Lang, Pintér, Stieber, Lovrencsics – velük húzhat váratlant Storck

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.11.14. 13:31
Bernd Storck szövetségi kapitány többször is hangsúlyozta, kulcskérdés, hogyan tud regenerálódni a válogatott a két pótselejtező között. Gera Zoltán eltiltása miatt nem játszhat, Juhász Roland viszont már bevethető. A vasárnap esti kezdőcsapattal kapcsolatban több kérdés van, megnéztük, hogyan állhat fel a nemzeti tizenegy a visszavágón.

Kezdjük hátulról, kapusposzton kevésbé kérdéses a helyzet, mint az első mérkőzés előtt. Akkor sokan Bogdán Ádámot látták volna szívesen a kapuban, ám Király Gábor kezdett, és kiválóan védett, bravúrokkal segítette a válogatottat a győzelemhez. Király két – az Észak-Írország elleni hazai és a Feröer elleni idegenbeli – találkozót kivéve végigvédte a selejtezősorozatot.kapusposzton kevésbé kérdéses a helyzet, mint az első mérkőzés előtt. Akkor sokan Bogdán Ádámot látták volna szívesen a kapuban, ám Király Gábor kezdett, és kiválóan védett, bravúrokkal segítette a válogatottat a győzelemhez. Király két – az Észak-Írország elleni hazai és a Feröer elleni idegenbeli – találkozót kivéve végigvédte a selejtezősorozatot.

Guzmics (20-asban) meggyőző volt, de Lang vagy Juhász lesz a párja? (Fotók: Hegedüs Gábor)
Guzmics (20-asban) meggyőző volt, de Lang vagy Juhász lesz a párja? (Fotók: Hegedüs Gábor)

JUHÁSZ VISSZAKERÜL? MI LESZ FIOLÁVAL? – VÉDELEM

A védelem összeállítása már kérdéseket vet fel. A csakfoci.hu számolt be arról, hogy Fiola Attilát kórházba vitték kivizsgálásra, játéka kérdéses a vasárnapi pótselejtezőn. A Nemzeti Sport Online is úgy értesült, hogy a Puskás Akadémia FC védője nincs százszázalékos állapotban. Kerestük a játékost és az MLSZ-t is bővebb információért, ám csak a délutáni sajtótájékoztatót követően leszünk okosabbak.

A selejtezősorozat elején Varga József és Simon Krisztián volt jobbhátvéd, a Feröer elleni, idegenbeli mérkőzésen csereként beálló Fiola azonban azóta kirobbanthatatlan a pozíciójából. Így Bernd Storcknak talán a legkényesebb poszton kellene belenyúlnia csapatába.

A PAFC játékosának helyettese Vanczák Vilmos lehet azok közül, akik korábban már játszottak jobbhátvédet, esetleg Nagy Ádám, akinek szintén nem teljesen ismeretlen ez a pozíció (a Ferencvárosban felkészülési meccsen és a Magyar Kupában játszott itt), ám rá valószínűleg a középpályán lesz szükség.

A védelem közepén biztosnak gondoljuk a Norvégiában meggyőző teljesítményt nyújtó Guzmics Richárd helyét, és Lang Ádámra sem lehetett panaszunk, aki nemzetközi tapasztalat híján ismét kellemes meglepetést okozott. Juhász Roland most már bevethető, bár hibázott a Feröer elleni hazai meccsen, valószínűleg helyet cserél a két Videoton-játékos. Mi támogatnánk az újfent bizonyító Lang megtartását, Juhász mellett a rutinja szólhat.

A középhátvédeknél lévő túlkínálat miatt Kádár Tamás szinte biztosan balhátvéd lesz. Mivel neki van helyettese (Leandro), utólag sajnálhatjuk, hogy Bosnjak Predrag helyett nem egy jobbhátvéd alternatíva van a keretben (igaz, nem bővelkedünk itthon jobb oldali védőkben). Ha Fiola nem játszik, nem elképzelhetetlen, hogy valamelyikük a bal oldalról jobbra lesz „átirányítva”, ebben az esetben biztosan szokatlan pozícióba kerül valaki.

Ami a védelmet illeti a regenerálódással kapcsolatban, az átlagéletkor nem túl magas, Fiola 25, Guzmics 28, Lang 22, Kádár 25 éves.

Nagy Ádám (8-asban) pimasz cselei a Groupama Arénában is jól jönnének
Nagy Ádám (8-asban) pimasz cselei a Groupama Arénában is jól jönnének

MI LESZ VELÜNK GERA NÉLKÜL? – KÖZÉPPÁLYA

A középpályások közül a 36 éves Gera Zoltán regenerálódása miatt aggódhattunk volna, ám ez a kérdés – sajnos – megoldódott, a sárga lapok miatti eltiltás következtében kihagyja a visszavágót a rutinos játékos.

Az Oslóban a négy védő előtt szűrőként kezdő, rutinos játékost szinte biztosan csapattársa pótolja. Nagy Ádám csereként jól szállt be csütörtökön, de egy másik FTC-középpályás, Pintér Ádám is szóba kerülhet itt.

Pintér nem játszik sokat a klubjában, bajnokin még nem kezdett, de válogatott meccseken már sokszor bizonyított. Az ő játéka függ Elek Ákostól is, kérdés, milyen állapotban van a meccs után a 27 éves középpályás, az sem elképzelhetetlen, hogy mind a két fradista a pályán lesz az elején.

Sőt, az sem kizárt, hogy Nagy, Elek és Pintér is kezd, ez Kleinheisler Lászlótól függ. A Norvégiában gólt szerző, az egész országot meglepő középpályás a meccshiánya miatt nem biztos, hogy megfelelő állapotban lesz vasárnap egy ilyen iramú mérkőzés után.

Az ő szerepkörét (a középpályát és a csatárokat összekötő, támadásokat indító játékos) leginkább Kovács István tudná átvenni, ám – amint azt többször leírtuk – a nemzetközi színtéren adós azzal, hogy megmutassa, nem csak az NB I-ben képes ezt a feladatot megoldani. Szóba kerülhet még Stieber Zoltán is a center mögötti poszton. Románia ellen idegenben a Hamburg játékosa töltötte be ezt a pozíciót, kérdés, most szóba kerül-e ez opcióként egyáltalán.

A 4–3–3-as vagy 4–1–4–1-es felállásban az első mérkőzés alapján tehát a három középső középpályás valószínűleg Nagy, Elek és Kleinheisler lesz, de ha ismét akar váratlant húzni Storck, Pintérnek és Stiebernek, esetleg Kovácsnak adhat lehetőséget.

Dzsudzsákban a csütörtökön mutatottnál több van – reméljük, vasárnap megmutatja!
Dzsudzsákban a csütörtökön mutatottnál több van – reméljük, vasárnap megmutatja!

KIMARADHAT-E DZSUDZSÁK? – TÁMADÓK

A támadótrióban véleményünk szerint egy poszton nincs kérdés: Németh Krisztián jelenlegi formája alapján kihagyhatatlannak tűnik, bár középen, az eredeti posztján a túlkínálat miatt továbbra sem fér be, szélsőként viszont minden bizonnyal pályára lép.

Hogy ki kezd a másik oldalon, a bal szélen, az sem lett volna kérdés sokáig, hiszen Dzsudzsák Balázs a csapat kapitányaként kirobbanthatatlannak tűnt. Görögország után azonban Norvégiában is lecserélték, igaz, utóbbi azért is történhetett, mert veszélyeztetett volt a sárga lapjai miatt.

Bízzunk benne, hogy vasárnap újra a csúcsformában futballozó Dzsudzsákot látjuk a pályán, ha valamiért mégsem, Lovrencsics Gergő bevetésre kész. A szélen rajta kívül Stieber Zoltán és Pekár László is bevethető.

Újra nagy kérdéseket vet fel a centerposzt. Oslóban Szalai Ádám kezdett, többnyire a védekezésben vett részt, ám nagyon sok labdát (11-et) elveszített. Helyettese lehet Böde Dániel, őt Storck alighanem arra az esetre tartogatja, ha már gólszerzési kényszerben leszünk, vasárnap viszont várhatóan a védekezéssel leszünk elfoglalva.

Opció lehet még Nikolics Nemanja és Priskin Tamás. Ha önmagában azt nézzük, hogy van egy, a magyar bajnokságnál erősebb ligában a góllövőlistát vezető csatárunk, luxus lenne őt a kispadon hagyni. Nem kizárt, hogy Nikolics kezd, Priskin valószínűleg ismét a kispadról várja a bevetést.

NEHÉZ TIPPELNI – ÖSSZEGZÉS

Mint azt kedves olvasóink is láthatják, mi is dilemmában vagyunk a kezdőcsapattal kapcsolatban több posztot illetően. Ezúttal nemcsak a formát, a képességeket, az előzményeket kell figyelembe venni, hanem eltiltást, sérülést és azt is, akar-e váratlant húzni Storck. Sok a kérdés:

Bent hagyja-e Langot úgy, hogy Juhász padozik? Játszhat-e Fiola? Ha nem, ki pótolja és hogyan alakul át a védelem? Gera mellett Elek és Kleinheisler is kimarad? Ha igen, Nagy, Pintér, esetleg Stieber pótolja őket? Kimaradhat-e Dzsudzsák? Él-e még a bizalom Szalai iránt?

Az is kérdés ezen felül, milyen stílusban futballozunk, visszaállunk vagy kezdeményezünk? Bár az eredmény megtartása is jó cél lehet, hiszen a 0–0 is elég a kijutáshoz, igencsak kockázatos lenne a mérkőzésen végig magunkra húzni az ellenfelünket.

Cikkünk során összefoglaltuk, hol lehetnek változtatások, milyen opciói vannak a német szakembernek, ezek után várjuk az önök véleményét. Vitatkozzanak velünk, állítsák össze a saját kezdőcsapatukat hozzászólásban vagy szavazzanak ide kattintva! Néhány véleményt megjelenítünk az élő hírfolyamunkban is.

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰK KERETE A NORVÉGIA ELLENI PÓTSELEJTEZŐKRE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool – Anglia), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe – Spanyolország)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion – Svájc)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros)*, Kleinheisler László (Videoton FC), Kovács István (Videoton FC), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor – Törökország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Pekár László (Puskás Akadémia FC), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)
* Gera Zoltán eltiltása miatt nem játszhat a visszavágón.

A NORVÉG VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MIEINK ELLENI EB-PÓTSELEJTEZŐRE
Kapusok:
André Hansen (Rosenborg), Rune Jarstein (Hertha BSC – Németország), Örjan Nyland (Ingolstadt – Németország)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg – Németország), Tom Högli (FC Köbenhavn – Dánia), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar – Oroszország)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg – Ausztria), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ Alkmaar – Hollandia), Stefan Johansen (Celtic FC – Skócia), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach – Németország), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha BSC – Németország), Alexander Tettey (Norwich City – Anglia), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla – Spanyolország)
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth – Németország), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A PROGRAM
Norvégia–Magyarország 0–1 (Kleinheisler 26.)
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia – élőben az NSO-n! (Tv: M4)

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK

Bosznia-Hercegovina–Írország 1–1
November 16., 20.45: Írország–Bosznia-Hercegovina (Tv: Sport1)

November 14., 18.00: Ukrajna–Szlovénia (Tv: Sport2)
November 17., 20.45: Szlovénia–Ukrajna

November 14., 20.45: Svédország–Dánia (Tv: Sport2)
November 17., 20.45: Dánia–Svédország (Tv: Sport1)

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMECCSEI
Magyarország–Észak-Írország 1–2
(Priskin 75., ill. McGinn 81., Vanczák 88. – öngól)
Románia–Magyarország 1–1 (Rusescu 45., ill. Dzsudzsák 82.)
Feröer–Magyarország 0–1 (Szalai 21.)
Magyarország–Finnország 1–0
(Gera 84.)
Magyarország–Görögország 0–0

Finnország–Magyarország 0–1 (Stieber Z. 82.)
Magyarország–Románia 0–0
Észak-Írország–Magyarország 1–1 (Lafferty 93., ill. Guzmics 74.)
Magyarország–Feröer 2–1 (Böde 63., 71., ill. Jakobsen 11.)
Görögország–Magyarország 4–3 (Sztafilidisz 5., Tahcidisz 57., Mitroglu 79., Kone 86., ill. Lovrencsics 26., Németh K. 54., 76.)

NORVÉGIA SZEREPLÉSE A 2016-OS EB SELEJTEZŐSOROZATÁBAN

Norvégia–Olaszország 0–2 (Zaza 17., Bonucci 62.)
Málta–Norvégia 0–3 (Daehli 22., J. King 26., 49.)
Norvégia–Bulgária 2–1 (Elyounoussi 14., H. Nielsen 72., ill. Bodurov 43.)
Azerbajdzsán–Norvégia 0–1 (Nordtveit 25.)
Horvátország–Norvégia 5–1 (Brozovic 30., Perisic 54., Olic 66., Schildenfeld 87., Pranjic 94., ill. Tettey 81.)
Norvégia–Azerbajdzsán 0–0
Bulgária–Norvégia 0–1 (Forren 57.)
Norvégia–Horvátország 2–0 (Berget 51., Corluka 69. – öngól)
Norvégia–Málta 2–0 (Tettey 19., Söderlund 52.)
Olaszország–Norvégia 2–1 (Florenzi 73., Pelle 82., ill. Tettey 23.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik