Egervári: Remélem, hátul ezúttal hatékonyabbak leszünk

NEDELYKOV TAMÁS (Amszterdam)NEDELYKOV TAMÁS (Amszterdam)
Vágólapra másolva!
2013.10.10. 19:17
null
Egervári Sándornak ki kell találnia valamit, hogy megvalósuljon a „futballban nem mindig a legjobb győz" elmélete (Fotó: Mirkó István)
Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott egyetlen esélye a tökéletes védekezés lehet péntek este a Hollandia elleni világbajnoki selejtezőn, amelyen csak úgy tarthatja életben a reményeit a válogatott a pótselejtezőre, ha legyőzi a már biztos vb-résztvevő vendéglátóját. A kapitány azzal még nem foglalkozik, hogy mit hoz a jövő számára vereség esetén.

Nem lehet mondani, hogy a holland médiát nagyon lázba hozta volna magyar válogatott sajtótájékoztatója, mindössze egy-két médium képviselője foglalt helyet a stadion különtermében. Magyar részről természetesen nagyobb érdeklődés mutatkozott Egervári Sándor sajtótájékoztatója iránt.

„Nagy meccslázban vagyunk, a sorozat utolsó két találkozója jön – kezdte a szövetségi kapitány. – Kíváncsian várom, mit tudunk megvalósítani a tervezett játékunkból a világ egyik legjobb csapata ellen. Elszántak a játékosok, közel vagyunk álmaink megvalósulásához. Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal és a két futballkultúra közötti különbséggel, a hazaiak az esélyesek, de a futballban nem mindig a legjobb győz."

Egervári nem akart azzal foglalkozni, hogyan alakul a jövője abban az esetben, ha nem sikerül a bravúr Hollandiában, és a válogatott lemarad a csoport második helyéről, ami pótselejtezőt ér.

NÉMETH ÉS NIKOLICS KÉSZEN ÁLL

A magyar válogatott csatársorának az utóbbi hónapokban biztos pontjává vált Böde Dániel mellett Németh Krisztián és Nikolics Nemanja szerepel támadóként a Hollandia elleni pénteki világbajnoki selejtezőre készülő keretben. Mivel Egervári Sándor együttese csak győzelemmel tarthatja életben pótselejtezős álmait, fontos szerep hárulhat kettejükre Amszterdamban.

„Szerencsére csatárként már hozzá kellett szoknom, ha tőlem várják a gólokat. Helyt kell ilyenkor állni, és segíteni a csapatnak, akár góllal, akár gólpasszal vagy éppen védekezésben – mondta a holland Rodában légióskodó Németh. – Remélem, sikerül kontrákkal meglepni a hollandokat. Úgy gondolom, tisztességgel felkészültünk, úgy kell lejönnünk a pályáról, hogy mindent megtettünk. Kétszer játszottam már ebben a stadionban, egyszer döntetlen lett, máskor kikaptunk. Döntetlenre nem szabad játszanunk, mert azzal nem jutunk előrébb."

„Jó érzés, hogy itt lehetek, természetesen annak nem örülök, hogy egy betegség miatt került rá sor, de ha már az élet így hozta, megpróbálok segíteni a csapatnak – fogalmazott Nikolics, aki Szalai Ádám betegsége miatt utólag, szerdán került be a keretbe. – Tudom, hogy egy csatártól mindig a gólokat várják, de jelen pillanatban nem az foglalkoztat, hogy szerephez jutok-e, hanem hogy a csapat elhozza a három pontot. Még nagyon fiatal vagyok, így nem mondanám, hogy ez lesz életem lehetősége, de az biztos, hogy pályafutásom eddigi legfontosabb meccse lesz, ha játszhatok."

„Rutinos korban levő edző vagyok, tudom, hogy sokszor nem töltjük ki a szerződésünket. De ez nem foglalkoztat, csak az jár a fejemben, hogyan tudom minél jobban felkészíteni a csapatot a záró két meccsre" – mondta Egervári, aki szerint nem szabad azt hinni, hogy ha a hollandok tartalékosan állnak fel, könnyebb lesz a meccs.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a hollandok második-harmadik sora is rendkívül erős, ismerjük Van Gaal taktikáját, így mi nem a várható felállással, hanem a saját játékunkkal foglalkozunk, hogy megtaláljuk a kevés támadható pontot a holland csapatban – mondta a kapitány. – A hollandok támadói a világ legjobbjai, különleges hangsúlyt fektetünk a védekezésre, hogy szervezett csapatjátékkal megállítjuk őket. Remélem, hátul ezúttal hatékonyabbak leszünk."

Egervári rámutatott, hogy a Hollandiában két és fél éve elszenvedett 5–3-as vereség során az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a válogatott, amelynek most nem jobbak az esélyei.

„A döntetlen siker lenne a magyar labdarúgás számára, de nem feltétlenül a válogatott szempontjából. Természetesen a rendelkezésre álló néhány napban sokat foglalkoztunk a mentális felkészítéssel is, a játékosokat igyekeztünk megerősíteni az 5–3-as meccsen látott pozitív megoldásokkal is, és a hibákra is felhívtuk a figyelmet, hogy elkerüljük az elején bekapott gólt" – mondta Egervári, elárulva, hogy Szalai Ádám betegség miatti kiesése problémát okoz, hiszen a magyar válogatott meghatározó tagjáról van szó, de nélküle is szeretnék jól megoldani a támadójátékot.

„Ha Németh Krisztián ma nem sérül meg az edzésen, akkor játszik holnap" – mondta újságírói kérdésre Egervári, aki zárásképpen gratulált a hollandoknak a vb-re való kijutáshoz.

A kapitány mellett Korcsmár Zsolt, a Greuther Fürth légiósa ült az újságírók elé csütörtök kora este.

„Tisztában vagyunk az ellenfél képességeivel, de azért jöttünk, hogy sikerrel vívjuk meg a meccset. Szeretném, ha meglepetést okoznánk, ha tudásunk legjavát nyújtjuk, még össze is jöhet – mondta a védő. – Az lenne számomra az eredmény, ha elérnénk a pótselejtezőt. A román vereséggel megnehezítettük a dolgunkat, ezért csak úgy tudjuk elérni a célunkat, ha nyerünk pénteken Amszterdamban. Nem szeretnék fogadkozni és nagy szavakat használni, de szeretnénk nyerni. Előzetesen bárki aláírta volna a hollandiai döntetlent, de most ez nem lenne elégedett nekünk a céljaink elérése céljából."

EGERVÁRI SÁNDOR SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA

KORCSMÁR ZSOLT ÉS NÉMETH KRISZTIÁN NYILATKOZATA

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
D-CSOPORT
A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
Október 11.

20.30: Észtország–Törökország
20.30: Hollandia–Magyarország
20.30: Andorra–Románia
Október 15.
20.00: Magyarország–Andorra
20.00: Románia–Észtország
20.00: Törökország–Hollandia

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 7 1 24–4 +20 22
2. MAGYARORSZÁG 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14–7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 8 0–24 –24 0
A MAGYAR KERET HOLLANDIA ELLEN
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Nikolics Nemanja (Videoton)
Biztonsági tartalékok: Fiola Attila (Paks), Gyurcsó Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás)
A HOLLAND KERET A MAGYAROK
ÉS A TÖRÖKÖK ELLEN
Kapusok: Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City), Jasper Cillessen (Ajax)
Védők: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)
Középpályások: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Milan), Leroy Fer (Norwich), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)
Támadók: Dirk Kuyt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Memphis Depay (PSV)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik