Goycocheát is megelőzte a magyar tizenegyesölő

Vágólapra másolva!
2009.10.17. 07:56
Címkék
Legutóbb talán az 1990-es világbajnokságon hozta annyira „rettegésbe" a csatárokat egy kapus, az argentin Sergio Goycochea, mint az egyiptomi U20-as világbajnokságon Gulácsi Péter: az ifjú magyar egészen elképesztő módon hat tizenegyest is megfogott a neki a tornán rúgott tízből.

 

A boldogságtól ordítani... Gulácsi nyakában a társak (Fotó: Reuters)
A boldogságtól ordítani... Gulácsi nyakában a társak (Fotó: Reuters)

 

„A barátnőm, Pami egyszer azt mondta: nagyon egyszerű a tizenegyest kivédeni. Csak annyit kell tenni, hogy a labda ne menjen be a hálóba, oda kell ugrani, ahova céloz az ellenfél" – mondta a Nemzeti Sportnak Gulácsi a Costa Rica elleni siker után.

A tizenegyesrúgásokat egy vadnyugati párbajhős magabiztosságával váró kapuvédő szemmel láthatóan teljesen elbizonytalanította a közép-amerikai rúgókat. Hogy mivel? Nos, azt nem árulja el.

„Megvannak a praktikáim egy-egy kísérlet előtt, ám korábban is mondtam, minden rúgás más és más. De a legféltettebb titkaimat nem adom ki, mert a karrierem során rúgnak még nekem tizenegyest."

A statisztikák alapján valószínű, hogy Gulácsi a hat védett tizenegyessel élre állt a FIFA-tornák történetében: felnőtt vb-n öt hárított kísérlettel az említett Sergio Goycochea vezette eddig a rangsort. U20-as világbajnokságon mostanáig a cseheket 2007-ben döntőbe védő Radek Petr volt a legjobb, három védett tizenegyessel.

„Nem szabad túlságosan is magabiztosnak lenned, de a veled szemben állónak meg kell mutatnod, hogy élvezed a tizenegyeseket – mondta Gulácsi az amerikai AP hírügynökségnek. – Amúgy persze frusztrált, amikor a hajrában bekaptuk azt a gólt úgy, hogy előtte a második félidőben számos gólhelyzetet teremtettünk, csak éppen valamennyit ki is hagytuk. Ám aztán ismét megmutattuk, hogy ez a csapat mentálisan roppant erős." 

Az AP – amely megírta, hogy Gulácsi Pepe Reina és Diego Cavalieri mögött a Liverpool harmadik számú kapusának posztjáért verseng – megszólaltatta a magyar együttes egy másik kiválóságát, a középpályás Varga Rolandot is.

„Úgy gondolom, s nemcsak azért, mert a csapattársunk, hogy Péter volt a vébé legjobb kapusa. Nem hiszem, hogy bárki meg tudta volna azt tenni, amit ő, s ha nem Péter véd, a bronzmeccs is másként alakul" – nyilatkozta Varga. 

Németh Krisztián örömébe némi üröm vegyült, hiszen miközben bronzérmes U20-as labdarúgó-válogatottunk immár ünnepelt, a játékos még nem tarthatott az együttessel, tudniillik kisorsolták doppingtesztre. A csatár ennek ellenére természetesen pozitívan összegezte a nap történéseit.

„Hihetetlen, milyen az én formám... Miközben a csapat már ünnepel, én várhatok a doppingellenőrzésre" – kezdte némi szomorúsággal a hangjában, ám aztán örömmel beszélt a Costa Rica ellen szétlövéssel megnyert mérkőzésről.

„Jobbak voltunk a bronzmeccsen, és a hajrában befújt büntető is teljesen jogos volt, ugyanis megrántott az ellenfelem, amitől elvesztettem az egyensúlyomat, így a tizenegyes volt a helyes ítélet. Nagyon örülök, hogy Voli (Koman Vladimir – a szerk.) magabiztos ítélet-végrehajtónak bizonyult, és nem tagadom, annak is örülök, hogy a játékvezető a tizenegyespárbajban újrarúgatta velem a labdát."

„Ez a gárda ismét bizonyította, hogy mennyi tartás van benne, hiszen a sírból hoztuk vissza a találkozót. Örülök, hogy így alakult. Az a legkevesebb, hogy a bronzérmet hazavisszük, mert nagyon megérdemelte ez a csapat" – mondta elégedetten a csatár.

A Costa Rica elleni bronzmérkőzésről szóló cikkünket itt olvashatják.

KERESSE A GULÁCSI PÉTERREL ÉS KOMAN VLADIMIRRAL KÉSZÍTETT INTERJÚT A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN!

SZOMBAT ESTE ÉRKEZNEK A HŐSÖK
 Az MLSZ közlése szerint az egyiptomi U20-as labdarúgó-vb-n bronzérmet szerző magyar válogatott szombaton, Róma érintésével utazik haza, repülőgépe 22.35-kor landol Ferihegyen – bár még elképzelhető változás.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik