Magyar–román: óriási balhé volt az éjszaka Budapesten

Vágólapra másolva!
2015.09.04. 06:43
Nagy balhé volt csütörtökről péntekre virradóra a Deák tér környékén Budapesten, a Lánchídig szinte minden le lett zárva, több száz rendőr vonult oda – az Index beszámolója szerint a péntek esti Magyarország–Románia labdarúgó Eb-selejtezőre „melegítő” magyar ultrák akcióztak.

MI TÖRTÉNT A MÉDIABESZÁMOLÓK SZERINT? MI TÖRTÉNT A MÉDIABESZÁMOLÓK SZERINT?

A hírek szerint néhány száz magyar fociultra talált magának román drukkereket az Erzsébet téren, akiknek neki is estek. Petárdákat dobtak járókelők közé, és lövésnek hangzó durranások is dördültek. Mások azt látták, hogy egy kisebb csoport rendőrnek rohantak neki az ultrák a Madách térnél. Sérültekről egyelőre nincs pontos hír – írja az Index.

Videók a Deák térről:

Az MTI helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy több jármű szélvédőjét betörték, kereküket kiszúrták. A huligánok a közelben lévő szórakozóhelyekről elhozott székekkel tettek kárt a rendőrautókban. A hírügynökség úgy tudja, hogy nemcsak a Belvárosban, hanem a Városligetben is volt összecsapás a két tábor között. Ezt az információt a rendőrség nem kommentálta.

MI TÖRTÉNT A RENDŐRSÉG SZERINT?

„A fővárosban garázdálkodtak” – olvasható a police.hu-n az esettel kapcsolatos hajnali közlemény. „A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. szeptember 4-én 0 óra 10 perc körüli időben Budapesten a VII. kerület Dob utca irányából az V. kerület Erzsébet tér felé tartva egy mintegy 100-120 főből álló csoport tagjai randalírozni kezdtek, hanggránátokkal zajt okoztak. A csoport tagjai közül többen a kiérkező rendőri egységek felé utcai szemetes edényeket, székeket, italos üvegeket dobáltak, több rendőrautóban anyagi kárt okoztak.”

A közlemény szerint a garázdákat a rendőrök megfékezték, tizenhat főt fogtak el és állítottak elő garázdaság bűntett elkövetése miatt és további egy személyt, aki egy intézkedő rendőrt is fellökött.

„Helyreállt a rend” – összegez a közlemény, amely nem említi, hogy a történteknek köze lenne az esti futballmeccshez.

MI TÖRTÉNT AZ ULTRÁK SZERINT?

A magyar ultramozgalmak portálja, az ultrasliberi.hu részletes beszámolója ugyanakkor nem hagy kétséget afelől, mi miért történt az éjszaka.

„Négyszáz magyar ultra és huligán állt össze csütörtök este Budapesten, hogy a pénteki, Románia elleni Eb-selejtező előestéjén a fővárosban felbukkanó román szurkolókat üdvözölje. …A tömegben a legnagyobb létszámmal a ferencvárosiak voltak, utánuk létszámban következett az Újpest, a rég nem látott nagy csapattal érkező Kispest és sokan voltak a fehérváriak, a diósgyőriek és az angyalföldiek is” – olvasható a portálon, amely megállapítja: „Évek óta nem volt ilyen tiszta (és főképp eredményes) összecsapás magyar szurkolók és a készenléti rendőrség között.”

A beszámoló szerint román szurkolóból csak egy háromfős társaság „akadt a horgukra, akiket igen rendesen helyben hagytak”. A portál péntekre is „mozgalmas” napot jövendöl.

MIT MONDOTT PÉNTEK DÉLELŐTT A RENDŐRSÉG?

Tizennyolc emberrel szemben indult eljárás a péntekre virradóra Budapest belvárosában történt randalírozás miatt; 16 ember ellen garázdaság, kettő ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt a rendőrség sajtótájékoztatóján.

Csiszér-Kovács Viktória elmondta: éjfél után egy 100-120 tagú csoport kezdett randalírozni, a Dob utca felől az Erzsébet tér irányába haladtak. A történtek során több rendőrautót is megrongáltak, egy rendőr pedig könnyebben megsérült.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon külön nyomozócsoport alakult az ügy kivizsgálására és felvételeket elemeznek a további gyanúsítottak beazonosítása érdekében.

LESZ-E FOLYTATÁS?

Remélhetőleg nem – ugyanakkor a Nemzeti Sport Online értesülése szerint elképzelhető, hogy az esti Eb-selejtezőt akciózásra felhasználó magyar ultrák pénteken Szegeden előre egyeztetett csatát vívnak a Romániából érkező huligánokkal. Időpontról és közelebbi helyszínről nincs információ.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik