Egervári: El kell gondolkodni a válogatott összeállításán

Vágólapra másolva!
2012.09.13. 06:58
null
Egervári szerint gyermeteg hibákat követtünk el (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Magyarország–Hollandia 1–4. Egervári Sándor szövetségi kapitány is nagyon szomorú, hiszen a várakozással ellentétben súlyos vereség lett a keddi világbajnoki selejtező vége. A mesteredző elismeri, ő is hozott rossz döntéseket, ugyanakkor játékosai durva egyéni hibái miatt (is) értetlenül áll a történtek előtt. A kapitány lapunknak adott interjújában próbált magyarázatot adni néhány játékos csapatba állítására, s kijelentette: az összeállítást illetően el kell gondolkodni a jövőben.

– Utólag min változtatna, kapitány úr?
– Utólag már okos az ember – kezdett bele értékelésébe a hollandok elleni vb-selejtező után Egervári Sándor a Nemzeti Sport kérdésére. – Az önkontroll természetesen nálam is működik, de sajnos a kedd esti mérkőzés több szempontból is furcsa volt.

– Az eredmény vagy inkább a mutatott játék forrázta le?
– Természetesen az utóbbi. A legmegrázóbb az volt, hogy milyen leventególokat kaptunk. Egy serdülőcsapat egész idényben nem szokott ennyi buta gólt kapni, nemhogy egy válogatott kilencven perc alatt. Érthetetlen. Pozitívumokat keresve azt mondom, remélem, erre az évre, sőt erre a selejtezősorozatra letudtuk a bakikat.

A HOLLANDOK KEGYETLENÜL MEGMUTATTÁK: ELŐRELÉPÉSNEK NYOMA SINCS

Az előző labdarúgó Eb-selejtezőkhöz hasonlóan a világbajnoki kvalifikációs sorozat során is rendszeres visszatekintőkkel jelentkezünk a magyar nemzeti csapatról. Elsőként fókuszban az Andorra (5–0) és a Hollandia elleni (1–4) selejtező – körülbelül azt kaptuk, amire eddig reálisan számítani lehetett. Az andorraiak bármennyire is keménykedtek, simán kikaptak, a hollandok pedig megint elérték, hogy a magyar válogatott a legcsúnyább arcát mutassa – kiábrándító játék, óriási hibák és a lassan már szokásos súlyos vereség a vége. Vissza- és előretekintés, elemzésa Nemzeti Sport Online-on!

– Nem lenne egyszerűbb beletörődni, hogy ennyivel jobbak a hollandok, akkor vernek meg bennünket, amikor kedvük tartja?
– Ugyan már! Tudtuk, hogy jobb csapat a holland, jobb képességű futballisták alkotják, de hogy már a harmadik percben gólt kapjunk egy figyelmetlenségből, nonszensz. Rendkívül szomorú vagyok, mert nem sikerült, amiben hittünk, amiben bíztunk. Ha kipasszoltak volna bennünket, ha lefutballoznak a pályáról, könnyebben elfogadom, de mi ezúttal sajnos magunkat vertük meg. Vagy hogy pontosabban fogalmazzak, magunkat végeztük ki.

– Minek tulajdonítja a durva egyéni hibákat?
– Ez jó kérdés. Valamiért hihetetlen feszültek voltak a labdarúgók.

– Ez nem a szakmai stáb hibája?
– Elhiheti, magam is rengeteget gondolkodtam a lefújás óta, vajon mitől lehettek ennyire idegesek a labdarúgók. Nem vettük le a terhet a vállukról eléggé? Nem hinném. Attól, hogy kijelentettük, a most formálódó holland válogatott ellen nagyobb esélyünk lehet pontot szerezni, mint teszem azt egy évvel ezelőtt, nem kellett volna begörcsölniük a játékosoknak. Visszagondolva sem érzem ezt olyan horderejű kijelentésnek, hogy bilincset kellett volna kössön a lábakra.

– Azt sem érezte, hogy futballistái túlságosan kishitűek?
– Az biztos, ilyen hibákat korábban sohasem követtünk el. A keddi mérkőzést leginkább a hollandok elleni korábbi, négy nullára elveszített budapesti meccsünkhöz tudnám hasonlítani, ott voltunk ennyire alárendelt szerepben. Sajnos futottunk az eredmény után, márpedig ez öngyilkosság az ilyen kvalitású válogatott ellen.

– Konklúzió?
– Példátlanul súlyos egyéni hibákat követtünk el, hasonlók kapitánykodásom alatt még nem fordultak elő. Biztosan lesznek következményei a mostani összecsapásnak. A hollandok harmadik gólját nem is tudom, milyen jelzővel illessem. Gyermeteg, nevetséges. Az a gól végképp kivette a rugót a játékunkból, teljesen leépítette a csapatot. Vagy mondjam, hogy tele volt az együttesünk egy méter kilencven centis védővel, mégis fejesből kaptuk a gólokat...?

– Louis van Gaal szervezetlennek látta a magyar együttest. Fájó ez a kritika?
– Bevallom, rendkívüli módon meglepett ez a kijelentés. Hogy egy komoly szakember értékelje a másik csapat játékát, számomra több mint döbbenetes. Legalábbis nem szokás. Persze nem Louis van Gaalnak hívnák, ha nem így tett volna... Ám továbbra is állítom, nem szervezetlenségünk, hanem ordító egyéni hibáink miatt kapituláltunk. Négy gólt ajándékoztunk a hollandoknak.

– Mit tehet ilyenkor az ember?
– Legközelebb három hét múlva találkozunk a játékosokkal, túl hosszú idő ez, a legjobb lenne talán már holnap összeülni. Egy biztos, a következő összetartást kimerítő elemzéssel kezdjük. Az összeállítást illetően biztosan el kell gondolkodni a jövőben...

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, A HOLLANDOK ELLEN MIÉRT ELEK ÁKOS KEZDETT BALHÁTVÉDKÉNT, ILLETVE MI VOLT EGERVÁRI SÁNDOR VÉLEMÉNYE LIPTÁK ZOLTÁN TELJESÍTMÉNYÉRŐL, A CSÜTÖRTÖKI NEMZETI SPORTBAN ELOLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik