Labdarúgás: Puskás Ferencre emlékezett az Aranycsapat Testület

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.01. 15:40
Bár a koszorúzás ezúttal elmaradt, otthonukban gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékeztek az Aranycsapat Testület tagjai a 93 évvel ezelőtt ezen a napon született Puskás Ferencre.

„Puskás Ferenc, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó 1927. április 1-én született. Ebben a nemzet erejét próbára tevő járványveszélyes időszakban különösen felemelő érzés felidézni annak a játékosnak az emlékét, akit a leghíresebb magyarként tartanak számon és aki annyi örömet szerzett a magyarságnak és az egész világ futballszerető közönségének” – áll id. Lomnici Zoltán, a testület elnökének és Bajkai István alelnöknek szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. „Puskás Ferenc, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó 1927. április 1-én született. Ebben a nemzet erejét próbára tevő járványveszélyes időszakban különösen felemelő érzés felidézni annak a játékosnak az emlékét, akit a leghíresebb magyarként tartanak számon és aki annyi örömet szerzett a magyarságnak és az egész világ futballszerető közönségének” – áll id. Lomnici Zoltán, a testület elnökének és Bajkai István alelnöknek szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

„Születése napján felidézhetjük az Aranycsapat tagjaként elért sikereit, hiszen 84 gólt szerzett a magyar válogatottban és Európa legjobb góllövője is volt. A magyar nemzeti együttesben 85, a spanyol válogatottban 4 alkalommal játszott. Az egyetlen a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954 – Bern), olimpiai (1952 – Helsinki), Európa-bajnoki (Európa-kupa, 1953 – Róma ), BEK- vagy Bajnokok Ligája- (1960 – Glasgow) és Világkupa-döntőben (1960 – Madrid) is.

A Wembley Stadionban 1953. november 25-én az angolok ellen vívott Évszázad mérkőzése sporttörténelmünk egyik legnagyobb, az egész világ által a magyarság tehetségét, sportszeretetét és futballtudását a legmagasabb mértékben elismerő diadala volt és amely meccset Puskás Ferenc is élete legszebb mérkőzésének nevezett.

Puskás Ferenc alakja bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, az indokolás szerint »a sportolót a világ minden részén ismerik és teljesítményét Magyarországgal azonosítják«, ugyanakkor tehetségét, futballeredményeit és sportemberi nagyságát számtalan díj és elismerés övezi.

Minden idők egyik legkiválóbb sportembere 14 éve nincs közöttünk, a budapesti Szent István Bazilika altemplomában nyugszik. Születése napján is minden esztendőben elzarándokoltunk sírjához, most lélekben hajtunk fejet sírhelyénél. A rendkívüli idők nagy lehetősége, hogy még több időt szenteljünk nemzetünk nagyjainak emlékezetére.

A kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hirdette meg azt az ünnepségsorozatot, amelynek keretében az Aranycsapat Testület megemlékezik a legendás válogatott sikereiről. A meghirdetés óta a testület szervezésében több mint 300 eseményre került sor a Kárpát-medence magyarlakta településein. Az Aranycsapat Testület a feladatait társadalmi munkában végzi, költségvetési támogatást és adományokat nem vesz igénybe.

Kegyelettel emlékezünk Puskás Ferencre, aki sportolóként, emberként és hazafiként örök példakép az egész magyarság számára”
– zárul a közlemény.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik