Itt van Amerika
SZABÓ MIKLÓS 2019.11.30 07:49 Frissítve: 2019.12.01 06:33

Magyar futballkörkép a Puskás Arénában

Az új Puskás Aréna számos látványos részlete közül eddig kevés figyelmet kapott a maga nemében különleges fotógyűjtemény, amely szinte teljes egészében betakarja az úgynevezett skyboxok, az exkluzív páholyok mögötti folyosó falát. A magyar labdarúgás története elevenedik itt meg, száznál is több, egységes stílusban újraalkotott fényképen, közülük jó néhányat ezúton mutatunk be olvasóinknak – a magyar sajtóban elsőként.

A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Szabó Miklós)

 

A november 15-én Magyarország–Uruguay mérkőzéssel megnyitott Puskás Arénában a negyedik szinten az egész pályát körülölelik a cégek, magánszemélyek által bérelhető páholyok, összesen 80 skybox sorakozik itt, amelyeket egyetlen hosszú körfolyosó köt össze. A magyar futball afféle Feszty-körképeként megelevenedik itt vagy száz év sok büszkeségre okot adó pillanata, még ha nyilván nem is sikerülhetett itt megjeleníteni minden fontos csapatot, edzőt, játékost.

A futballistákon és szakvezetőkön kívül helyet kapott a fotógyűjteményben két sportújságíró, a legendás Pluhár István és az MLSZ-, valamint FIFA-vezetőként is tevékenykedő Szepesi György, illetve két világhírű játékvezető, Palotai Károly és Puhl Sándor. A főszerep azonban a futballistáké Schlosser Imrétől Schaffer Alfrédon, Sárosi Györgyön, az aréna névadóján, a válogatott és Real Madrid-játékosként is megjelenő Puskás Ferencen, valamint aranycsapatos társain át Király Gáborig és Gera Zoltánig. Néhány, még aktív játékosról – Szalai Ádám, Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland – is van kép a falakon, sőt megjelennek a szurkolók is, az emlékezetes marseille-i vonulás fotóján a 2016-os Eb-ről.

Képviseltetik magukat a stadion falán a külhoni magyarok, sőt az emigrációban, más országnak világsikereket hozó magyar nemzetiségű edzők, játékosok is Guttmann Bélától Kubala Lászlón és Jenei Imrén át Marozsán Dzseniferig.

A páholyokba meghívott vendégek körbe is sétálhatnak az emeleten, míg a többi szurkoló stadionkörutak alkalmával láthatja majd az egységesen fekete-fehér, de egy-egy színes részletet tartalmazó, Skardelli György főtervező egységes művészi koncepciója alapján újraalkotott, csak közelről megfigyelhető Népsport-, Nemzeti Sport-kivágásokat feldolgozó képpontokból álló fotókat.

A képek válogatását a Fürjes Balázs kormánybiztos által felkért szakértő bizottság végezte, amelynek Skardelli mellett tagja volt Berzi Sándor MLSZ-alelnök, Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója, Nyilasi Tibor futball-legenda és MLSZ-elnökségi tag, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetsége képviseletében Dénes Tamás elnökségi tag és Szöllősi György elnök, lapunk főszerkesztője is.

A teljes gyűjteményt magyar és angol nyelvű katalógusban tervezik megjelentetni az alkotók.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. november 30-i lapszámában jelent meg.)

2020.07.05 22:45:50

Magyar válogatott SZ. M.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2020.07.05 21:37:32

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Egyre rutinosabban várhatják a tétmeccseket.

2020.06.29 21:20:32

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha sikerül, a csapat is jól jár, ha nem, az edző megjárhatja: az öltözői tekintély már csak olyan, hogy az irodákig is elérhet, ami nem sok jóval kecsegtet viszály esetén.

2020.06.10 23:06:05

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Görcs volt a játékosban, s görcs a tehetetlen szurkolóban is, aki minden jelből véleménye igazolását olvasta ki, hite és identitása eggyé vált, amit elvenni tőle nem lehetett.