MTI/NSO 2019.09.21 16:01 Frissítve: 2019.09.21 19:34

Felavatták Kocsis Sándor szobrát a Groupama Aréna főbejáratánál

Születésének 90. évfordulóján felavatták Kocsis Sándor, az Aranycsapat, a Ferencváros, a Budapesti Honvéd, majd az FC Barcelona labdarúgójának, az 1954-es világbajnokság gólkirályának szobrát a Groupama Aréna főbejáratánál.

Felavatták Kocsis Sándor szobrát – balról Kubatov Gábor, Berzi Sándor, Kocsis Aliz, Szabó Tünde, Tarlós István és ifj. Kocsis Sándor (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

A szombat délelőtti ünnepségen elsőként Tarlós István főpolgármester idézte fel a kitűnő csatár pályafutását. Emlékeztetett rá, hogy Kocsis 17 évesen, 1946-ban mutatkozott be a Ferencvárosban, majd 20 évesen tagja lett a zöld-fehérek bajnokcsapatának.

„Technikás megoldásait, fejelési bravúrjait, akrobatikus futballját, kivételes csapatjátékát látva már néhány meccs után a legnagyobbak között emlegették” – fogalmazott Tarlós, majd azzal folytatta, hogy a kiváló jobbösszekötő 68-szor húzta magára a címeres mezt, és ezalatt 75 gólt szerzett, így a gólátlaga is a legjobbak közé emelte.

A főpolgármester kedvenc játékosáról elmondta még, hogy Kocsis tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet nyert magyar válogatottnak, játszott az évszázad mérkőzésén Londonban, az 1954-es világbajnokságon pedig szinte egyedül verte meg Brazíliát, valamint Uruguayt, illetve ő lett a torna gólkirálya.

„Játékintelligenciája, tökéletes technikai tudása egyedülálló volt, úgy bánt a labdával, mintha az a teste része lenne, ugyanakkor végtelenül sportszerű játékos volt” – sorolta erényeit a főpolgármester, aki kitért arra is, hogy a Spanyolországban Aranyfejnek hívott Kocsis az FC Barcelona kulcsjátékosaként két bajnoki címet nyert, kétszer lett Spanyol Kupa-győztes, az 1960–61-es idényben pedig a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) döntőjébe jutott.

„A futballtörténet egyik legnagyobb játékosa volt, elkápráztatta a világot, az emberek miatta tódultak a stadionokba” – állapította meg Tarlós.

Kocsis Sándor szobra és a Groupama Aréna (Fotó: Szabó Miklós)

 

Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke többek között arról beszélt, hogy Kocsis annak idején nem önszántából távozott az FTC-ből, hanem a hatalom irányította őt a Honvédhoz. Pályafutásából azt emelte ki, hogy az 1954-es világbajnokságon 11 góllal lett gólkirály, amely minden idők második legjobb teljesítménye.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint Kocsis páratlan magasságokban járt, és eredménysora irigylésre méltó. Az államtitkár – Tarlós Istvánhoz hasonlóan – felidézte, hogy a csatár a Barcelona labdarúgójaként a BEK-negyeddöntőben úgy rúgott négy gólt a Wolverhamptonnak, hogy a szünet előtt ütközött az ellenfél kapusával és a vállát törte, de mégis folytatta a játékot, a harmadik és negyedik találatát pedig már sérülten szerezte.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete a labdarúgás megkoronázott királyának nevezte Kocsist, hiszen a vb gólkirálya lett, akit fejjátékban a futballtörténet egyik legjobbjának tartanak, és egy nemzedék rajongott érte. Emlékeztetett arra, hogy „Kocka" a Barcelonával 1961-ben ugyanabban a berni stadionban veszítette el a BEK-döntőt, ahol korábban a magyar válogatottal a vb-finálét bukta el, mindkét csapat történetének addigi legfontosabb mérkőzése volt a berni döntő. Végül arról beszélt, hogy Kocsis most hazatért, és ahogy a hét éve hazaérkező hamvai a nagy rivális és csapattárs, Puskás Ferenc sírja mellett nyugszanak a Szent István Bazilikában, úgy szobra is méltó helyen, a nagy utód, Albert Flórián szobra mellett kapott helyet a Groupama Aréna előtt, amint azt a főpolgármester a Kocsis-emlékév tavaszi, barcelonai nyitányán megígérte, amikor bejelentette, hogy Budapest még az idén egész alakos, köztéri Kocsis-szobrot kap.


Szöllősi György, lapunk főszerkesztője beszél (Fotó: Szabó Miklós)

 

A Lelkes Márk szobrászművész által készített szobrot Tarlós István, Szabó Tünde, Berzi Sándor és Kubatov Gábor, az FTC elnöke, valamint Kocsis Sándor két gyermeke, Sándor és Aliz együtt leplezték le.

Ezután az FC Barcelona képviseletében Pau Vilanova, a katalán klub igazgatóságának tagja lépett a mikrofonhoz és mondott köszönetet a méltó megemlékezésért, majd reményét fejezte ki, hogy a Kocsis 90 Emlékév során kialakult magyar-katalán összefogás még sokáig fennmarad majd.

Ifjabb Kocsis Sándor meghatódottan mondta el: nem számított rá, hogy a szobor ilyen valósághűen ábrázolja majd az édesapját. „Gratulálok a művésznek, sikerült megragadnia, milyen is volt ő, mindenkinek köszönöm” – fogalmazott ifj. Kocsis, aki szerint a szobor felállításával édesapja nagy álma vált valóra, hogy visszatért oda, ahová tartozónak mindig is érezte magát.

Az ünnepségen részt vett a már említetteteken túl Mendelényi Dániel, a Budapest Honvéd FC tulajdonosa és a főpolgármester meghívására egy sor korábbi neves labdarúgó, köztük Fenyvesi Máté, Rákosi Gyula, Kű Lajos, Göröcs János, Vincze Ottó, Mészöly Géza, valamint Bozsik Péter és Gellei Imre, korábbi szövetségi kapitányok.

Lelkes Márk szobrászművész (balra), valamint Kocsis Sándor gyermekei, Aliz és Sándor (Fotó: Szabó Miklós)

 

2020.05.28 22:14:24

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Két okból is említésre méltó dátum 1980. május 31-e a magyar futballban.

2020.05.26 08:38:51

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A hatvanas-hetvenes évek legendás Újpestjének hátvédje 75 esztendős lett.

2020.05.19 15:27:28

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az Aranycsapat 1955 májusában északra utazott, és négy meccsen 27 gólt szerzett.

2020.05.18 12:55:50

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Az 1958-as vb kudarca ellenére futballválogatottunk esélyese volt az Anglia elleni mérkőzésnek 1960 májusában.

2020.05.17 23:24:16

Magyar válogatott SZ. E. M.

A magyarországi brit nagykövet testvére is a szemtanúja volt a hatvan évvel ezelőtt diadalnak.