THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.10.07 22:46

Kell a becsvágy! – Thury Gábor jegyzete

Nem szívderítő labdarúgóink horvátok elleni mérlege – a negyvenes évekbeli három találkozót leszámítva –: három vereség, négy döntetlen és egyetlen győzelem, igaz, utóbbit a márciusi Eb-selejtezőn jegyezhettük fel. A válogatottat sújtó sérülések és eltiltások miatt a csütörtöki spliti mérkőzés előtt a jövőkép sem biztató, a házigazdák az esélyesebbek, ráadásul ha válogatottunk nem szerez pontot, ugyanakkor a szlovák–walesi selejtezőn északi szomszédaink győznek, nincs értelme a további számolgatásnak.

 
Marco Rossi: Alázattal, de nem feltartott kézzel kell Splitben pályára lépni

Mégis, javaslom, képviseljük azt az álláspontot, amelyet Marco Rossi vall. A szövetségi kapitány a mai számban vele készült interjúban a realitás talaján maradva elmondta, nem bolond, hogy kijelentse, a hátralévő három selejtező mindegyikén győzünk. Sőt, benne van a pakliban, hogy Horvátország és Azerbajdzsán ellen összesen három pontot szerzünk. Nem elvetve ennek lehetőségét, a szakember örülne, ha még a Wales elleni utolsó mérkőzés előtt is a saját kezünkben lenne a sorsunk.

Igen, ez lenne a lényeg: saját kezünkben legyen a sorsunk!

Ehhez óriási lendületet adna, ha Splitben nem kapnánk ki, mert akkor egy esetleges szlovák győzelem sem tesz pontot a továbbjutási esélyeinkre. Saját jogon legalább döntetlent kell elérni! S ez az a pont, ahol élesen belénk hasít, amit Marco Rossi is mond, nevezetesen ha Pesten legyőztük volna a szlovákokat, nyolcvanöt százalékos bizonyossággal kijelenthető lenne, hogy ott leszünk az Eb-n. Ám a feltételes módban megfogalmazott észrevételeknek nincsen valóságtartalmuk, maradjunk inkább annyiban, a kapitány elfogadta volna, hogy a hatodik játéknapot megelőzően kilenc pontja legyen együttesünknek (lám, egy olyan feltételes mondat, ami maga a százszázalékos valóság...)

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a csoportot a szlovákok és a magyarok előtt egy ponttal vezető horvátoknak – noha nincsenek győzelmi kényszerben – nem jönne jól az esetleges döntetlen. Elvégre a legutóbbi világbajnokság ezüstérmeséről beszélünk.

Mi az, ami segíthet?

Talán olyan tényezők, amelyeknek felszínre jutását egy ilyen mérkőzés elősegíti. Például az elszántság és a becsvágy, amelyek százszázalékosan nem egyenlítik ki a tudásbeli különbséget, de a küldetés nem lehetetlen: hazai pályán meglepjük a csütörtöki ellenfelünket. Lesznek nehéz pillanatok, de a célnak ott kell lebegnie játékosaink szeme előtt: az Eb csoportmeccseit az új Puskás Arénában játszhatná a csapat.

Azt hiszem, ennél nagyobb motiváló erő nem kell.

2020.05.26 08:38:51

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A hatvanas-hetvenes évek legendás Újpestjének hátvédje 75 esztendős lett.

2020.05.19 15:27:28

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az Aranycsapat 1955 májusában északra utazott, és négy meccsen 27 gólt szerzett.

2020.05.18 12:55:50

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Az 1958-as vb kudarca ellenére futballválogatottunk esélyese volt az Anglia elleni mérkőzésnek 1960 májusában.

2020.05.17 23:24:16

Magyar válogatott SZ. E. M.

A magyarországi brit nagykövet testvére is a szemtanúja volt a hatvan évvel ezelőtt diadalnak.

2020.05.17 19:45:43

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Meginognak abban a hitükben, hogy akkor még négyszögletes volt a labda.