Gyász: elhunyt a Bayern München magyar legendája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.10. 12:27
null
Fazekas Árpád rengeteg őt méltató német és magyar sajtóterméket őrzött a dicsőséges időkről (<strong>Fotó</strong>: Tumbász Hédi)<br />
Nyolcvannyolc éves korában Budapesten elhunyt Fazekas Árpád – erősítette meg a szomorú hírt a Nemzeti Sportnak a legendás játékos felesége. A korábbi kapus kulcsszerepet játszott a Bayern München történetének egyik első országos trófeája, az 1957-es Német Kupa megnyerésében, de az Aranycsapat idején öt alkalommal a válogatottban is védett. &nbsp;

 

PÁLYÁJA
Fazekas Árpád
Született:
1930. június 23., Kámon (ma Szombathely része)
Elhunyt:
2018. augusztus 10., Budapest
Válogatottsága:
5/0 (1955)
Klubjai:Szombathelyi SE Pamut (1946–1948), Szombathelyi Textil (1948–1949), Szombathelyi MTE (1949–1951), Pécsi BDSE/Pécsi Vörös Lobogó (1951–1952), Bp. Dózsa (1953–1954), Bp. Vörös Lobogó (1955–1956), Bayern München (1957–1961, nyugatnémet), Hessen Kassel (1961–1962, nyugatnémet), RSC Anderlecht (1962–1963, belga), RC Tirlemont (1967–1969, belga)
Eredményei: KK-győztes (1955), Nyugatnémet Kupa-győztes (1957). A Bayern München 2005-ös szurkolói szavazásán a kapusok közötti rangsorban az ötödik helyen végzett Sepp Maier, Oliver Kahn, Raimond Aumann és Jean-Marie Pfaff mögött

Fazekas Árpád 1930. június 23-án született a ma már Szombathelyhez tartozó Kámon településen. Pályafutását a Szombathelyi Pamutban kezdte, a Szombathelyi MTE-ben folytatta, majd Pécs érintésével a Bp. Dózsába (1953–1954) igazolt. Ezt követően a Bp. Vörös Lobogó (1955–1956) következett, amelynek színeiben válogatott labdarúgó lett. Az 1956-os forradalom leverése után elhagyta az országot, és a Bayern München kapusaként védett 1957-től 1961-ig.

A ma már legsikeresebb (nyugat)német csapat 1957-ben nyerte meg először a Német Kupát. Ha nem vesszük számításba az 1932-ben elhódított Viktória-kupát – amely a Bundesliga előtti korszakban tulajdonképpen megfelelt az országos bajnoki címnek, noha nem ligarendszerű küzdelemsorozat végén nyerte el a győztes –, akkor ez volt a Bayern történetének első rangos trófeája.

A sikerben kulcsszerepet játszott Fazekas is, a bajor egyesület pedig azóta is a kerek évfordulókon rendszeresen megünnepli ennek a klubtörténelemben nagy áttörést hozó csapatnak a hőseit. Legutóbb a 60 éves jubileum kapcsán volt megemlékezés, amelyen Fazekas is részt vett.

A Bayern München 2005-ös szurkolói szavazásán a kapusok közötti rangsorban az ötödik helyen végzett Sepp Maier, Oliver Kahn, Raimond Aumann és Jean-Marie Pfaff mögött.

A Bayern után a Hessen Kasselban (1961–1962) és a belga Anderlechtben (1962–1963) játszott még.

A MAGYAR MACSKA MEGPIHEN – BODNÁR ZALÁN NEKROLÓGJA

Márciusban azt mondta Uli Hoenessnek, a Bayern München legendás játékosából lett korszakos klubelnökének: „Így, hat középpályással nem fogtok Bajnokok Ligáját nyerni. Én a helyetekben megvenném Di Maríát és Bale-t, két ilyen szélsővel minden el lenne intézve, lenne ki kiszolgálja középen Lewandowskit.”

Nem azért nem mosolyogták meg, mert aztán a Bayern valóban nem nyert BL-t, Bale pedig igen (és milyen ollózós góllal járult hozzá), az csak két hónappal később derült ki. Hanem mert leírhatatlan volt az a tekintély, amely övezte. Idehaza hajlamosak vagyunk azt gondolni a külföldön is elismert régi futballcsillagaink emlékének ápolásáról, hogy bizonyára van abban némi jótékony túlzás, de márciusban a saját szememmel láthattam a Bayern München VIP- és trófeatermében, hogy Uli Hoeness és Karl-Heinz Rummenigge szinte egymással versenyezve igyekezett, hogy melyikük ér oda hozzá hamarabb, hogy átölelhesse. Célfotónak kellett volna döntenie, lényegében egyszerre karolták át, sőt: borultak a nyakába.

Münchenben nem feledték el a hőseiket. Fazekas Árpádot és még életben lévő csapattársait azért hívták meg az Allianz Arénába, hogy megünnepeljék azt a győzelmet, amelyet a legnagyobb becsben tartanak a patinás bajor klubnál. Talán az 1974-es BEK-győzelmet? Vagy a 2001-es BL-diadalt? Nem, az 1957-es Német Kupa-elsőséget. Mert az volt a klubtörténelem második trófeája, viszont ami fontosabb: a második világháború utáni első. Ha úgy tetszik: a független, demokratikus Nyugat-Németországban nyert első. Annak a korszakot meghatározó diadalnak pedig egyik oszlopa volt a magyar kapus. „Akkor valami elkezdődött! – fogalmazott Rummenigge. – Az a győzelem tette le a Bayern München sikertörténetének alapjait, hiszen nem mi voltunk az esélyesei annak a mérkőzésnek. Fazekas Árpádot nem láttam játszani, hiszen kicsi voltam akkoriban. Ő a történelmünk része, Franz Beckenbauer azt mondta nekem róla, hogy fantasztikus kapus volt, és kiváló ember. Úgy hívtuk, hogy a »Magyar Macska«. Örülök, hogy el tudott jönni a feleségével. Ő mindig a Bayern-család tagja marad.”

Aki látta idén márciusban Münchenben Fazekas Árpádot, azt gondolhatta, hogy örökké fog élni. Olyan vagány és csibészes mosolyú volt, mint egy huszonéves aranyifjú, és úgy mozgott, hogy a legtöbb hatvan évesnek is becsületére szolgált volna, pedig már a nyolcvannyolchoz közelített. Azon a hatvanegy esztendővel ezelőtti, szilveszter előtt két nappal játszott augsburgi kupadöntőn a bokáig érő hóban és dermesztő hidegben sem akadt senki, aki legyőzhette volna. Most az idei nyár legmelegebb napján intett búcsút.

A Bayern helyében én most megvenném Bale-t és Di Maríát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik