Lipták szívesen játszana Ibrahimovic ellen

Vágólapra másolva!
2010.08.17. 09:01
null
Lipták az angolok után Ibrahimovic ellen is kipróbálná magát (Fotó: Action Images)
Saját bevallása szerint a háttérben akar maradni, ám ha így folytatja, kénytelen lesz hozzászokni a reflektorfényhez. A nemzeti együttesben remek teljesítménnyel bemutatkozó Lipták Zoltán szavaiból az is kiderül, amilyen szerényen, olyan serényen dolgozik azért, hogy egyszer a csúcs közelébe érjen.

– Igaz, hogy szédült az angolok elleni meccs előtt?
– Ez téves információ lehet. Eltekintve attól, hogy a kezdést megelőző órákban a gyomrom liftezett valamelyest, nem volt semmi bajom.

 LÉGIÓSNAK ÁLLNA
Az 1984. december 10-én Salgótarjánban született Lipták Zoltán nagy utat járt be, amíg a somoskőújfalui serdülőből eljutott a Videoton első csapatáig: megjárta az SBTC-t, a Szolnokot, a Pápát, a Southend Unitedet, az Újpestet, a Southamptont, majd még egyszer az Újpestet. Mint mondja, bár a harmadik ligás Southendben csupán kupameccseken léphetett pályára, az ott eltöltött év is hasznára vált, míg a southamptoni időszak már csak azért is emlékezetes, mert a Championshipben már játszhatott. Nem csoda, hogy visszavágyik a számára a válogatottbeli premier miatt is kedves szigetországba, töredelmesen bevallva, hogy a harmadosztályba már nem menne, mert az nem szolgálná a fejlődését. A második vonal és persze a Premier League vonzza; ugyan ő is hallotta már, hogy „... na, a Lipták Zoli az angolok elleni teljesítményével eladta magát!", addig nem vásárol útikönyvet, amíg a szerződést nem írja alá. Szavaiból kiderül, minden megoldás érdekli: „Örülnék, ha esetleg még augusztusban légiósnak állhatnék, de ha, teszem azt, csak jövő nyáron igazolhatok külföldre, akkor sem bánkódom majd – főleg, ha bajnokként távozhatok."

– A Videoton honlapján olvastam, hogy „...percekig szédültem, amikor kimentünk melegíteni a hatalmas Wembleybe..."
– Ó, csak vicceltem. A látvány természetesen megfogott: a magam százkilencvenöt centijével nem számítok kisembernek, abban az arénában mégis egy borsószemnek tűnhettem. Ráadásul a melegítéshez együtt vonultunk ki az angolokkal, és ahogy figyeltem őket, tudatosult bennem, hogy hová jutottam. Fura, de jó érzés kerített hatalmába...

– Mikor tudta meg, hogy az első bevetésén mindjárt kezdő lesz?
– Egervári Sándor kedden ült le velem beszélgetni, akkor árulta el, hogy újoncként debütálhatok. Közölte, szeretné megnézni, mire vagyok képes Juhász Roland párjaként, és mielőtt remegni kezdett volna a lábam, nyomban megnyugtatott azzal, hogy bízik bennem, mert képes vagyok megoldani a feladatot. Szerda reggel kellemes volt abban a tudatban ébredni, hogy este eljön az a pillanat, amelyre régóta vágyom. Az említett gyomorpanaszon kívül más gondom nem is volt, sőt miután az első öt percben akadt három fontos mentésem, remekül éreztem magam a pályán.

– Wayne Rooney mintha kissé sunyi lett volna.
– Sajnos miatta kellett cserét kérnem, ugyanis az első félidő vége felé, azt követően, hogy elrúgtam előle a labdát, rátaposott a bal lábamra – halkan teszem hozzá, valószínűleg nem véletlenül. Csúnyán megduzzadt a lábfejem, és ugyan a szünetben jegelték, mert mindenáron vissza akartam térni, tíz percnél tovább nem bírtam. Lépni sem tudtam, ezért kénytelen voltam lekéredzkedni. Ha nem teszem, azzal csak a csapatnak ártottam volna.

– Következtethetünk bármire abból, hogy gól nélküli állásnál sántikált le, aztán kaptunk kettőt?
– Az Steven Gerrard miatt volt! A gólokat egyébként nem is láttam, mert az öltözőben kezeltek. A hozzánk bejutó hangfoszlányokból azért lehetett sejteni, mi történik odakint, nem szólva arról, hogy a gólunk után a szertárosunk, Pipi bácsi berohant a jó hírrel. A hazai találatokról ellenben már „elfelejtett" tudósítani, ám a hetvenkétezer szurkoló üvöltéséből rájöttünk, hogy nem növeltük az előnyünket...

– Jól tudom, hogy Juhász Rolanddal korábban egyszer sem játszott együtt?
– Még csak nem is ismertük egymást, a mérkőzés előtt két nappal találkoztunk először. Ez talán nem látszott meg az angolok ellen, szerintem jól megértettük egymást.

– Mit gondol, szeptember harmadikán, a Svédország elleni Eb-selejtezőn is a Juhász, Lipták párossal áll fel a válogatott?
– Bízom benne, hogy így lesz, bár egy másodpercig sem élem bele magam. Azt persze elismerem, hogy szívesen kipróbálnám, milyen lehet Zlatan Ibrahimovic ellen védekezni...

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik