Köszönjük, Risitas, de már eleget röhögtünk a magyar futballon!

Vágólapra másolva!
2016.04.06. 14:54
Risitas a héten Magyarországon járt. A spanyol nevettetőnek ugyan nem sok fogalma van a magyar labdarúgásról, alakja mégis megtestesíti azt a fajta „sírva vigadást”, ami 1986 óta jellemzi a honi futballszurkolókat. Irapuatótól Bukaresten át Franciaországig – szubjektíven Risitasszal.

Még vége sincs a Himnusznak, a románok már vezetnek. Guzmics... Ricsi. Egy szimpla oldalpassz helyett kiugratja Marikát ... Ricsi.”
Még vége sincs a Himnusznak, a románok már vezetnek. Guzmics... Ricsi. Egy szimpla oldalpassz helyett kiugratja Marikát ... Ricsi.”

Először talán még az 1970-es években Hofi Géza viccelődött nagy nyilvánosság előtt a magyar futballal. („Odaadnám én a Váci utca mindkét felét Bozsiknak, a közepét meg ezeknek. Söpörni!”) Pedig, akkor még egész jó focink volt, legalábbis ahhoz képest mindenképp, ami utána jött.

Az igazán 1986-tól kezdődő szenvedéstörténet egyik klasszikusa Végh Antal Gyógyít6atlan című könyve. A szovjetekkel szembeni 6–0-s irapuatói vb-kudarcot kitárgyaló írás az abszurdra jellemző akasztófahumorral operál. Nevetünk a szánalmas kifogásokon, a tésztán, a mexikói hőségen vagy éppen azon, hogy Mezey György annyira eldugta a taktikánkat a sajtó és a világ elől, hogy még a szovjeteknek sem akartuk megmutatni.

Kínunkban mosolygunk a magyar labdarúgáson – 1986 óta szünet nélkül. Ahogy szokták volt mondani: sírva vigad a magyar. Nevetünk, miközben valahol, ott legbelül, nagyon is fáj (legalábbis sokaknak). A jugók elleni 1–7-et például sosem felejtem el. Másnap a grundon eljátszottuk a haverokkal a bénázásainkat, jól elszórakoztunk azon, hogyan oktattak minket Mijatovicsék, miközben végig ott motoszkált bennemakérdés – miért mindig ránk osztják a bohóc szerepét? Akik az 1980-as években születtek, azoknak már nem jár jó magyar futball? Egy olyan csapat, amelyikre büszkék lehetünk, amelyiknek nagy világeseményen szurkolhatunk?

EGY SZIGET A MAGYAR FUTBALLBAN
A TrollFoci és közönsége meglehetősen érdekes szigete a magyar futballnak. A hivatalos fórumok, a klubok igyekeznek elhatárolódni a labdarúgásunk elé görbe tükröt tartó Facebook-közösségtől, ugyanakkor több volt és jelenlegi futballista is kimondottan jó kapcsolatot ápol vele. Talán azért, mert egyre többen felismerik, hogy ez a javarészt az 1980-as, 1990-es években született (vagyis a játékosokkal hasonló korú) generációra épülő közösség nem ártó szándékkal közelít. Egyszerűen csak szeretne jó magyar futballt, olyan labdarúgókat, akiken érződik, hogy értük is harcolnak, szeretnének átélni olyan sikereket, nagy győzelmeket, amelyek az idősebbeknek még megadattak. Olyan futballt, és olyan futballhangulatot (vagy a kettő közül legalább az egyiket), ami miatt érdemes kijárni a stadionokba. A keddi Risitas-est abszolút ebben a légkörben zajlott. A közönség soraiból időnként felhangzott a Ria, Ria, Hungária, ugyanúgy, mint a már idézett „Az éjjel soha nem érhet véget”, vagy a drukkerek körében szintén népszerű Magyar népmesék-betétdal. A múlt szombati DAC–Slovan meccs lelátói képei alatt pedig „természetesen” a Nélküled is felcsendült. A legjobb az Eb-nek szóló lelkes, optimista várakozás volt, ami általánosan jellemezte a közönség soraiban helyet foglalókat. Az asztaltársaságok a franciaországi utazásról beszélgettek, a szállástervekről, az esélyekről és arról, hogy ki, kinek, mit fizet majd, ha Dzsudzsák az osztrákoknak is beveri...

A 1986-os vagy az 1997-es bukás tulajdonképpen még i.e., vagyis időszámításunk, akarom mondani internet előtt volt ('97-ben már volt Magyarországon is net, de csak nagyon kevés helyen, háztartásokban szinte egyáltalán nem). A „sírva vigadások” még nem váltak igazán közösségi „élménnyé”. Nem úgy a 2013-as bukaresti 3–0-s égés, amely Risitas („magyaros nevén” Francesco Zombori) „kommentálásával”, földöntúli kacagásával egy életre belénk ivódott: „... Ricsi – majd később – Lipt... Lipták”. Másfél milliószor látták a YouTube-on, másfél milliószor röhögtek együtt Risitasszal.

Persze spanyol hősünk mit sem tud erről az egészről. Az eredeti videóban ő a saját, kalandos élettörténetét eleveníti fel. Juan Joya Borja (ez a valódi neve – a Risitas amolyan művésznév, a Kuncoginak feleltethető meg magyarul) tulajdonképpen szinte csak a nevetésének köszönhetően vált híressé, először a hazájában, majd több országban is. Televíziós műsorokban szerepelt, manapság pedig nyaranta fizetett viccmesélő egy tengerparti bárban. Még csak nem is egy nagy focirajongó, bár Betis-drukkernek vallja magát (Sevillában is él). Itthon az eredeti videóhoz készült, a bukaresti meccshez kapcsolódó feliratozás tette igazán népszerűvé (más feliratok is készültek, de azok már jóval kevesebb emberhez jutottak el).

Risitas a héten Magyarországon járt, kedd este a TrollFoci TV nyilvános felvételének volt a vendége, a fordításban pedig a KultúrTapas segédkezett. Végtelenül egyszerű figura, aki mindenféle poggyász nélkül érkezett Budapestre (hétfő óta ugyanabban a szerelésben nyomta) és amikor valamilyen váratlan helyzettel találkozott az ittléte során, akkor felugrott és ijedtében elszaladt (például amikor a Parlamentben a Szent Korona őrei egyszer csak megmozdultak). Ugyanakkor éppen az egyszerűsége rejti magában a szerethetőségét.

Risitas esete a halászlével (Fotó: Trollfoci)
Risitas esete a halászlével (Fotó: Trollfoci)

Nem voltak sztárallűrjei, minden kérdésre válaszolt, állta a „rajongók” rohamait, a szelfik tömegét. És bár láthatóan fáradt volt a nap végére – miután Budapesten még azt is megmutatták neki, amit aligha akart feltétlenül látni (ebbe a kategóriába tartozhat a zárt Bozsik-stadion) –, így is szívesen adott interjút az NSO Tv-nek, amelyben még Kleinheisler oslói gólját is leközvetítette.

A megújult Troll Foci Tv első adását szombaton a MindigTv és a Troll Foci alkalmazásban nézhetik meg.

Risitas előadás közben (Fotó: instagram.com)
Risitas előadás közben (Fotó: instagram.com)

Egyébként pedig hozta a „kötelezőt”. Kétpercenként elővette a legendás nevetését, elmondta, hogy ha az Eb-n összekerülünk a spanyolokkal, akkor biztos a döntetlenben, beszélt a szép magyar lányokról, áradozott Budapestről és nagyon hálás volt, hogy királynak kijáró fogadtatásban részesült. A nagy udvariaskodás közepette persze az is kiderült, hogy vajmi keveset tud a futballunkról: „A világbajnokságokat mindig nézem, a magyarok meccseit is.”

A budapesti kirándulása alkalmával róla készült képeken, illetve a műsora alatt is látszott rajta, hogy olykor ő maga sem tudja, mit keres itt, és nem érti, honnan ez a rajongás, miért kérnek tőle lépten-nyomon autogramokat, miért lett nálunk ekkora sztár. Arról pedig fogalma sem volt, hogy rajta keresztül tulajdonképpen magunkon, a saját futballunkon nevettünk.

A meglepődöttség még akkor is látszott rajta, amikor a „fellépése” végén a közönség soraiból zengett az Eb-kijutás alkalmával újrafelfedezett sláger (miközben ő lelkesen integetett): „Az éjjel soha nem érhet véget, varázsolj nekünk valami szépet...Indul az utazás, csak erre vártál.”

Az „Eb-jegyet” pedig olyan, Risitashoz hasonlóan nyílt, közvetlen emberek, amolyan hétköznapi hősök (ha úgy tetszik, a nép fiai) munkájával sikerült megváltanunk, mint a nem b.zizó Böde, a külföldön is CBA-utalvánnyal fizetni szándékozó Kleinheisler vagy éppen Guzmics (a mi „Ricsink”), a levegő új ura (Torghelle után), aki az elmúlt években rengeteget tett azért, hogy lemossa magáról a bukaresti bélyeget.

De nemcsak ő, hanem az egész csapat sokat dolgozott ezért. Persze, az Eb-kijutással még nem lettünk nagy csapat, de ha a kontinenstornán is helytállunk, akkor talán végleg lezárhatjuk a saját válogatottunk kiparodizálásának harmincéves korszakát.

Muchas gracias, Risitas, de bízunk benne, hogy az Eb-n már nem lesz szükség az ön nevetésére ahhoz, hogy szórakozhassunk a magyar válogatott meccsein – megoldják majd a fiúk önerőből, jó játékkal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik