A feröeri futballtörpe felemelkedése: ha lebecsülöd, véged!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2015.10.06. 21:19
A feröeri labdarúgó-válogatott rekordbeállításra vagy -döntésre készül: ha a kis ország nemzeti csapata ponto(ka)t szerez Budapesten (Üllői út, csütörtök, 20.45 – nézők előtt, a jegyvásárlásról itt olvashat!) és Románia ellen Tórshavnban (vasárnap), akkor története legjobb kvalifikációs szereplését mutathatja fel. Feröer már a 4. kalapból kezdi a 2018-as világbajnokság selejtezőit, oda-vissza megverte csoportunkban az első kiemelt Görögországot, sosem látott magasságban van a világranglistán. Egy dolog biztos: a legsúlyosabb hiba lenne lekezelni őket. Pláne, hogy minden jel arra mutat: Feröer elhagyni készül a futballtörpék táborát.

SZAVAZÁS

Mire jut a magyar válogatott a Feröer elleni, csütörtöki sorsdöntő Eb-selejtezőn?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Tudniillik Feröer ellen az utóbbi években mindegyik ellenfél „véreset vizelt” a pályán. És a mieinkre is ez vár csütörtökön.

Ha esetleg valakiben még felvetődne, hogy egykori futballhatalmi státusunknak megfelelő (és merőben hibás) lekezeléssel kezelje az ellenfelet, hallgasson Dárdai Pálra, aki a Feröer–Magyarország mérkőzés előtt ezzel kezdte:

„Aki úgy gondolja, hogy kimegyünk a villanyszerelő és haverjai ellen játszani egy jót, az hatalmas tévedésben van.”

Tórshavnban valahogy kicsikarta a magyar válogatott a győzelmet Szalai Ádám góljával, egy olyan meccsen, amelyen a házigazda végig mezőny- és labdabirtoklási fölényben futballozott. Egyáltalán nem úgy, mint ahogy a „futballtörpék” szoktak.

Tegyük is fel a kérdést:

FUTBALLTÖRPE-E MÉG FERÖER?

Ha azt tekintjük, hogy még mindig csak tizenegy, tétmeccsen aratott győzelemmel rendelkezik az A-válogatott, akkor igen. Azonban egyre több jel mutat arra, hogy az északi csapat kezdi maga mögött hagyni a legkisebbeknek fenntartott kategóriát, és rövidesen csatlakozhat az európai középmezőny végéhez – nagyjából a balti államok szintjén.

A feröeri futball egyik nagy pillanata: vége a Görögország elleni hazai meccsnek – diadal! (Fotó: AFP)
A feröeri futball egyik nagy pillanata: vége a Görögország elleni hazai meccsnek – diadal! (Fotó: AFP)

Feröer válogatottja 2013 márciusa óta nem szenvedett egy mérkőzésén sem háromgólosnál nagyobb különbségű vereséget – háromgólost is csak Írországtól és Németországtól. Ezt a többi európai kis válogatott – Andorra, Gibraltár, Liechtenstein, Luxemburg, San Marino – nem mondhatja el magáról. Lars Olsen csapata három meccsét megnyerte a legutóbbi tízből – hasonló eredményességi mutatója csak háromszor volt a válogatottnak a korábbi években. Görögország oda-vissza legyőzése egyértelműen Feröer legnagyobb futballsikere, olyan, ami a nemzeti csapat közeljövőjére is nagy hatással lehet.

Itt jegyezzük meg: a csoport első kiemeltjét Magyarország az elmúlt harminc évben egyszer sem volt képes oda-vissza megverni. Oda is csak egyszer…

A bravúrok következtében Feröer FIFA-ranglistapontjai rohamos gyarapodásnak indultak, a nemzeti csapat története legjobb világranglistás helyezésével (85.) várja az októberi Eb-selejtezőket. A futballtörpék közül csak Málta állt jobb helyen ennél a világranglista történetében – igaz, még 1994-ben, amikor a futballtérképen jóval kevesebb ország volt.

Feröer helyezése a világranglistán (Forrás: FIFA)
Feröer helyezése a világranglistán (Forrás: FIFA)

Az előreugrás a legjobbkor jött, mivel Feröer a világbajnoki selejtezők sorsolásán a negyedik kalapba került. Ennek következtében sokkal jobb esélye lesz további győzelmekre (Portugália, Svájc, Magyarország, Lettország és Andorra az ellenfél), reálisnak tűnik, hogy Feröer jó időre elhagyja az utolsó kalapot. Márpedig ez az a határ, amelyet a miniállamok általában nem lépnek át – eddig csak Liechtensteinnek sikerült, de nem sokáig. Feröernek esélye van a tartós berendezkedésre – a következő kvalifikációs sorozatok eldöntik, él-e vele.

MIRE ALAPOZHATJÁK A FEJLŐDÉST?

Egyrészt egy meghökkentő mutatóra: az UEFA tagállamai közül Feröeren az egyik legmagasabb az igazolt játékosok aránya a népességhez képest. A legutóbbi kimutatás 5694 igazolt feröeri futballistával számolt, ez alapján az ország 11.4 százaléka labdarúgó. Egy 2012-es felmérés szerint népességszámhoz viszonyítva Feröeren jár a lakosság legnagyobb százaléka futballmérkőzésekre – a labdarúgás megingathatatlanul a legnépszerűbb sport.


A legtehetségesebb (és legkalandvágyóbb) játékosoknak elsősorban Dánia jelent továbblépési esélyt és ugródeszkát. Az A-válogatott lassan ki tudna állítani egy kezdőt csak dániai légiósokból – kivétel a kapusposzt, a korábban a Manchester Cityt is megjáró Gunnar Nielsen a 2014-es izlandi bajnok Stjarnanban profiskodik –, az U-válogatottak kereteiben is kivétel nélkül találunk a „nagy testvérnél” játszókat.

A legnagyobb tehetség – akiből könnyen lehet, hogy a feröeri futballtörténet legnagyobb alakja válik – a dán FC Köbenhavnban játszó Brandur Hendriksson Olsen, aki egy éve, még 19. születésnapja előtt mutatkozott be az A-válogatottban. Érdemes megnézni, hogyan vélekedik eddig megtett útjáról.

Az utánpótlásképzésre és az azt irányító edzők képzettségére igen nagy hangsúlyt fektetnek, a példa – teljesen érthetően – a néhány százezres lakosságával és szisztematikus munkával az utóbbi években futballcsodákat művelő Izland. A FIFA Pénzügyi Támogató Programjának (FAP) auditált kimutatásai szerint a feröeriek rendre az utánpótlásképzésre adnak a legtöbbet a nemzetközi szövetségtől kapott pénzből.

„Feröer egyszerűen futballőrült. Óriási a részvételi arány. A játékosok nagyon korán, ötévesen elkezdik a labdarúgást, és fiúk, lányok egyaránt végigfocizzák az iskolai éveket” – mondta erről a feröeri válogatott volt szövetségi kapitánya, Páll Gudlaugsson.

A válogatott otthona, a Tórsvöllur (Fotó: AFP)
A válogatott otthona, a Tórsvöllur (Fotó: AFP)

A megfelelő infrastrukturális háttér megteremtésében az UEFA és a FIFA fejlesztési programjai is segítettek – a szigetország legfontosabb futballpályáinak borítását az európai szövetség HatTrick programjának keretében cserélték ki műfűre, a FIFA Goal elnevezésű programja pedig Tórshavnban és Toftirban segítette a feröeri futballfejlesztést. A helyi szövetség (FSF) szintén futtat egy infrastruktúra-fejlesztő programot – messzire jutott Feröer az 1990-es évek elejéhez képest, amikor még nem volt FIFA-szabványnak megfelelő pálya az országban.

Persze ez sem akadályozta meg Feröert abban, hogy 1990-ben minden idők egyik legnagyobb futballsokkját okozza a vb-t frissen megjárt Ausztria legyőzésével. A hőstettet még egy teljesen amatőr csapat – „a világ legjobb amatőr csapata” vívta ki, kapuban a bojtos sapkás Jens Martin Knudsennel.

A mai napig teljesen hihetetlen landskronai győzelem rávilágít még egy dologra: a feröeriek kitűnő mentalitására. Keménység, nagyszerű küzdőszellem, eltökéltség, büszkeség – mind nagyon jól jönnek a futballpályán is.

Ami hiányzott egy ideig, az az önbizalom volt, de Jóannes Jakobsen, Lars Olsen szövetségi segítője ebben is változást lát. „Most már olyan játékosaink vannak, akik akarnak, mernek és tudnak is futballozni – régebben ezzel volt elsősorban a probléma. Olyan folyamatban vagyunk a csapattal, amiből valami nagyszerű is kisülhet” – vélekedett a szakember a Guardian megkeresésére.

Érdemes egy pillantást vetni a feröeriek egyik futball-példaképnek tekintett izlandiak összefoglalójára – egy edzői szimpóziumon azzal foglalkoztak, mi teszi sikeressé a játékosaikat? A felsoroltak mind megállnak a feröeriekre is.

HOL ITT A PROBLÉMA?

A fejlődés határát (bár Izlandot látva érdemes nagyon óvatosan fogalmazni…) alighanem a demográfiai korlát állítja be. Bármennyire is extrém magas az igazolt játékosok aránya, még mindig csak néhány ezres a merítési lehetőség. Izland csodaszámba menő Eb-kvalifikációját körülbelül huszonkétezer igazolt játékosra alapozhatta. Feröer ezt a számot nyilvánvalóan nem érheti el.

Műfüves pálya Eidi községben (Fotó: AFP)
Műfüves pálya Eidi községben (Fotó: AFP)

Az ország népességszáma, éghajlati és időjárási viszonyai (ennek futballkövetkezménye például az extrém rövid bajnoki idény) – no meg a tény, hogy még a válogatott játékosok többsége sem teljesen profi, mivel jó megélhetést biztosító munkája van – valószínűleg limitet szabnak a feröeri válogatott sikerességének. A gondos utánpótlásképzés, az infrastrukturális fejlesztés, a remek mentalitás és a sport népszerűsége azonban megteremtette annak a lehetőségét, hogy a jövőben Feröerről ne futballtörpeként kelljen beszélni.

Apró lépésnek tűnhet ez – ám egy kis országnak hatalmas. Tanulhatunk is belőle – a reális célkitűzésekből, a kemény és tisztességes munkából, a mentalitásból…

Egyvalamiben pedig biztosak lehetünk: csütörtök 20.45-től az Üllői úton kutya kemény dolga lesz a magyar csapatnak. Ha Feröer legalább egy pontot szerez a hátralevő két Eb-selejtezőjén, csapatrekordot állít be.

Ennél nagyobb motiváció pedig aligha kell a játékosaiknak.

HA TÚL SOK A HÓ, NEM LEHET EDZENI

Hogyan látja a helyi futball fejlődését egy feröeri szakíró? A feröeri futballal foglalkozó Twitter-csatorna működtetőjével, a blogger Kasper Neesgaarddal beszélgettünk, mielőtt elindult volna a budapesti Eb-selejtezőre.

– Kezelhetjük még Feröert kiscsapatként? A válogatott egyáltalán nem úgy játszik, a jelek arra mutatnak, hogy a nemzeti csapat képes előrelépésre.
– Az biztos, hogy még mindig az esélytelen szerepét játsszuk a mérkőzéseken. Ami nagyot változott, az a válogatott játéka, és minden elismerésem Lars Olsennek, hogy ezt a változást levezényelte. Rávette a mieinket arra, hogy futballozzanak, ne csak elvagdossák a labdát a mérkőzéseken. Ez rendkívüli előrelépés.
– Az A-válogatott és az utánpótláscsapatok keretében is jócskán vannak dániai légiósok. Több feröeri fiatal vágyik a profi világba? Keresi a szövetség a lehetőséget, hogy a dániai születésű, ám feröeri felmenőkkel rendelkező játékosokat integrálja?

– Mindenképpen! Egyre több tehetség szeretne továbblépni, és úgy gondolom, ez pozitív folyamat, még akkor is, ha a feröeri bajnokság színvonalán esetleg ront. Arra van szükségünk, hogy minél több játékosunk futballozzon profiként, sokkal több edzéssel, magas szinten. Dánia nagyszerű ugródeszka. Természetesen mi beszélünk dánul, így könnyebb a beilleszkedés, a játékosok otthon érzik magukat, már amennyire légiósként ilyet el lehet mondani. Ez nagyon sokat segít a fiatal tehetségeknek, olyanoknak, mint Brandur Hendriksson Olsen. A szövetség is próbálja bevonni a feröeri származású, de dániai születésű, profi képzést kapott játékosokat. Ilyen például Jónas Gejel Hansen, a TB futballistája, aki félig dán, Dániában is kezdett játszani, és csak most került Feröerre, de már meg is hívták. De szóba kerülhet honosítás is: a lengyel Lukasz Cieslewicz a feröeri liga egyik legjobbja hosszú évek óta, a szurkolók szívesen látnák a csapatban, egyelőre azonban még nem számolnak vele.
– Mik a legnagyobb korlátai a feröeri futball fejlődésének?
– A kis népesség egészen biztosan ilyen, ugyanúgy, mint az, hogy csak félprofi futball van itt. De egészen egyszerű korlátok is vannak, amik talán külső szemlélőnek elsőre nem ugranak be. Hogy egyet mondjak: ha túl sok hó esik, képtelenség normálisan edzeni. Alig van valamirevaló futballcsarnok, így a hosszú téli szünet nagyon nehéz a játékosoknak. A bajnoki szezonunk rövid, de ennek is van előnye: a nyarat végigjátsszuk, így aztán szinte mindig vannak formában lévő játékosaink.
– Középtávon, öt-tíz év alatt reálisan mit érhet el a feröeri futball?
– Sok fiatal tehetségünk van – a legnagyobb reményünk a már említett Brandur Hendriksson Olsen –, ez pedig arra mutat, hogy lehet még előrelépés. Mindenképpen meg kell tartanunk szövetségi kapitánynak Lars Olsent, ez elengedhetetlen a továbbfejlődéshez. Kedvező sorsolással – mint amilyet a vb-selejtezőkre kaptunk – úgy gondolom, bekerülhetünk a csoportunk első négy helyezettje közé. Lesznek kulcsjátékosok, akiket öt év múlva pótolni kell – a kapusunk, Gunnar Nielsen például ilyen –, és nehéz feladat bejutni az első négybe, de nem lehetetlen.
– Mi az, ami a legnagyobb lökést adná a feröeri futballnak?
– Ha egy dolgot kellene rávágnom, akkor azt mondanám, hogy a profizmus. Profi liga és profi játékosok.

FERÖER TÉTMECCSEI
SELEJTEZŐ
H M GY D V P KIT GYŐZTEK LE?
Euro 1992 5. 8 1 1 6 3 Ausztria
Vb 1994 6. 10 10 0
Euro 1996 5. 10 2 8 6 San Marino (2)
Vb 1998 5. 10 2 8 6 Málta (2)
Euro 2000 6. 10 3 7 3
Vb 2002 5. 10 2 1 7 7 Luxemburg (2)
Euro 2004 5. 8 1 7 1
Vb 2006 6. 10 1 9 1
Euro 2008 7. 12 12 0
Vb 2010 6. 10 1 1 8 4 Litvánia
Euro 2012 6. 10 1 1 8 4 Észtország
Vb 2014 6. 10 1 9 1
Euro 2016 5. 8 2 6 6 Görögország (2)

FERÖERI GYŐZELMEK EB-SELEJTEZŐKÖN
1. Feröer–Ausztria 1–0, 1990. 09. 12.
2. Feröer–San Marino 3–0, 1995. 05. 25.
3. San Marino–Feröer 1–3, 1995. 10. 11.
4. Feröer–Észtország 2–0, 2011. 06. 07.
5. Görögország–Feröer 0–1, 2014. 11. 14.
6. Feröer–Görögország 2–1, 2015. 06. 13.

FERÖERI GYŐZELMEK VB-SELEJTEZŐKÖN
1. Málta–Feröer 1–2, 1997. 04. 30.
2. Feröer–Málta 2–1, 1997. 06. 08.
3. Luxemburg–Feröer 0–2, 2001. 03. 24.
4. Feröer–Luxemburg 1–0, 2001. 09. 01.
5. Feröer–Litvánia 2–1, 2009. 09. 09.

EURO 2016, SELEJTEZŐK
F-CSOPORT, A 9. ÉS 10. FORDULÓ

Október 8.:
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 8 5 2 1 12– 6 +6 17
2. Románia 8 4 4 7– 1 +6 16
3. MAGYARORSZÁG 8 3 4 1 6– 4 +2 13
4. Finnország 8 3 1 4 7– 8 –1 10
5. Feröer 8 2 6 5–12 –7 6
6. Görögország 8 3 5 2– 8 –6 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik