóbb Tőzsér Dániel került be a nemzeti csapatba, még 2005 decemberében.

70. perc:
Dzsudzsák szöglete után Pintér lőhetett kapura nyolc méterről, de jobbal leadott lövését a gólvonalról vágták ki a védők.

68. perc:
Hajnal vállalkozott lövésre 19 méterről. Jobbal megeresztett lökete a kapus keze között majdnem becsúszott a kapuba, de végül valamivel a bal kapufa mellett hagyta el a labda a játékteret.

65. perc:
Egervári Sándor ismét változtat, Mészáros helyett Böde lépett pályára. Ez a Ferencváros játékosának első válogatottsága.

64. perc:
Dzsudzsák veszélyeztetett 18 méterről ballal, Veremko azonban szögletre ütötte a labdát.

61. perc:
Szögletet végezhettek el a fehéroroszok, de a veszélyesen érkező beadást Vanczák kifejelte.
A magyar válogatott legutóbbi három 1–1-es döntetlenje úgy született meg, hogy mi szereztük meg a vezetést.

58. perc:Egyenlített Fehéroroszország. Az imént beálló Volodko volt a gólszerző. Rogyionov ugratta ki Volodkót, a cserejátékos a tizenhatoson belül tolt egyet a labdán, majd Korcsmár és Kádár szorításában, 17 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 1–1.

54. perc: Cseréltek a fehéroroszok. Dragun helyett Volodko játszik.

48. perc: Elek megmozdulása váltott ki sárga lapot, mert visszarántotta Bressant a felezővonalnál.

2011. március 29. óta nem vesztettünk el meccset, amelyen megszereztük a vezetést. Akkor a hollandok bántak el velünk.

48. perc: Dzsudzsák beadása után Szabics mellel lekészítette a labdát az érkező Eleknek, aki 18 méterről nem sokkal lőtt fölé. Szép akció volt.

46. perc:Elkezdődött a második félidő.

♦♦♦

Félidőben cserélt a magyar válogatott. Koman helyett Koltai, Rudolf helyett Elek Ákos játszik. A fehéroroszok is váltottak, náluk Trubilo helyett Balanovics a pályán.

♦♦♦

EZZEL VÉGE IS AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, 1–0.

45. perc:
Szöglethez jutottak a fehéroroszok, Bordacsev elé pattant a labda, aki nagy helyzetben kapura lőtt, de Korcsmár a gólvonal előtt állva tisztázott, majd felszabadult a magyar kapu. Nagy helyzet volt!

42. perc:
Bressan lépett volna ki egy remek kiugratással, ha nem terem ott Korcsmár, aki szépen tisztázott a támadó elől.

41. perc:
Rudolf ugorhatott ki Szabics indításával, de már lesről tette.

38. perc: Bressan lőhetett 18 méterről, de némileg célt tévesztett, a kapu fölött hagyta el a labda a játékteret.

Ez volt Szabics Imre 13. gólja a válogatottban. Legutóbb 2011 szeptemberében lőtt gólt, akkor a svédeket szomorította el.


32. perc: Vezet a magyar válogatott! Szabics talált a kapuba. Dzsudzsák hozta fel a labdát a középpálya közepétől, felpasszolta Szabics felé, aki átlépte, ezzel meglepte a védőket. Rudolf érintésével visszakerült a labda Szabicshoz, aki 17 méterről jobbal, megpattanó lövéssel vette be Veremko kapuját. 1–0.

Néhány magyar játékos elindult melegíteni. Koltai, Böde, Elek átmozgatja az izmait, mert időközben
alaposan lehűlt a levegő.


27. perc:
Ápolás miatt áll a játék. Két fehérorosz játékost is kezelésbe kellett venniük az orvosoknak. Dragun és Verhovcov végül sántikálva visszatért a pályára.

23. perc: Rudolf Gergely nagyszerű lövést küldött kapura 23 méterről, de a kiváló löketet védte Veremko. A kipattanóra Szabics szeretett volna lecsapni, de nem érte el a labdát.

17. perc:
A szögletet Hajnal küldte a kapu elé, de lökés miatt a fehéroroszok jöhettek szabadrúgással.

16. perc:
Szögletet végezhettek el a fehéroroszok, de a veszélyesen csavarodó labdát Szabics kifejelte. Hajnal lecsapott a labdára, indította Dzsudzsákot, aki elől szögletre mentettek a védők.

7. perc:
Korcsmár buktatta a tizenhatos előterében Rogyionovot, szabadrúgás járt az ellenfélnek. A labda mögé Bressan állt, aki 17 méterről alig tévesztette el a bal alsó sarkot.

6. perc:
Hajnal adott be jobbal a bal oldalról, de Komannak hosszú volt a labda a túloldalon. Kirúgással jöhettek a fehéroroszok.

A fehérorosz csapat tiszta pirosban, a magyar válogatott tiszta fehér szerelésben játszik.

2. perc: Labdát szereztünk, Rudolf a tizenhatos előterében Koman elé tálalt, aki elfutott a jobb oldalon, de 14 méterről jobbal a kapu fölé lőtt.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A magyar válogatott indította útjára a labdát.

Az utolsó pillanatban a lábujját fájlaló Szalai Ádám kikerült a csapatból, helyette Rudolf Gergely játszik. A csapatkapitány az 50. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs.

A mérkőzés követésében a Nemzeti Sport helyszínre kiküldött tudósítója, Borbola Bence segíti olvasóinkat.

♦♦♦

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 1–1 (1–0)

Belek. Vezeti: B. Yildirim (török)
MAGARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Korcsmár, Mészáros N. (Böde, 65.), Kádár – Pintér Á., Hajnal – Koman (Koltai, 46.), Szabics (Gyurcsó, 83.), Dzsudzsák – Rudolf (Elek Á., 46.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
FEHÉROROSZORSZÁG: Veremko – Martinovics, Verhovcov, Filpenko, Bordacsev – Kiszljak (Hacsaturjan, 78.), Dragun (Volodko, 54.), Putyilo, Renan Bressan – Trubilo (Balanovics, 46.), Rogyionov (Hvascsinszkij, 78.).
Szövetségi kapitány: Georgij Kondratyev
Gólszerző: Szabics 32., ill. Volodko 58.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik