Garibaldival jönnek, érmet akarnak

Vágólapra másolva!
2009.10.08. 11:56
null
Reméljük, most nem örülhetnek: az olasz csapat a spanyolok elleni siker után ünnepel (Fotó: Reuters)
Címkék
Némiképp váratlanul jutott az olasz U20-as válogatott a nyolc közé az egyiptomi világbajnokságon. Ez a kijelentés önmagában esetleg meglepő lehet, de ha hozzátesszük, hogy a korosztály olasz legjobbjai nincsenek ott a tornán, ráadásul az azzurrini hagyományosan gyengén szerepel a világeseményen, már árnyaltabb a kép. Sztárjaik nincsenek, van viszont Garibaldijuk, no meg egy kitűnő edzőjük. A magyarok ellen készülnek, érmet akarnak szerezni.

 

A csoportjából a nagyválogatott múltjából is jól ismert „szenvedős módszerrel” (4 pont, csoportharmadik hely) továbblépő olaszok a tizenhat között megvillantak, ezt pedig a jóval nagyobb nevek alkotta spanyol U20-as csapat bánta.

Ez az itáliaiak eddigi holtversenyes legjobb szereplése a vb-n, a negyeddöntőbe még Chilében (1987) és Hollandiában (2005) sikerült eljutniuk. A dél-amerikai országban a házigazdák, Németalföldön a marokkóiak állították meg őket, most tehát egy magyarok elleni győzelemmel eddigi legjobb eredményüket érnék el.

Olaszországban elismeréssel beszélnek a magyarok teljesítményéről, félelemről azonban szó sincs: ahogyan Francesco Rocca szövetségi edző fogalmazott, számukra mindegy volt, hogy a mieink vagy a csehek ellen kell játszaniuk.

A La Gazzetta dello Sport kijelentette, ha másban nem is bízhatnának, a magyarok fáradtságára mindenképp építhetnek. A lap dicséri a zseniális gólt szerző Kiss Mátét, míg Koman Vladimir szabadrúgásgólját nagyszerűnek, a Bari középpályását pedig a csapat kiemelkedő játékosának nevezi. Természetesen szót ejt az orgánum Gulácsi Péter fenomenális formájáról is.

A két válogatott egy évvel korábban az U19-es Eb elődöntőjében mérhette össze tudását, akkor némi szerencsével az olaszok győztek – játékerőben nem volt nagy különbség a két együttes között.

A keretek azóta alaposan megváltoztak, az akkori magyar együttesből kilencen hiányoznak, a 2008-as olasz csapatból Fiorillo kapus, Raggio Garibaldi, Gentili, Sciacca, Albertazzi, Bruscagnin és Mazzarani maradt. Hiányzik azonban a nekünk rengeteg gondot okozó Okaka Chuka, Paloschi csatárduó – nem ejtünk könnyeket értük…

Nem lesz ott a pályán az ellenünk az elődöntőben győztes gólt szerző, argentin származású Fernando Forestieri sem, a legnagyobb névnek a Sampdoria kapusa, Vincenzo Fiorillo, a Genoa középpályása, Silvano Raggio Garibaldi és a nagyon veszélyes tízes, Fabio Sciacca számít – utóbbi a Cataniában pallérozódik. A hátsó alakzat vezére a vb-n már kétszer betaláló Michelangelo Albertazzi, akit az olasz sajtóban Franco Baresihez hasonlítanak. A védőt az Arsenal szakemberei figyelik a tornán.

A csapat legnagyobb erőssége azonban alighanem a kispadon van: Francesco Rocca a legjobb utánpótlásedzők egyike, kőkemény, de mélyen tisztelt szakember.

„Jól ismerjük a magyarokat, ők is minket, nem lesznek meglepetések. A spanyolok elleni győzelem megnövelte az önbizalmunkat, hisz a torna egyik legerősebb csapatát győztük le. Ennek ellenére az éremszerzéshez még jobb teljesítményt kell nyújtanunk" – mondta a FIFA hivatalos honlapjának. A szövetségi edző érdekes módon attól tart, hogy együttese nehezen viseli el a hirtelen reflektorfényt.

„Túl nagy figyelem irányult hirtelen ránk, senki sem foglalkozott velünk, most meg a címlapokon szerepelünk. Nem szabad ezzel foglalkoznunk, alázattal kell készülnünk a következő feladatra" – mondta a Sky Italiának.

 


A 2008-AS U19-ES EB-ELŐDÖNTŐ
 

 

EDDIG A TORNÁN
MAGYARORSZÁG OLASZORSZÁG
Honduras 0–3 Paraguay 0–0
Dél-Afrika 4–0 Trinidad és Tobago 2–1
EAE 2–0 Egyiptom 2–4
Csehország 2–2, tizenegyesekkel 4–3 Spanyolország 3–1
G: Koman (3), Debreceni, Kiss M., Korcsmár, Németh K., Présinger
Albertazzi (2), Mustacchio (2), Eusepi, Garibaldi, Mazzarani
A KÖZELMÚLTBAN EGYMÁS ELLEN
2009.02.11 Olaszország–Magyarország 3–0 Alpok–Adria-kupa (U20)
2008.10.01 Magyarország–Olaszország 2–1 Alpok–Adria-kupa (U20)
2008.07.23 Olaszország–Magyarország 1–0 U19-es Eb-elődöntő
A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
10.09., 16.30 Dél-Korea–Ghána  
10.09., 20.00 Olaszország–Magyarország  
10.10., 16.30 Brazília–Németország  
10.10., 20.00 Egyesült Arab Emírségek–Costa Rica
 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik