Nagy helyzetek és tátongó védelmi lyukak - 1-1 a csehek ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.14. 20:03
null
A csehek jó mélységi passzaik után többször megbontották a magyar védelmet (Fotók: Czerkl Gábor)
A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott Csehországgal a Puskás Ferenc Stadionban. A mérkőzés első félidejében a többször lyukasnak bizonyuló magyar védelem hibáját kihasználva Libor Kozák szerzett vezetést a vendégeknek, a fordulás után azonban tizenegyesből Dzsudzsák Balázs révén egyenlített a magyar nemzeti csapat. A meccs fő tanulsága: hátul feltétlenül több kell Bukarestben, a románok elleni szeptemberi vb-selejtezőn.

FELKÉSZÜLÉSI VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–1 (0–1)
Puskás Ferenc Stadion,
18 000 néző. Vezette: Webb (Mullarkey, Long – angolok)
MAGYARORSZÁG:
Bogdán – Vanczák, Korcsmár (Guzmics, 69.), Juhász, Kádár – Varga J., Pintér Á. (Hajnal, a szünetben) – Koman, Kovács I. (Böde, a szünetben), Dzsudzsák – Szalai Á. (Szabics, 89.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
CSEHORSZÁG: Drobny – Gebre Selassie, Sivok (Procházka, a szünetben), Suchy, Kadlec (Limbersky, 82.) – Plasil – Darida (Horava, 58.), Husbauer (Vanek, 66.), Jirácek – Vydra (Rabusic, 58.), Kozák (V. Kadlec, 58.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Gólszerző: Dzsudzsák (57. – 11-esből), ill. Kozák (23.)

1. FÉLIDŐ

A cseh, majd a magyar himnusz csendült fel, miközben elkezdett csöpörögni az eső. A mieink pirosban, a vendégek fehérben kezdtek, Howard Webb sípszava után a cseh csapat kezdett. Juhász Roland visszakapta a csapatkapitányi karszalagot.

A 4. percig kellett várni az első helyzetecskére: Vanczák beadása után Dzsudzsák vette le a labdát, majd egy csel után jobbal fölé lőtt. A labda megpattant, de a szögletet is átvészelték a csehek.

HELYZETEK ITT-OTT! A 7. percben Libor Kozák lépett ki a lesre játszó magyar védők között, a lépéselőnybe került támadó lőhetett is, Bogdán Ádám bravúrral védett lábbal kitolva a labdát. Rögtön jött a válasz a kontrából: Dzsudzsák viharzott el a szélen, majd húzott befelé, 14 méterről lőtt, Jaroslav Drobnynak szintén nyújtóznia kellett, hogy kitolja a labdát. A szöglet sem volt veszélytelen, Vanczák Vilmos fejese nem talált kaput. Mindez 60 másodpercen belül, nem rossz.

A 11. percben ismét Kozák veszélyeztetett, Vanczák pocsék passza után Korcsmár Zsolt aludt el, ám a támadó kisodródva szerencsére nem találta el a kaput. A túloldalon Dzsudzsák finom beadásáról nem sokkal maradt le Szalai Ádám.

Jöttek sorra a magyar beadások, és a 18. percben helyzet is kialakult: Kádár Tamás visszafejelt labdája után az ötösről Vanczák kotort a kapu felé, ám a labda lelassult Tomás Sivokon, így Drobnyé lett. A mieink kezezést reklamáltak, és a visszajátszások alapján mintha tényleg felkarral érintette volna a védő a labdát, de Webb ezt nem látta.

GÓL! VEZETNEK A CSEHEK. A magyar védelem nagyon feltolódott, és Michal Kadlec mélységi passza után a csehek kerültek létszámfölénybe, Petr Jirácek nem tudott kapura lőni, így a túloldalra passzol, ahol érkezett Libor Kozák és Vladimir Darida is, előbbi volt a gyorsabb, és Bogdán felett a kapuba emelt (0–1). A Lazio támadójának negyedik válogatott meccsén ez az első gólja.

A gól után is támadásban maradtak a csehek, távoli lövéssel – Jozef Husbauer kísérleténél Bogdán nagyot védett – és beadásokkal is próbálkoztak. A mieinktől továbbra is Dzsudzsák játékában – illetve passzaiban – volt benne leginkább a gól, egyik megpattanó labdája után Drobny tolta nehézségek árán szögletre a labdát.

A félidő hajrájára csökkent az addig amúgy nem rossz iram, így viszont még szembetűnőbbé vált a tehetetlen magyar támadójáték, ezekben a percekben tényleg csak néhány pontatlan beadás jelentette a futballt a magyar csapat játékában. Szalaihoz egyszerűen nem jutott el a labda, a Schalke támadójának legszebb mozdulatsora (három fehér mezest fűzött be) saját kapujától mintegy 30 méterre volt tehető. Szünetre 0–1-gyel vonultak le a felek.

2. FÉLIDŐ

A szünetben Egervári Sándor két helyen váltott: Pintér Ádám és Kovács István helyére érkezett Hajnal Tamás és Böde Dániel.

KAPUFA! Nagy helyzettel kezdte a második félidőt a magyar válogatott: Dzsudzsák szöglete után – ki más? – Vanczák csúsztatott az ötösről, a labda a lécről vágódott fölé. Egy perccel később ismét veszélyben volt a cseh kapu: Koman Vladimir szép keresztlabdája után Dzsudzsák célzott, és lőtt 20 méterről, a labda centikkel ment el a jobb oldali kapufa mellett.

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓBAN IS BENNE LEHET... Óriási helyzetet hagytak ki a csehek, sőt ez több volt annál. Gyönyörű sarkazást követően Husbauer kiváló pozícióból centerezhetett, jól is látta meg a hosszú oldalon a magányosan feltűnő Jiráceket, aki három méterről az üres kapu mellé lőtt!

Vanczák Vilmos kapura veszélyesen játszott
Vanczák Vilmos kapura veszélyesen játszott

11-ES ÉS GÓL! A két hármas, Vanczák Vilmos és Michal Kadlec csatázott, utóbbi nyúlt védőnk felé, aki a földre került. A jogos tizenegyest Dzsudzsák Balázs nagyon pontosan lőtte a jobb oldali kapufához, a labda onnan vágódott az ellenkező oldalra. Dzsudzsáknak ez volt a 12. találata a válogatottban. 1–1

A büntető után a Bílek-csapat gyorsabban eszmélt, mint a mieink az első játékrészben, és visszavették a kezdeményezést. Néhány nehezebb perc után viszont újabb magyar helyzet következett: a 72. percben Dzsudzsák futott el és centerezett balról, a beadást végül Koman lőtte estében közelről a kapura, Drobny hatalmas reflexszel védett.

Az utolsó tíz percre ismét megélénkült a játék, Böde Dánielnek nem jött össze a nagy helyzetbe kerülés, ugyanakkor jöttek ismét a csehek, Dabid Limbersky beadása után Michael Rabusic és Ondrej Vanek egymást zavarta, majd Václav Kadlec ajtó-ablak helyzetében védett Bogdán, Vanek lövése pedig nem sokkal kerülte el a kaput négy perccel a rendes játékidő vége előtt.

ÚJABB KAPUSPARÁDÉ! Nemcsak Bogdán, Drobny is bombaformában. A hosszabbításba lépve a csereként beálló Guzmics Richárd fejelt kapura, a cseh hálóőr óriást védve kitolta a labdát a léc alól. A magyar válogatott 1–1-re végzett Csehországgal.

Dzsudzsák Balázs büntetője döntetlent ért
Dzsudzsák Balázs büntetője döntetlent ért

FELKÉSZÜLÉSI VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–1 (0–1)
Puskás Ferenc Stadion,
18 000 néző. Vezette: Webb (Mullarkey, Long – angolok)
MAGYARORSZÁG:
Bogdán – Vanczák, Korcsmár (Guzmics, 69.), Juhász, Kádár – Varga J., Pintér Á. (Hajnal, a szünetben) – Koman, Kovács I. (Böde, a szünetben), Dzsudzsák – Szalai Á. (Szabics, 89.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
CSEHORSZÁG: Drobny – Gebre Selassie, Sivok (Procházka, a szünetben), Suchy, Kadlec (Limbersky, 82.) – Plasil – Darida (Horava, 58.), Husbauer (Vanek, 66.), Jirácek – Vydra (Rabusic, 58.), Kozák (V. Kadlec, 58.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Gólszerző: Dzsudzsák (57. – 11-esből), ill. Kozák (23.)

HOGY TÖRTÉNT PERCRŐL PERCRE? – FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT TALÁLJA!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A magyar válogatott tavaly az Eb előtt meglepetésre 2–1-re legyőzte Michal Bílek csapatát, amely aztán később a negyeddöntőig jutott a kontinensviadalon. A csehek most is kísérletezésre használják fel a mieink elleni mérkőzést, így pihentetés miatt kimaradt a keretükből a két veterán húzóember, Tomás Rosicky és Petr Cech is.

A magyar nemzeti együttesben több mint fél év után újra kezdő Juhász Roland, Kovács István ugyanakkor második meccsén először kap bizalmat az első perctől kezdve: a Videoton középpályása Szalai Ádám mögött játszik majd.

„Ez nemcsak szimpla tesztmérkőzés számunkra, hanem komoly erőfelmérő is, amelyen szeretnénk meghatározó játékot mutatni még akkor is, ha legutóbb, a tavaly júniusi prágai találkozón ránk erőltették az akaratukat” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Egervári Sándor. A szakvezető hozzátette: ez a találkozó fontos állomás a válogatott őszi céljainak eléréséhez, mivel a gárda szeptember 6-án Bukarestben játszik sorsdöntő világbajnoki selejtezőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik