VOLESZÁK GÁBOR 2020.07.28 23:08 Frissítve: 2020.07.28 23:08

Lehetetlen?! – Voleszák Gábor jegyzete

 

 
Keressük az elmúlt 20 év magyar álomcsapatát

Muhammad Ali mondta, hogy a lehetetlen nem létezik. Készséggel elhiszem neki. És lelkesen hangoztatom is, amikor sokan azzal jönnek, lehetetlen vállalkozás kiválasztani a 2000-es évek legjobbjait és összeállítani egy csapatot azokból, akik meghatározó szerepet játszottak a XXI. század magyar labdarúgásában.

Muhammad Ali azt is mondta még, a lehetetlen lehetőség. Ebből a gondolatból merített erőt a Nemzeti Sport szerkesztősége, amely már a koronavírus-járvány kellős közepén, áprilisban hozzákezdett a 20 év ászai elnevezésű nagyszabású csapatépítő játék előkészítésébe.

Úgy ám, ez egy játék, ne tévesszen meg senkit a bevezetőm hangvétele. Lapunk nem titkolt célja, hogy miközben a harmadik évezred kezdetének legjobbjait keresi, hangulatos múltidézésre csábítsa a futballkedvelőket. Odáig ugyanakkor nem merészkedik, hogy kimondja a döntő szót. Ennek édes terhét átengedi a kedves olvasóknak, akik az nso.hu-n vagy a Nemzeti Sport Facebook-oldalán adhatják le a szavazataikat.

Szerkesztőségünk „csupán” a kereteket adja az egy hónapos játékhoz. Annyi műhelytitkot mégis engedjenek meg elárulni: a hosszúra nyúló előkészítést még alaposabb kiválasztás követte. Téved tehát, aki azt gondolja, hogy a jelöltek neveit tartalmazó – képzeletbeli – gömböket csak úgy kikapkodtuk, mint a lottóhúzó nyugdíjas komlói bányász a hatost (kilencest...) tartalmazót.

Lapunk először elkészített egy bővített, összesen 148 nevet tartalmazó listát, amelyre azok a labdarúgók kerültek fel, akik 2001 és 2020 között a Nemzeti Sport posztonkénti rangsorában a posztjukon az élen végeztek, vagy abban az esztendőben a válogatott alapemberének számítottak. Szakíróink közülük választották ki többfordulós, nyílt szavazással, érvek és ellenérvek heves ütköztetésével a jelölteket, aztán eredményesség alapján következtek a szakvezetők is.

Minek titkoljam, mire összeállt a végleges névsor, kis túlzással évtizedek óta tartó munkahelyi barátságok alapjai inogtak meg. De ettől szép ez a játék – meg úgy általában a labdarúgás. Tökéletességre törekedtünk, ám idővel lemondtunk annak az eléréséről. Mert a jelöltek ismertetésekor és a nyertesek kihirdetésekor úgyis felvetődnek olyan kérdések, hogy ez miért, az meg miért nem. Írhatnám persze, hogy a 20 év ászaiban mindenki nyertes, a kezdőbe ugyanakkor csak tizenegy játékost állíthatunk.

Bocs, Ali, többet lehetetlen.

2020.09.28 09:47:22

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Három gólra ötöt kapott a magyar labdarúgó-válogatott a németektől.

2020.09.22 08:19:00

Magyar válogatott KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN, PUSZTAI VIOLA (videó), FÖLDI IMRE (fotó)

A Puskás Aréna kulisszái mögé tekinthettünk: fűnyírás, talajmérés, a lelátók alatt megbújó géppark. Így készül a modern futballpálya.

2020.09.09 14:55:20

Magyar válogatott PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ

Zöld öltöny és szolgálati lakás. Legfőbb ideje, hogy a sportág szereplői felvállalják a szolidaritást a régi idők nagy labdarúgóival.

2020.09.09 23:17:42

Magyar válogatott SZ. M.

2020.09.09 20:57:25

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Niko logikus döntést hozott.