Haginál a románok lecsaphatnak a magyar válogatottba vágyó Bicfalvira

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.21. 12:30
null
Eric Bicfalvi öt évig erősítette a Steauát (Fotó: prosport.ro)
Amint arról korábban már beszámoltunk: immár a román sajtóban is nyíltan felvállalta a korábbi korosztályos válogatott Eric Bicfalvi, hogy adott esetben szívesen játszana a magyar labdarúgó-válogatottban. Menedzsere, a váltás lehetőségéről már a nyáron nyilatkozó Daniel Dragos a Nemzeti Sport Online-nak elmondta: a magyar szövetségtől senki nem kereste őket.

 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy hiába a hajlandóság, önmagában ez kevés a válogatottsághoz. Így, mivel mást ez ügyben nem tehetünk, várjuk az esetleges érdeklődést a magyar szövetség részéről. Különben a nyár óta magyar részről csak újságírók kerestek, más nem” – mondta Dragos, aki tisztában van azzal, hogy jelenleg éppen nincs is szövetségi kapitánya a magyar válogatottnak, márpedig ez kulcskérdés. Viszont közben még az is előfordulhat, hogy az elbukott vb-pótselejtezőt követően a románoknál is váltás lesz. Amennyiben Victor Piturcának mennie kell, akkor új helyzet állhat elő az ő ügyükben...

JUNIORKÉNT MÉG ALAPEMBER VOLT, ÖT ÉVIG JÁTSZOTT BUKARESTBEN A STEAUÁNÁL
A 25 éves Bicfalvi a Petresti neveltje, a Jiul Petrosani csapatában mutatkozott be a román I. Ligában. Innen vitte el a Steaua, amelyben 2007 és 2012 között játszott, közben egy évet eltöltött kölcsönjátékosként a Gloria Buzauban is. A támadó középpályásként és középső középpályásként is bevethető, a transfermarkt.de által 1.7 millió euró értékűre becsült Bicfalvi 2012 óta az ukrán Voliny Luckban légióskodik, meghatározó embernek számít. Szerződése 2015-ig szól. A játékos az U19-es válogatottban háromszor lépett pályára és egy gólt szerzett, az U21-es csapatban azonban már 23 találkozón háromszor volt eredményes.

„Piturcánál eddig, és ha marad, akkor vélhetően ezután sem kerül be a keretbe Eric. Piturca kerete gyakorlatilag évek óta változatlan. Azt nem tudjuk, hogy váltás esetén az új kapitánynak mik lennének az elképzelései. Nálunk mindig felvetődik hasonló esetben Gheorghe Hagi neve, na, róla például tudom, hogy neki speciel tetszik Eric játéka, alighanem megkapná tőle a lehetőséget a bizonyításra.”

Bár a román sajtóban úgy jelent meg, hogy Bicfalvi a családi szálak ellenére sem svédnek – apai ág –, sem magyarnak – édesanyja magyar – nem érzi magát, sokkal inkább románnak. A menedzser szerint azonban ez máshogy van.

„Fele-fele részben magyarnak és románnak érzi magát. Korosztályos válogatottként persze nem utasítaná vissza azt sem, ha a románok hívnák be előbb. Bár Piturcánál erre lényegében semmi esélye nincs. Azok a társak nem kritizálják a váltás lehetősége miatt, akikkel együtt játszott a juniorok között a románoknál, de ez a magyar–román ellentét azért sok helyen szerencsére nem annyira kiélezett. Speciel az én feleségem is romániai magyar.”

A menedzser elmondta: a román szövetségi kapitány állása már eddig is veszélyben volt, a szurkolók kikezdték. Csapata az eredményekkel és a szórakoztató játékkal is adós maradt, bár a vb-pótselejtezős részvétel rövid időre elcsendesítette a kritikusokat, lélegzethez juttatva Piturcát. A vb-részvételről azonban lemaradt az együttes, a sajtó ismét célkeresztbe állította Piturcát. A román szövetség azonban tisztújítás előtt áll, így olyan lényegi kérdésekben, mint a szövetségi kapitány menesztése, aligha most döntenek. Az idő egyébként sem sürgeti őket, hozzánk hasonlóan. Információink szerint amúgy Piturcának tetemes lelépési díjat – milliós nagyságrendű, euróban, bár ez az idő múlásával automatikusan csökken – kellene fizetnie a szövetségnek, ha 2016-os szerződésének lejárta előtt elküldik.

Bicfalvi után magyar részről minden bizonnyal nagyobb érdeklődés lenne, ha az NB I-ben, szem előtt lenne, vagy az ukránnál nívósabb bajnokságban szerepelne.

„Volt német és svájci ajánlata is, az ukrán mellett egyértelműen a pénz szólt, amivel nem hinném, hogy magyar klubok versenyképesek lehetnek. Egyelőre tehát marad a Voliny Luckban, ahol jól érzi magát.”

A támadó középpályás a szezon tizenhat bajnokijából tizenhárom alkalommal lépett pályára, tizenegyszer kezdőként. Egy gólt szerzett és egy gólpasszt könyvelhetett el eddig. Együttese 16 ponttal a tizenkettedik helyen áll a tizenhat csapatos élvonalban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik