Kalmárék Némethék nyomába lépnének - kezdünk az U20-as vb-n!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.31. 17:47
null
Bravúr lenne, ha az U20-as válogatott továbbjutna csoportjából (Fotó: mlsz.hu)
Az U20-as labdarúgó-világbajnokság harmadik napján Magyarország is pályára lép, hazai idő szerint hétfőn 6 órakor Bernd Storck csapata Észak-Koreával küzd meg. A torna előtt megnéztük, milyen ellenfelekre számíthat csoportjában a magyar válogatott, valamint a kerettel is foglalkoztunk – először azokkal, akik meglepetésre itthon maradtak, majd az Új-Zélandra is elutazó fiatal labdarúgóinkkal. Kezdődik – most már számunkra is – az U20-as vb!

Az U20-as (korábban ifjúsági) világbajnokságot 1977 óta rendezik meg kétévente. A magyar válogatott 1977-ben, 1979-ben, 1985-ben, 1997-ben és 2009-ben szerepelt a tornán, legjobb eredményét hat évvel ezelőtt Egyiptomban érte el, az Egervári Sándor vezette csapat akkor bronzérmet szerzett.

Kalmár Zsolték most Németh Krisztiánék örökébe lépnének, ehhez azonban első lépésként tovább kell jutni a csoportból, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak. Első ellenfelünk Észak-Korea, amely tavaly második lett az U19-es ázsiai korosztályos kontinenstornán. Sok minden eldőlhet a hétfői meccsen, ha azon nem tudunk három pontot szerezni, gyakorlatilag le is mondhatunk a továbbjutásról.

A MAGYAR CSAPAT PROGRAMJA A CSOPORTMÉRKŐZÉSEKEN
1. FORDULÓ (június 1., hétfő)
3.00 Nigéria–Brazília (New Plymouth)
6.00 Észak-Korea–Magyarország (New Plymouth, tv: Duna – élőben az NSO-n!)

2. FORDULÓ (június 4., csütörtök)
6.00 Nigéria–Észak-Korea (New Plymouth)
9.00 Magyarország–Brazília (New Plymouth, tv: Duna – élőben az NSO-n!)

3. FORDULÓ (június 7., vasárnap)
7.00 Magyarország–Nigéria (New Plymouth, tv: Duna
– élőben az NSO-n!)
7.00 Brazília–Észak-Korea (Christchurch)
U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG: ADATBANK

Csütörtökön Brazíliával játszunk, a selecao – nem nagy meglepetésre – a csoport favoritja, már ötször megnyerte az U20-as világbajnokságot, ebben a tekintetben csupán Argentína előzi meg. A brazilok keretéből néhányan már átkerültek Európába, mint például a Manchester Unitedben szereplő Andrea Pereira, a Marseille-ben futballozó Alef, vagy a Real Madrid Juvenil jobbszélsője, Jean Carlos.

Utolsó csoportellenfelünk Nigéria lesz, amely a legfiatalabb átlagéletkorú (18.9 év) kerettel vág neki a tornának. Manu Garba szövetségi edző fogadkozik, hogy – ebben a korosztályban első alkalommal – legyőzi csapatával Brazíliát. Már csak ezért is van okunk óvatossággal várni az ellenük játszott találkozót, aminek reményeink szerint még lesz tétje számunkra a továbbjutás szempontjából.

„A keretbe több fiatal tehetség is bekerült március óta, így ez a gárda a jövő csapata – számolt be Bernd Storck sajtótájékoztatójáról az mlsz.hu. – Számunkra nincs veszítenivaló, hiszen a világ legrangosabb korosztályos eseményén veszünk részt. Az első találkozó nagyon fontos a számunkra, a jó kezdés meghatározó az ilyen tornán. Az egyestől a huszonegyes számú játékosunkig mindenkinek örömmel szavazok bizalmat, mert elégedett vagyok a felkészülés során mutatott hozzáállással.”

Hiába alapember Kecskeméten Kitl Miklós (lilában, elöl), a világbajnokságot csak itthonról figyelheti (Fotó: Bús Csaba)
Hiába alapember Kecskeméten Kitl Miklós (lilában, elöl), a világbajnokságot csak itthonról figyelheti (Fotó: Bús Csaba)

BOBÁL IKREK, KITL, BALOGH – AKIK CSAK ITTHONRÓL NÉZIK A TÁRSAKAT

A határozottságáról ismert Storck jó néhány meglepetéssel szolgált a csapat összeállításával kapcsolatban, amiért nem kevés kritika érte őt – hamarosan kiderül, kinek volt igaza. A német szakember ugyanis több olyan játékost itthon hagyott, akiről elsőre sokan azt gondolták, alapembere a válogatottnak.

Már a 35 fős keretbe sem kerültek be a Bobál ikrek, Dávid és Gergely, de a felkészülési találkozón gólokat szerző Bereczki Dániel, valamint az NB I-es rutinnal rendelkező Lorentz Márton, illetve Kővári Róbert is itthon maradt. Először Sallai Roland sem szerepelt Storck tervei között, ám ő külön FIFA-engedéllyel bekerülhetett, és ott is van Új-Zélandon. Szakmai körökben jókora meglepetést keltett Asztalos Dávid – aki Ajkán játszik az NB II-ben – kimaradása is.

A 26 fős keretbe nem fértek be a Csilus testvérek, Tamás és Ádám, a legnagyobb meglepetés azonban kétségtelenül Kitl Miklós kihagyása, akit az NB I egyik legnagyobb tehetségének tartanak és már a Fradi is kinézte magának.

Az utolsó szűkítésnek is volt olyan áldozata, amely meglepte a közvéleményt. A Debrecenben a szezon során 15-ször pályára lépő, tavasszal többnyire a kezdőcsapatban lehetőséget kapó Balogh Norbert mellett a Ferencváros első csapatánál kopogtató (az ajtón néhányszor át is lépő) Haris Attila is itthon maradt.

NEKIK SZAVAZOTT BIZALMAT STORCK – CSAPATBEMUTATÓ

Nézzük meg, kik azok, akik viszont lehetőséget kaptak Storcktól!

Kapusok

Demjén Patrik (MTK): Az esztergomi születésű kapus Pilismaróton és szülővárosának csapatában játszott, mielőtt 2006 nyarán az Újpesthez igazolt. Két évvel később a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiához került, onnan egy esztendővel később szerződött az MTK-hoz, amelynél az U18-as csapat kezdőkapusának számít. Az U20-as válogatottban április végén szerepelt először.

Horváth Dániel (Győri ETO): A Győri ETO saját nevelésű kapusa a szezon nagy részében az U21-es csapatban és az NB III-ban szerepelt, ám május közepén az NB I-ben is bemutatkozott a Diósgyőr elleni idegenbeli bajnokin. A debütálás felemásra sikeredett, bár büntetőt hárított, az ellenfél végül 4–1-re győzött, igaz, a kapus egyik találatról sem tehetett.

Székely György (Újbuda): Összesen hat évig szerepelt Németországban, ebből három és fél esztendőt az 1860 München utánpótláscsapatainál töltött, 2015 telén azonban hazatért az NB III-ban szereplő Újbudához, tavasszal ötször volt kezdő klubjában. Az előző évben rendezett hazai Eb-n Portugália és Izrael ellen ő védte a magyar kaput.

Védők

Forgács Dávid (Atalanta – Olaszország): Hatodik éve él Olaszországban a Szegedről induló védő. Korábban támadóként vették számításba, veszélyes szélsőnek tartották, de idővel hátrébb került, immár bal oldali védőként tudja hasznosítani átlagon felüli gyorsaságát. Két súlyos térdsérülés is hátráltatta, de rendkívül erős akaraterővel felépült, visszatért, és kiharcolta helyét az utazó keretben.

Kecskés Ákos (Atalanta – Olaszország): A hódmezővásárhelyi belső védő 2013-ban került Bergamóba, az Atalanta utánpótláscsapataiban szerepel. A Tisza Volán nevelése felkészülési meccsen már pályára léphetett az Atalanta felnőttjei között. Tizenkét éves volt, amikor az olasz klub felfigyelt rá, és amint lehetett, négy évvel később szerződtette is.

Lenzsér Bence (Paks): Magas, jó felépítésű belső védő, az ETO nevelése, az előző szezonban tizenhét, a most véget érő bajnoki idényben hat meccsen lépett pályára az NB III-ban, a tavaszi szezont azonban már Pakson kezdhette el, Csertői Aurél öt mérkőzésen pályára is küldte az 1996-os születésű védőt.

Osváth Attila (Szigetszentmiklósi TK): A Veszprém második ligás csapatában szerepelt 2012-től, megfordult a harmadosztályú Balatonfürednél, 2014-ben érkezett Szigetszentmiklósra, ahol 21 NB II-es mérkőzésen szerepelt a másodosztályban.

Talabér Attila (MTK): Az MTK nevelése, jobb oldali és belső védőként egyaránt használható. Egy évvel fiatalabb a vb-korosztálynál, de az egyik legerőteljesebb játékos. Agresszív, jól fejel, a párharcokban nagyon jól teljesít. A vb előtt kikerült a keretből, ám az utolsó pillanatokban visszaverekedte magát.


Tamás Krisztián (Slavia Praha – Csehország): Ballábas védő, erős testfelépítésű játékos, akit az AC Milan szerződtetett. Az olasz divatnak megfelelően kölcsönadták a Varesének, de tavasszal más kihívást keresett, a cseh élvonalba igazolt, a prágai Slaviához, és ez jó döntésnek bizonyult, hiszen tizenegy első osztályú mérkőzésen léphetett pályára.

Kalmár Zsoltra kulcsszerep várhat (Fotó: NS-archív)
Kalmár Zsoltra kulcsszerep várhat (Fotó: NS-archív)

Középpályások

Berecz Zsombor (Vasas): Decemberben múlt tizenkilenc, de kihagyhatatlan a Vasasból. Különleges játékérzékkel megáldott középpályás, inkább a támadásokért felel a klubjában, meglehet, a válogatottban a védekezésből is ki kell vennie a részét. Honi szinten nagyszerű technika, rúgótechnika és lövőerő jellemzi, futballja maga az elegancia – meglátjuk, mit ér ez a nemzetközi porondon.

Kalmár Zsolt (RB Leipzig – Németország): Az U20-as válogatott legnevesebb futballistája, már öt felnőttválogatottsággal büszkélkedhet. Mondhatni, tapasztalt róka, egyértelműen a vezér szerepét kell betöltenie a csapatban. Képes magával ragadni társait, a játékot jól olvasó, gyors gondolkodású futballista, de klubjában, a német másodosztályú Lipcsében egyelőre epizódszerep jut csak neki.

Németh Márió (Haladás): Kovács István fiatalabb változatának tartják sokan, ami eleve hízelgő, a szakemberek szerint fehérvári társánál erőteljesebben tud futballozni. Képes váratlant húzni, amivel egy csapásra át tudja írni a mérkőzés menetét. Jók a személyiségjegyei, ha az edző megnyeri magának, hálája jeléül nagyot alkothat.

Nagy Ádám (Ferencváros): A Vasasban nevelkedett, később a spanyolországi akadémián, La Mangán pallérozódott, immár a Ferencváros reménysége. Rendkívül fegyelmezett labdarúgónak tartják, erénye a védekezés, ha hozza, amit tud, sokat nyerhet vele a csapat. A technikai képzettsége megfelelő, alighanem az lesz a feladata, hogy stabilitást adjon az együttesnek.

Oláh László (Vasas): Békéscsabáról került a Vasas Kubala Akadémiára, még nem sikerült megvetnie a lábát az első csapatban. A Vasas U21-s együttesének viszont fontos tagja volt, jó az egy az egy elleni játékban, robbanékony, képes virtuóz megoldásokra – szerzett például már gólt egy oldalról bejövő labda után felugorva, a levegőből, háttal a kapura besarkazva a labdát –, ám sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményre volna szüksége.

Pongrácz Viktor (Pápa): A Győrből a tavaszra Pápára kerülő fedezet tulajdonképpen állandó kezdővé vált a Lombardban, ami egy tizenkilenc éves fiatalembertől szép teljesítmény. Úgy is, hogy az utolsó helyezettről beszélünk. Védekezésben és támadásban is sokat képes hozzátenni a játékhoz, jól gyűjti be és osztja el a labdákat. Alacsonyabb termetű, de kellően agresszív. A csapat erősségei közé tartozhat, ha játszik…

Sallai Roland (Puskás Akadémia FC): A korosztály egyik legígéretesebb játékosa a felcsútiak növendéke. Szakemberek azt mondják róla, egyelőre kicsit kisfiú, nos, ha valamikor, az új-zélandi világbajnokságon férfivá válhat. Jó helyzetfelismerés és passzjáték jellemzi, a kaput is érzi – minden adottsága megvan ahhoz, hogy sokra vigye.

Vida Máté (Vasas): Márciusban töltötte be a tizenkilencet, de már az NB II-es bajnok Vasas alapembere. Játékintelligenciája kivételes, rúgótechnikája úgyszintén. Habár Szanyó Károly kipróbálta a pálya szélén is, hamar kiderült, az ő posztja középen van. Mélységi irányítóként indította az angyalföldiek támadásait, mint azt a feljutó klub hatvanhat idénybeli gólja jelzi, elég szép sikerrel.

Támadók

Mervó Bence (Győri ETO): Eltökélt, céltudatos fiúnak mondják ismerői, aki nagyon veszélyes a kapura, főleg az ék mögül indulva. Mosonmagyaróvári, már tízévesen a győri utánpótlásba került, ott lett akadémista, 2014 májusában Horváth Ferenc a Mezőkövesd ellen az NB I-ben is mély vízbe dobta. A most véget érő szezonban tizenkét NB III-as meccsen öt gólt szerzett, az élvonalban öt alkalommal kapott szerepet. Gyerekkora óta Kalmár Zsolt csapattársa, nagyon érzik egymást, az összjátékukra lehet építeni.

Nagy Dominik (Ferencváros): Négy nappal a tizenhetedik születésnapja után, még a Pécs színeiben mutatkozott be az NB I-ben a DVSC otthonában. A PMFC Kozármislenyre adta kölcsön, ott az NB II-ben szerepelt, majd a Fradiba igazolt, eleinte az NB III-ban játszott. Thomas Doll a 2014–2015-ös szezonban tíz NB I-es meccsen vette őt számításba, de több kupameccsen is megmutathatta magát.

Popov Patrik (Ferencváros): Három perc az élvonalban. Eddig ennyi jutott az 1997-es születésű, vagyis a többieknél lényegesen fiatalabb ferencvárosi támadónak – de már van NB I-es meccse, Thomas Doll a Pécs hazai legyőzésekor küldte be őt a találkozó végén. Gyors, jól cselező játékos, erőszakos, bár nem túl magas, mégis jól fejel, minden párharcba bátran beleveti magát, mind a két lábával bátran lő, ebben az évben az FTC U21-es csapatában szerepelt leginkább.

Zsótér Donát (Puskás Akadémia FC): A szegedi születésű, ballábas támadó középpályás tizenhárom évesen került Felcsútra, 2012 óta a Videoton játékosa. Kölcsönben szerepelt Szolnokon, ahol az NB II-ben a Tatabányának lőtt két góllal mutatkozott be. Tavaly már az élvonalban mutathatta meg magát még mint a Vidi kölcsönjátékosa. Az ősszel Dunaújvárosban, tavasszal Felcsúton futballozott, ebben a bajnokságban huszonnégy NB I-es meccs vértezte fel tapasztalattal, gólt még nem tudott szerezni.

U20-AS VB, ÚJ-ZÉLAND: A CSOPORTOK
A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
Új-Zéland
Argentína
Katar
UkrajnaPanamaKolumbia
Egyesült Államok GhánaPortugália
Mianmar AusztriaMali
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
MexikóNigériaNémetország
SzenegálBrazíliaFidzsi
UruguayÉszak-Korea
Üzbegisztán
SzerbiaMAGYARORSZÁG
Honduras

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik