Labdarúgás: az utolsó „mighty” magyart gyászolja a világ

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.12. 11:51
null
A nemzetközi szövetség honlapja már vasárnap este beszámolt Buzánszky haláláról (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapján a hétfő esti FIFA-gála felvezetése kap főszerepet, Buzánszky Jenő haláláról még vasárnap beszámoltak. A cikkben megemlítik, hogy az 1950-es évek legendás együttesének (Mighty Magyars) utolsó tagjaként távozott. A megbízható védő híres volt a támadásokat segítő előretöréseiről, beadásairól.

 

Az európai szövetség (UEFA) hétfőn reggeli írásában számolt be Buzánszky haláláról, a „Magical Magyars” névvel is illetett Aranycsapat jobbhátvédjéről megjegyzik, hogy egyedüliként maradt meg vidéki klub játékosának pályafutása során. Kiemelik olimpiai győzelmét, részvételét az ezüstérmet hozó 1954-es vb-n, de említést kap, hogy ott volt a pályán az Anglia felett aratott két felejthetetlen győzelem, a 6:3 és a 7:1 alkalmával.

Az UEFA-hírhez hasonló módon emlékeznek a nagyobb hírügynökségek is, kiemelve Buzánszky karrierjének csúcspontjait.

A német Spiegel annyit tesz hozzá a halálhírhez, hogy az 1954-es vb-döntőben kezdőként pályára lépő magyar csapat, a Wunder-Elf utolsó tagjaként hunyt el Buzánszky. A berni csoda – a németeknél így nevezik a számukra vb-aranyat hozó döntő mérkőzést – győztesei közül ketten élnek még, Horst Eckel és Hans Schäfer.

A spanyol oldalakon a helyi hírügynökség hétfői megemlékezése olvasható, ebben szót ejtenek Buzánszky pályafutásának alakulásáról, betegségéről, az elmúlt hetek megpróbáltatásairól. Zárásként írnak arról, hogy a dorogi stadion – amelyben 1947 és 1960 között játszott – 2010 óta a nevét viseli.

Az NB I-es klubok többsége szintén beszámolt Buzánszky haláláról, a Videoton, az MTK, a Ferencváros, a Puskás AFC és a Győri ETO hivatalos klubhonlapja még vasárnap este.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik