A Koeman-csapat Hollandia ellen is készülhet

Vágólapra másolva!
2010.02.07. 11:40
Ma 12 órától ismét jöhet a „vajon mennyi az esélyünk?" társasjáték: kisorsolták ugyanis a 2012-es labdarúgó Eb selejtezőcsoportjait. A magyar válogatottat a koefficiens alapú besorolás a 4. kalapba rendelte, és öt ellenfelünk lesz (Hollandia, Svédország, Finnország, Moldova, San Marino). Az első helyezettek és a legjobb második jut ki automatikusan, míg nyolc csoportmásodik pótselejtezőt vív. Összesen 51 csapat küzd meg 14 helyért.

Andrij Sevcsenko húzta ki a sorsoláson Magyarországot (fotó: Reuters)
Andrij Sevcsenko húzta ki a sorsoláson Magyarországot (fotó: Reuters)
Andrij Sevcsenko húzta ki a sorsoláson Magyarországot (fotó: Reuters)
Andrij Sevcsenko húzta ki a sorsoláson Magyarországot (fotó: Reuters)
Andrij Sevcsenko húzta ki a sorsoláson Magyarországot (fotó: Reuters)

Beharangozó cikkünkben statisztikák segítségével mutattuk be a magyar nemzeti csapat eddigi Eb-selejtezőit – mérlegekkel, gyakran és sosem látott ellenfelek megemlítésével, esélylatolgatással. Az Európa-bajnoki selejtezők szabályairól és lebonyolításáról részletesebben olvashat adatbankunkban

EURO 2012, A SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA 
 A-CSOPORTB-CSOPORTC-CSOPORTD-CSOPORTE-CSOPORT
1. kalapNémetország
Oroszország
Olaszország
Franciaország
Hollandia
2. kalapTörökország
Szlovákia
Szerbia
Románia
Svédország
3. kalapAusztria
Írország
É-ÍrországBosznia-H.
Finnország
4. kalapBelgium
Macedónia
Szlovénia
Fehéroroszo.
Magyarország
5. kalapKazahsztán
Örményország
Észtország
Albánia
Moldova
6. kalapAzerbajdzsán
Andorra
Feröer
Luxemburg
San Marino
      
 F-CSOPORTG-CSOPORTH-CSOPORTI-CSOPORT 
1. kalapHorvátország
Anglia
Portugália
Spanyolország
 
2. kalapGörögo.
SvájcDánia
Csehország
 
3. kalapIzrael
Bulgária
NorvégiaSkócia 
4. kalapLettország
WalesCiprus
Litvánia 
5. kalapGrúzia
Montenegró
Izland
Liechtenstein
 
6. kalapMálta
    

A SORSOLÁS

A próbasorsolás egy vicces eseményt is hozott: egy csoportba került a francia és az ír válogatott, ami a vb-pótselejtezők fényében elég pikáns... Michel Platini meg is jegyezte, hogy szívesen látná a párosítást "élesben" is.

A sorsolás lebonyolításában két lengyel és két ukrán labdarúgólegenda segített: Zbigniew Boniek és Andrzej Szarmach, illetve Oleg Blohin és Andrij Sevcsenko. Platini a ceremónia előtti nyilatkozatában arról is beszélt, miért "tér ki" az európai szövetség a nagypolitika útjából, Oroszország ugyanis nem kerülhetett egy csoportba Grúziával, Örményország pedig Azerbajdzsánnal.

"Nem akartunk problémákat a selejtezőkön, így született az a döntés, hogy elkerüljük a politikát" – mondta. A rossz tapasztalat már adva volt: a 2008-as Eb kvalifikációja során nem tudták lejátszani az azeri–örmény meccseket, mert – fogalmazzunk így – fennállt a veszélye a két félidő futball, egy félidő hadművelet lebonyolításnak...

A házigazdák nevében Donald Tusk, a Lengyel Köztársaság miniszterelnöke köszöntötte a küldöttségeket, majd a szokott reprezentatív körök (Eb-történeti összeállítás) után kezdődött a sorsolási ceremónia.

Egy kis érdekesség: összejöhetett volna egy "jugoszláv" csoport is, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró felállásban. Nem ez volt az UEFA álma...

Jöhetett a sorsolás. A 6. kalapból húzták ki először a csapatokat, az A–F csoportok lesznek hatcsapatosak. Az 5. kalapból persze kijöttek az örmények és az azeriek egy csoportba, Örményország ezért gyorsan átkerült a B-be. A kalap legerősebb csapata, Montenegró a G jelű kvintettbe jutott, Izland a H-ba – még egy kemény ellenfél.

A 4. kalap a miénk. Belgium örülhet a kazah és azeri túrának, Macedónia a B-be került. Szlovénia északra indul (Észtország, Feröer). Fehéroroszország a D-be jutott, Magyarország az E-be, Moldova és San Marino mellé – mindkét ellenfél ismerős. Wales és Montenegró, Izland és Ciprus, illetve Litvánia és Liechtenstein is azonos csoportban.

A 3. kalapban nem volt vb-résztvevő, Ausztria (talán a leggyengébb) ment az A-csoportba, Írország a B-be. Finnországot kaptuk magunk mellé (nem rossz), az F-csoport brutális, az I viszont gyengének tűnik.

Innen már csak nagyon kemény ellenfelek jöhettek, nehéz válogatni...  Szlovákia "ugrott", a B-csoportba mentek a szomszédok, míg a C-be húzták ki Szerbiát. A D-be Romániát (kisebb a balhé esélye a csoportunkban), mi pedig szokás szerint megkaptuk Svédországot, mintha ez valami állandó párosítás lenne... A 2004-es Európa-bajnok, azaz Görögország az F-, a svájciak a durva G-csoportba kerültek. Északi csoport a H jelű, Dánia, Izland és Norvégia is ott van.

Ezután húzták az elitet. Német-török-osztrák A-csoport, nem semmi... Az oroszok elég jó helyre kerültek (B), az olaszok a C-be. Kelet-európai túrára mennek a franciák, a mi csoportunkba pedig Hollandia jutott – velük éppen a vb előtt játszunk (elvileg...) felkészülési meccset. Erős a déli kontingens az F-csoportban, angol-walesi párharc lesz a G-ben, a H-ban pedig a portugálok megint szenvedhetnek az északi stílussal. S a végén Spanyolország: a címvédőnek nagyon sima útja kell hogy legyen a csoportjából.

MÉRLEGÜNK AZ ELLENFELEKKEL SZEMBEN

HOLLANDIA: Tizenkét meccset játszott a magyar válogatott az oranje ellen, a mérleg 5–2–5, eddig utoljára 26 éve sikerült nyernünk Hollandiában. A legutóbbi négy mérkőzést elbukta a magyar csapat, 1994-ben például 7–1-re kapott ki Eindhovenben Verebes József együttese.

SVÉDORSZÁG: eddig két Eb-selejtezősorozatban kerültünk velük össze, de talán még fontosabb (és frissebb) információ, hogy a 2004-es Eb-, illetve a 2006-os és a 2010-es vb-kvalifikáció során mindig „egymásra találtunk". Eddig 42-szer mérkőzött meg a két válogatott, és a legutóbbi öt meccsünket elvesztettük a svédek ellen. 1995 óta nem győztük le a „háromkoronásokat".

FINNORSZÁG: Az utolsó továbbjutásunk alkalmával (1997, vb-kvalifikáció) éppen ellenük harcoltunk ki egy ikszet Helsinkiben (ki ne emlékezne Moilanen öngóljára a 93. percben?). Eddig 11 találkozón 8–2–1 a mérleg a javunkra.

MOLDOVA: A legutóbbi selejtezőkön egy ide, egy oda. Az összmérleg öt meccsen nekünk kedvez: 2–2–1.

SAN MARINO: Összesen kétszer játszott a magyar válogatott a miniállammal, 2002-ben egy Gera-mesterhármassal 3–0 volt ide, kint pedig 5–0-s magyar siker született.

 M
GY
D
V
Hollandia12525
Svédország42171015
Finnország11821
Moldova5221
San Marino22

A LEBONYOLÍTÁS RENDJE

A varsói sorsolás előtt a válogatottakat hat kalapba osztották, koefficiensük alapján. A címvédő Spanyolország automatikusan az első kalapba került, míg Magyarországot a negyedikbe sorolták be. Az együttesek kilenc csoportban vívnak meg a kijutásért, hat hatos, illetve három ötös társaságot alkotva. A kvalifikációs sorozatot 2010 szeptembere és 2011 októbere között bonyolítják le, körmérkőzéses formában.

A csoportelsők automatikusan kvalifikálják magukat, csakúgy, mint a legjobb második helyezett – ennek kiszámításakor a csoport 6. helyezettje elleni eredményeket nem veszik figyelembe. Ezzel elkel 12 hely, a maradék négyért pedig a nyolc további csoportmásodik oda-visszavágós alapon, pótselejtezőkön küzd meg. A lebonyolítás valamivel kedvezőbb a 2008-asnál a kisebb csapatok számára: most nincsenek hetes, illetve nyolcas "óriáscsoportok", amelyekben az első és második kalapos csapatok tarolni tudtak. Ekkor ugyanis a 14 első és második kalapos válogatottból 13 tovább is jutott.

A KIJUTÓK ÖSSZETÉTELE
  • Rendező: Lengyelország, Ukrajna (2)
  • Közvetlenül kijutnak: csoportelsők – 9 válogatott, + a legjobb csoportmásodik – 1 válogatott (10)
  • Pótselejtezőn jut ki 4 válogatott (4)
A 2012-ES EB SELEJTEZŐINEK KALAPBEOSZTÁSA
ELSŐ KALAP: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Horvátország, Portugália, Franciaország, Oroszország
MÁSODIK KALAP: Görögország, Csehország, Svédország, Svájc, Szerbia, Törökország, Dánia, Szlovákia, Románia
HARMADIK KALAP: Izrael, Bulgária, Finnország, Norvégia, Írország, Skócia, Észak-Írország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina
NEGYEDIK KALAP: Szlovénia, Lettország, Magyarország, Litvánia, Fehéroroszország, Belgium, Wales, Macedónia, Ciprus
ÖTÖDIK KALAP: Montenegró, Albánia, Észtország, Grúzia, Moldova, Izland, Örményország, Kazahsztán, Liechtenstein
HATODIK KALAP: Azerbajdzsán , Luxemburg, Málta, Feröer, Andorra, San Marino

 

UEFA-KOEFFICIENS RANGSOR 
1. Spanyolország, 2. Németország,  3. Hollandia, 4. Olaszország, 5. Anglia, 6. Horvátország, 7. Portugália, 8. Franciaország, 9. Oroszország, 10. Görögország, 11. Csehország, 12. Svédország, 13. Svájc, 14. Szerbia, 15. Törökország, 16. Dánia, 17. Szlovákia, 18. Románia, 19. Ukrajna, 20. Izrael, 21.  Bulgária, 22. Finnország, 23. Lengyelország, 24. Norvégia, 25. Írország, 26. Skócia, 27. Észak-Írország, 28. Ausztria, 29. Bosznia-Hercegovina, 30. Szlovénia,  31. Lettország, 32. Magyarország, 33. Litvánia, 34. Fehéroroszország, 35. Belgium, 36. Wales, 37. Macedónia, 38. Ciprus, 39. Montenegró, 40. Albánia, 41. Észtország, 42. Grúzia, 43. Moldova, 44. Izland, 45. Örményország, 46. Kazahsztán, 47. Liechtenstein, 48. Azerbajdzsán, 49. Luxemburg, 50. Málta, 51. Feröer, 52. Andorra, 53. San Marino

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik