Feröer: „Kilencven percen át nem lehet nyomást gyakorolni a magyarokra”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.06. 10:14
null
Gángó András (jobbra) is a feröeri válogatottal tartott Budapestre (Fotó: FSF Facebook)
Csütörtökön Budapesten, az Üllői úti stadionban fogadja a magyar labdarúgó-válogatott Eb-selejtezőn Feröert – méghozzá nézők előtt –, a vendégeknek magyar kísérőjük is akad: Gángó András. A 31 éves kapus 2007 óta légióskodik Feröeren, ahol már edzőként is dolgozik. Gángó a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt a feröeriek várható taktikájáról, hogy a vendégek számára mi okozhat problémát és mi nem.

 

„Nem befolyásolja a feröeri válogatott, illetve játékosai teljesítményét az, hogy az otthoni műfűvel ellentétben ezúttal normál füves pályán kell játszaniuk, hiszen már hozzászokhattak ehhez is. A keretben többségében vannak azok, akik már játszottak az Eb-selejtező sorozatban, vagy klubjaikkal érdekeltek volna a nemzetközi kupaporondon, így az idegenbeli mérkőzéseken már füvön játszhattak. Nem is szólva a Dániában légióskodókról, akiknek ez szintén nem újdonság.”

A feröeri Eb-selejtezőt 1–0-ra megnyerő magyar válogatott tagjai részben a számukra szokatlan műfüvet okolták amiatt, hogy a félprofikat, amatőröket is felvonultató házigazda mezőnyjátékban többet mutatott náluk.

„A feröeri taktika nem változik: biztos védekezésből kiindulva próbálnak kontrára építeni. Nem tolják fel a védekezést, vélhetően a saját térfelükre visszaállva védekeznek. Kérdéses, hogy a szövetségi kapitány mennyire mer kockáztatni, és engedi előre támadni a játékosokat. Kilencven percen át nem lehet nyomást gyakorolni a magyar válogatottra, az amatőrök és a profik között óriási az erőnlétbeli különbség. A feröeri válogatottnak van egy stabil magja, a védelem adott, a középpályáról viszont egyszerre esett ki három játékos, így ott új embereket kell bevetni. A mérkőzések előtt a válogatott nem vonul klasszikus értelemben vett, hermetikusan elzárt edzőtáborba, ez teljesen idegen lenne a feröeriek szabadságától. Három-négy napjuk van összetartásra, az edzések azonban kora délután vannak, addig a játékosok szabadok. Aki megoldja, az haza is tud menni, vagy elintézheti ügyes-bajos dolgait, akár a munkájával kapcsolatosan is.”

A feröeriek már hétfő este megérkeztek a magyar fővárosba (Fotó: FSF Facebook)
A feröeriek már hétfő este megérkeztek a magyar fővárosba (Fotó: FSF Facebook)

Gángó elmondta, hogy nem gondol még a visszavonulásra, és reméli, hogy sérülés sem akadályozza majd.

„Több évet szeretnék még játszani, bár a heti négy-öt edzés mellett nem könnyű, hiszen közben már edzősködöm is. Azt még nem döntöttük el, hogy a családdal meddig maradunk Feröeren, egyelőre jól érezzük magunkat. Szeretném, ha a magyar válogatott kijutna az Eb-re, csütörtökön szoros meccset és kettő–egyes hazai győzelmet várok. Továbbá tisztes feröeri helytállásban bízom, hogy a vendégek a szebbik arcukat mutassák meg a magyar szurkolóknak.”

Gángó nem egyedül érkezett a stúdióba, vele tartott a 35 éves Christian Högni Jacobsen, 51-szeres feröeri válogatott.

„Hazai meccseinken a telt ház négyezer embert jelent, külön élmény a feröeri futballistáknak, ha húszezres stadionokban játszhatnak. A feröeri labdarúgásban zajló pozitív változásokban közrejátszott, hogy megnéztük, Izlandon mégis minek köszönhetően fejlődtek. Döntően az ottani példát követjük. Ennek köszönhetően a feröeri klubok erősebbek lettek, néhány játékosunk a dán első és másodosztályban játszik. Mindez együtt a válogatott javát szolgálja. A magyar válogatottat az európai középmezőnyhöz sorolnám, méghozzá a változó eredményei miatt. Viszont az új kvalifikációs rendszerben, hogy harmadikként is van esély kijutni az Eb-re, akár még így is ott lehet a kontinensbajnokságon. A csütörtöki találkozóra egy–egyes döntetlent tippelek.”

EURO 2016, SELEJTEZŐ
F-CSOPORT
9. FORDULÓ (október 8.)

Magyarország–Feröer 20.45
Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

10. FORDULÓ (október 11.)
Görögország–Magyarország 18.00
Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 8 5 2 1 12– 6 +6 17
2. Románia 8 4 4 7– 1 +6 16
3. MAGYARORSZÁG 8 3 4 1 6– 4 +2 13
4. Finnország 8 3 1 4 7– 8 –1 10
5. Feröer 8 2 6 5–12 –7 6
6. Görögország 8 3 5 2– 8 –6 3

A FERÖERI KERET
KAPUSOK:
Gunnar Nielsen (Stjarnan – Izland), Teitur M. Gestsson (HB Tórshavn), Tórdur Thomsen (B36 Tórshavn)
VÉDŐK: Jónas Tór Naes (B36 Tórshavn), Atli Gregersen (Víkingur), Sonni Ragnar Nattestad (Midtjylland – Dánia), Rógvi Baldvinsson (FC Fredericia – Dánia), Odmar Faerö (B36 Tórshavn), Viljormur Davidsen (Vejle BK – Dánia), Gilli Rólantsson Sörensen (AaB Ålborg – Dánia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Réne S. Joensen (Vendsyssel – Dánia), Pól Jóhannus Justinussen (NSÍ Runavík), Róaldur Jakobsen (B36 Tórshavn), Kaj Leo í Bartalsstovu (Levanger FK – Norvégia), Christian Lamhauge Holst (Fremad Amager – Dánia), Sölvi Vatnhamar (Víkingur), Árni Frederiksberg (NSÍ Runavík), Fródi Benjaminsen (HB Tórshavn), Hallur Hansson (Vendsyssel FF – Dánia), Brandur Hendriksson Olsen (FC Köbenhavn – Dánia)
CSATÁROK: Klaemint A. Olsen (NSÍ Runavík), Andreas Lava Olsen (Víkingur), Jóan Símun Edmundsson (Vejle BK – Dánia)

A 25 FŐS, SZŰKÍTETT MAGYAR KERET
Kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Haladás)
Védők: Bosnjak Predrag (Haladás), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Osváth Attila (Vasas), Vanczák Vilmos (Sion – Svájc)
Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig – Németország), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Ferencváros), Tőzsér Dániel (QPR – Anglia)
Támadók: Bódi Ádám (Debreceni VSC-Teva), Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor – Törökország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik