Félelmetes támadógépezettel jön Ghána

Vágólapra másolva!
2009.10.12. 15:08
Címkék
A világbajnokság egyik legjobb támadóalakzatával kell felvennie a versenyt a magyar U20-as labdarúgó-válogatottnak: az elődöntőben Ghána következik kedden 16.30-tól (m1, Eurosport). Kiváló támadók, eltiltás alatt álló védőklasszis, sokszor bizonytalan hátsó alakzat. Afrika legjobb csapata az ellenfél.

 

Kedden is ünnepelnének: rendkívül erős ghánai csapat vár a magyarokra (Fotó: Reuters)
Kedden is ünnepelnének: rendkívül erős ghánai csapat vár a magyarokra (Fotó: Reuters)

 

„Fekete csillagokhoz" „fekete holdak" : előbbi a ghánai nagyválogatott, utóbbi az U20-as korosztályos csapat beceneve. A háromszoros U20-as Afrika-kupa-győztes csapat (egyben címvédő is) a korosztályban hagyományosan erős, kétszer is (1993, 2001) vb-döntőig menetelt.

A legutóbbi három tornát kihagyták a ghánaiak, most viszont ismét rendkívül erős korosztályt állítottak ki, a csapatban több nagyválogatott labdarúgó is szerepel.

A keret tagjai közül Samuel Inkoom (Basel), Gladson Awako (Heart of Lions), David Addy (Randers), Emmanuel Agyemang-Badu (Asante Kotoko), Opuku Agyemang (al-Vahda), André Ayew (Arles), Daniel Opare (Real Madrid), Ransford Osei (Twente) egyaránt bemutatkozhattak már az első csapatban Michael Essien és a többi klasszis társaiként.

Közülük az afrikai labdarúgó-történelem egyik legjobb játékosának, Abedi Pelének a fia, André Ayew meghatározó szerepet játszik a nagycsapatban is. A Marseille játékosa, aki jelenleg az Arles-ban szerepel kölcsönben, 15-szörös ghánai válogatott, a csapat szellemi vezére és kapitánya. A ballábas támadó rendkívül technikás, jó az előkészítésben, viszont a befejezésein még javítania kell.

Nem úgy, mint az első számú gólzsáknak, Dominic Adiyiahnak: a Feyenoord akadémiáján pallérozódott csatár eddig hat gólt szerzett az U20-as világbajnokságon, a korosztályos együttesben 14/14 a gól/meccs mutatója. Ékpárja, Ranford Osei eddig négyszer talált be a tornán.

„Osei kitűnő játékos, nagyon szeretek vele játszani. Hosszú ideje futballozzunk egymás partnereként, kisegítjük a másikat, ha kell, már az Afrika-kupákon is megmutattuk, hogy jól kiegészítjük egymást" – mondta Adiyiah a FIFA honlapjának.

A támadógépezet erejére jellemző, hogy a ghánaiak eddig jóval több lövést küldtek kapura a tornán, mint más csapatok: az afrikai együttes meccsenként több mint húsz alkalommal próbálkozott, eddig tizenháromszor zörgette meg a hálót.

Hogy ilyen erős támadósor mellett mivel lehet a ghánaiakat megfogni? Fizikailag biztosan nem, rendkívül erős játékosokból áll a csapat. Fegyelmezett labdatartással annál inkább: akik látták a Ghána–Dél-Korea negyeddöntőt, láthatták egyben a receptet is.

DÉL-KOREA–GHÁNA 2–3
 

 

A koreaiak rengeteget futva átvették az irányítást a 2–0-s előnyük után visszahúzódó ghánaiakkal szemben, az afrikaiak közel sem „betonjellegű" védelme mellett pedig sok lehetőségük nyílt. Más kérdés, hogy a teljesen beszoruló ghánaiak a legjobbkor használtak ki egy védelmi megingást, 3–1 után pedig már csak egy gólt tudott szerezni Dél-Korea. A meccs képe alapján nem a jobban játszó csapat ment tovább – ez persze nem számít semmit.

Az afrikai csapat gyenge pontja a védelem lehet, amelyből sárga lapok miatt hiányzik Jonathan Mensah, a Panathinaikosz hátvédje, aki a ghánaiak egyik legjobbja volt eddig. A kapus Daniel Adjeit nagy tehetségnek tartják, gyors és jó reflexű játékos – de a kifutásoknál sokszor bizonytalan. A meccshiánnyal biztosan egy ghánainak sem lesz baja: a keret szinte minden otthon játszó tagja meghatározó játékosa csapatának, de a légiósok többsége is rendszeres lehetőséget kap.

Külön jelentősége lehet a szélek megjátszásának, illetve levédekezésének: a ghánaiak eddig nagyon hatékonyan bontották meg aktuális ellenfelük hátsó alakzatát a vonal mellett, viszont védelmüknek és kapusuknak egyaránt gondot jelentettek a magas beívelések.

GHÁNA–URUGUAY 2–2
 

 

Az együttest kiemelten figyeli a 2010-es világbajnokságra kijutott nagyválogatott mestere, Milovan Rajevac is, és ezzel a fiatalok tisztában is vannak.

„Nagy a várakozás velünk szemben, de ez nem zavar minket, megszoktuk. Ha itt jól szerepelünk, tudjuk, hogy felkelthetjük a szövetségi kapitány érdeklődését, és lehet esélyünk a nagycsapatba kerülésre is, ez pedig nagyon fontos" – mondta még a torna előtt Emmanuel Agyemang-Badu.

A kispadon viszonylag fiatal, de nagyon tapasztalt edző ül Sellas Tetteh személyében, aki négy különböző szövetségi kapitány segítője is volt a nagycsapatnál, mielőtt maga is odaülhetett volna a „fekete csillagok" kispadjára – igaz, hamarosan „ejtették" Rajevac kedvéért.

A ghánaiak a magyar csapatnál némileg alacsonyabb prémiumért küzdenek, átszámítva 64.3 millió forintot kapnának, ha megnyernék a vb-t. Érdekesség, hogy ezt nem az anyagi gondokkal küszködő szövetség, hanem annak egyik szponzora, egy biztosítótársaság ajánlotta fel.

Mi persze nagyon örülnénk, ha nem kellene az egészet kifizetni…

A GHÁNAI ALAPCSAPAT

Adjei – Inkoom, Mensah*, D. Addo, Addy** – Agyemang, Agyemang-Badu, Rabiu, A. Ayew – Adiyiah, Osei.

*: Mensah két sárga lap miatti eltiltását tölti
**: Addyt sérülés miatt le kellett cserélni Dél-Korea ellen, de a ghánai csapatorvos hétfőn engedélyezte a játékát.
U20-AS VB, EGYIPTOM
 ELŐDÖNTŐ
10.13., 16.30 Ghána–Magyarország  
10.13., 20.00 Brazília–Costa Rica
 
ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG
MAGYARORSZÁG GHÁNA
Honduras 0–3 Üzbegisztán 2–1
Dél-Afrika 4–0 Anglia 4–0
Arab Emírségek 2–0 Uruguay 2–2
Csehország 2–2, tizenegyesekkel 4–3 Dél-Afrika 2–1, h. u.
Olaszország 3–2, h. u. Dél-Korea 3–2
VB-STATISZTIKA
Statisztikai adat
MAGYARORSZÁG GHÁNA
Összes kapura lövés 82 105
Kaput eltaláló összes lövés 39 42
Lőtt gól 11 13
Kapott gól 7 6
Sárga lap 19 11
Piros lap 1 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik