A 2. kalapból húzzák a magyar válogatottat az Eb-selejtezőkön

Vágólapra másolva!
2014.01.24. 13:38
null
Az Európa-bajnoki trófeáért rekordszámú válogatott indul harcba (Fotó: Reuters)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága január 23-24-i ülésén véglegesítette a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek beosztását, miután korábban már közölte azok lebonyolítási rendszerét. Magyarország a várakozásoknak megfelelően a második kalapba kerül. Hogy ez segít-e, meglátjuk – a 3. és 4. kalapban nagyobb játékerejű válogatottak sora található.

Az UEFA bejelentette, hogy Franciaország – versenyen kívül – valóban elindul a selejtezőkön, az ötcsapatos csoportba nyer besorolást, és felkészülési mérkőzéseket játszik (ezzel óvva világranglista-helyezését) a selejtezősorozat alatt. Nem kerülhet politikai okokból egy csoportba Spanyolország és Gibraltár, valamint (a szokásoknak megfelelően) Örményország és Azerbajdzsán. Az orosz és a grúz szövetség megegyezett, hogy vállalja az egymás elleni mérkőzéseket, amennyiben a két csapatot összesorsolják.

„Engem nem az foglalkoztat, hogy melyik kalapból sorsolnak ki bennünket, és azt sem figyelem, kiket kaphatunk a csoportban. Azt az elvet vallom, hogy azt kell legyőznünk, akit kisorsolnak mellénk, teljesen mindegy, hogy hol áll a világranglistán vagy melyik kalapból került a csoportba. Természetesen örülök az előrelépésnek, de a gyakorlatban semmit sem befolyásol a beosztásunk, egyelőre kizárólag a saját játékunk felépítését tartom fontosnak” – mondta Pintér Attila szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak.

A KALAPBEOSZTÁS AZ UEFA-KOEFFICIENS ALAPJÁN

1. kalap: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina

2. kalap: Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, MAGYARORSZÁG, Írország

3. kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország

4. kalap: Örményország, Montenegró, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország

5. kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus

6. kalap: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár

BŐVÜL AZ U21-ES EB

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának nyoni ülésén bejelentették, hogy az U21-es Európa-bajnokság döntőjében a jövőben nyolc csapat helyett már tizenkettő szerepel. Az első kibővített torna a 2015-ös csehországi kontinenstorna lesz.

Sir Alex Ferguson az UEFA edzőképzésért felelős nagykövete lett. A Manchester United tavaly visszavonuló menedzsere tagja lesz a Bajnokok Ligája tanulmányi csoportjának, illetve az UEFA edzői fórumának elnöke lesz. A skót szakvezető jelen lesz a szövetségi kapitányok konferenciáján is, amelyen tapasztalatával segíti a fiatalabb trénereket.


A végrehajtó bizottság bejelentette azt is, hogy az idei U17-es Európa-bajnokságon (Máltán) használni fogják a jelölősprayt. A jelölősprayről bővebben itt olvashatnak.


A csapatokat kilenc csoportba sorsolják február 23-án, Nizzában. A kilenc csoportgyőztes, a kilenc csoportmásodik és a legjobb csoportharmadik kijut az Európa-bajnokságra. A maradék nyolc csoportharmadik oda-visszavágós pótselejtezőkön dönti el a még kiadó négy hely sorsát.

Pontegyenlőség esetén az UEFA szokott szabályai szerint először az egymás elleni eredmény rangsorol, majd jön a gólkülönbség, a több szerzett gól, a több idegenben szerzett gól, a fair play lista, majd az UEFA-koefficiens. A csoportharmadikok összevetéséhez a csoporthatodikok elleni eredményt kiveszik.

24-ES EB-MEZŐNY = 1 rendező (Franciaország) + 9 csoportgyőztes + 9 csoportmásodik + 1 (a legjobb) csoportharmadik + a csoportharmadikok által vívott pótselejtező 4 győztese

 

Az Európa-bajnokság 24 csapatát 6 négyes csoportba sorsolják. A hat csoportgyőztes, a hat csoportmásodik és a négy legjobb csoportharmadik jut a nyolcaddöntőbe, ez megfelel a világbajnokságok 1986 és 1994 közti lebonyolításának.

A mérkőzések kezdési időpontjai: az Európa-bajnoki selejtezőkön a kezdési időpont közép-európai idő szerint 20.45 (hétköznapokon), 18 óra vagy 20.45 (hétvégeken). A mérkőzésekre huszonhármas keret nevezhető, a keretből három játékos kötelezően kapus. A listát a mérkőzések előtti nap délig le kell adni. Az Európa-bajnokság kezdése előtt 10 nappal kell megnevezni a tornára utazó végleges, huszonhármas kereteket.

A fegyelmi szabályok: a selejtezőkön a kiállítás mellett három sárga lap után jár automatikus eltiltás, majd az ötödik sárga lap beszedése után minden további figyelmeztetés eltiltást ér. Az Európa-bajnokságon két sárga után jár az eltiltás.

A 2014–15-ÖS PROGRAM
Február 23.: a 2016-os Eb-selejtezők sorsolása Nizzában.
Március 5.: hivatalos FIFA-mérkőzésnap (Magyarország–Finnország)
Szeptember 7
9.: Eb-selejtezők, 1. forduló
Október 911.: Eb-selejtezők, 2. forduló
Október 1214.: Eb-selejtezők, 3. forduló
November 1416.: Eb-selejtezők, 4. forduló
2015
Március 2331.: hivatalos FIFA-mérkőzésnapok
Március 27
29.: Eb-selejtezők, 5. forduló
Június 1214.: Eb-selejtezők, 6. forduló
Szeptember 35.: Eb-selejtezők, 7. forduló
Szeptember 68.: Eb-selejtezők, 8. forduló
Október 810.: Eb-selejtezők, 9. forduló
Október 1113.: Eb-selejtezők, 10. forduló
November 1214.: pótselejtező, 1. mérkőzések
November 1517.: pótselejtező, 2. mérkőzések
December 12.: a 2016-os Eb csoportkörének sorsolása

Az Eb-selejtezők fordulóinak napjai egyben mindig hivatalos FIFA-mérkőzésnapok, amelyeken a kvalifikációs mérkőzést nem játszó csapatok leköthetnek felkészülési mérkőzést.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik