Finn-magyar: Tiszteletlenség most a jövőmről kérdezni – Dárdai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.08. 17:19
null
Dárdai Pál két támadóval küldi a válogatottat csatába Helsinkiben<br />(Fotó: Földi Imre)
A Litvánia elleni felkészülési mérkőzést (4–0) követően, a finnországi Eb-selejtező előtt sajtótájékoztatót tartott a magyar labdarúgó-válogatott a telki edzőközpontban. Nyolc játékosunkat követően utolsóként a szövetségi kapitány, Dárdai Pál kapta meg a szót. A szakember beszélt a litvánok elleni győzelem tanulságairól, bővebben viszont a finnekkel foglalkozott. A jövőjével kapcsolatos kérdés elől viszont mereven elzárkózott...

„A Litvánia elleni meccs a felkészülésünk szempontjából elérte a célját, hogy versenyben legyenek, frissek maradjanak a srácok, mert erre tudjuk felépíteni a heti edzésmunkánkat – mondta Dárdai Pál. – Tíz percig fásultak voltunk Debrecenben, talán a meleg miatt, de az is lehet, hogy a hosszú utazás volt ránk ilyen hatással. A második félidő pedig a négygólos előny és hat csere után valahol természetes dolog, hogy így alakult.”

„Persze, jó lenne egy meccsen végig hasonlóan fent védekezni az ellenfél térfelén, hiszen minél előrébb szerzünk labdát, annál könnyebb és gyorsabban oda tudunk kerülni a kapuhoz, de ehhez kell hat-nyolc év közös munka, amire viszont nincs időnk. Így csak periódusonként, a mérkőzés egyes szakaszaiban tudjuk ezt használni. A finnek ellen két támadóval játszunk, hiszen győzni szeretnénk, de azért nekik is bőven lesz védekezési feladatuk. Az nem csak úgy van, hogy elöl sétálgatnak, ha nincs nálunk a labda, és majd a támadásokba bekapcsolódnak.”

„A finnek elleni hazai meccsen a türelem volt a cél, ez a visszavágó most más lesz. Ők tavasszal rajtoltak a bajnokságban, most kezdenek topon lenni a játékosaik, nekünk ellenben a szezon végen vannak, fáradtan, most kell felrázni a őket. Nagyon fontos lenne, hogy megszerezzük a vezetést. Taktikus, jó csapat a finn, sokszor hamis labdatartással próbálkoznak, amivel kicsalogatják az ellenfelet, üres területeket csinálnak a keresztmozgáshoz a támadóiknak. A budapesti meccsen hozzánk hasonlóan ők sem nyíltak ki, így könnyen előfordulhat, hogy most sem lesz sok helyzet, márpedig akkor egy pontrúgás is dönthet. Nálunk vannak jó rúgók, ilyen Dzsudzsák, Tőzsér, Varga Roland, de vannak jó fejelőink is, akik képesek jól érkezni a beadásokra.”

Az NSO Tv vágatlan felvétele Dárdai Pál sajtótájékoztatójáról

„Kérdés, hogy mennyire leszünk frissek, fittek, hogy semlegesítsük az ellenfelet, és labdaszerzés után megindítsuk a támadásainkat. Mert nekünk is vannak jó támadóink. A litván csapat minősége ide vagy oda, azért gyönyörű gólokat szereztünk ellenük, ahogy hibára kényszerítettük őket, az kimondottan tetszett. Mi bármikor képesek vagyunk megindulni, csak ezeket a támadásokat nem mindig tudjuk befejezni. Pedig kellene. Fontos az olyan játékos – például egy Huszti Szabolcs tipikusan ilyen, még a Bundesliga szintjén is annak számított –, aki képes végigvinni egy támadást, azt egyéni akcióval, lövéssel vagy beadással befejezni. Ha Dzsudzsák vagy Stieber jó napot fog ki, hasonló megindulásokból jó meccset csinálhatnak.”

„Amennyiben most nem nyerünk Finnországban, akkor Görögországban nehéz pillanataink lesznek. Hertha-játékosként tudom, hogy ott még a döntetlen is nehéz, nemhogy a győzelem.”

A szövetségi kapitány a Litvánia elleni meccset sérülés miatt kihagyó Gera Zoltán és Juhász Roland egészségi állapotával kapcsolatban elmondtam, hogy bízik a játékukban.

„Ha fittek lesznek, ezt a hetet végigdolgozzák a csapattal, akkor számítok rájuk, játszanak.”

Dárdai Pál párhuzamos munkavállalása a jövőben a magyar válogatottnál és a Herthánál – ahol a napokban véglegesítették őt, mint vezetőedző – változatlanul téma a német és a magyar sajtóban is. Az ezzel kapcsolatos kérdést a sajtótájékoztatón sem kerülhette el a szakember, ám ő már a kérdést is tiszteletlenségnek vette.

„A klubom belül is pontosan tudják, hogy a napokban most mivel foglalkozom, mi a feladatom, így ez nem volt téma. Tiszteletlen kérdés most engem jövőmmel kapcsolatban kérdezni.”

Juhász Roland, Tőzsér Dániel és Gera Zoltán, illetvea litvánok ellen egyaránt gólt szerzőNikolics Nemanja, Dzsudzsák Balázs, Priskin Tamás és Stieber Zoltán tekintett vissza a felkészülési mérkőzésre, és beszélt a finnek elleni találkozóról.

EB-SELEJTEZŐ, F-CSOPORT (JÚNIUS 13.)
Finnország–MAGYARORSZÁG, 18.00 (Tv: Duna)
Feröer–Görögország 20.45
Észak-Írország–Románia 20.45

A SELEJTEZŐCSOPORT TELJES PROGRAMJA IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

AZ ÁLLÁS
1. Románia 5 4 1 7–1 +6 13
2. Észak-Írország 5 4 1 8–4 +4 12
3. MAGYARORSZÁG 5 2 2 1 4–3 +1 8
4. Finnország 5 1 1 3 5–7 –2 4
5. Feröer 5 1 4 2–7 –5 3
6. Görögország 5 2 3 1–5 –4 2


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham – Anglia)
Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Forró Gyula (Újpest FC), Juhász Roland (Videoton), Lang Ádám (Győri ETO FC), Leandro (Omonia Nicosia – Ciprus), Szélesi Zoltán (Puskás Akadémia FC), Szolnoki Roland (Videoton), Pintér Ádám (Levadiakosz – Görögország)
Középpályások: Gera Zoltán (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Pécsi MFC), Simon Ádám (Videoton), Stieber Zoltán (Hamburg – Németország), Tőzsér Dániel (Watford – Anglia), Varga József (Debreceni VSC-Teva)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva – Oroszország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Videoton), Priskin Tamás (Győri ETO FC), Simon Krisztián (1860 München – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A Finnország elleni selejtező előtt csatlakozik a kerethez: Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország) , Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Vanczák Vilmos (Sion – Svájc)

Biztonsági tartalékok: Böde Dániel (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Salzburg – Ausztria), Koman Vladimir (Diósgyőri VTK), Rudolf Gergely (Győri ETO FC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik