Egervári: Egy csehek elleni siker a hitünket is megerősíti

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.12. 19:27
null
Szalai Ádám vasárnap még gólt szerzett a Hamburg ellen, hétfőn már Telkiben tartózkodott (Fotó: Veres Viktor)
Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szerdai felkészülési mérkőzés kapcsán elmondta, egy csehek elleni siker a hitünket is megerősítheti a szeptemberi sorsdöntő bukaresti világbajnoki selejtező előtt. Dzsudzsák Balázs szerint a Kuvait elleni második félidei játékra lehet alapozni.  

Egervári Sándor szövetségi kapitány a Telkiben rendezett sajtófélórán elmondta, egyelőre csak a cseh meccsel foglalkoznak, egy szerdai siker a játékosok hitét is megerősítheti a szeptemberi selejtező előtt.

GAZDAG MÚLTRA TEKINT VISSZA A KÉT NEMZET VETÉLKEDÉSE

Labdarúgásban a magyar–cseh vetélkedés gazdag múltra tekint vissza, válogatottunk Ausztria után Csehország (korábban Csehszlovákia, még korábban Bohémia és Morvaország) ellen játszotta a második legtöbb hivatalos nemzetek közti mérkőzést.

Az elmúlt több mint száz év alatt mi voltunk a sikeresebbek, eddig 23 győzelmet arattunk, 12 döntetlen mellett 11 alkalommal szenvedtünk vereséget, valamint Bene Ferenc és Farkas János góljaival 2:1-re megnyertük az 1964-es, egymás elleni tokiói olimpiai döntőt is, ami nem szerepel a hivatalos nemzetek közti meccsek statisztikájában. A 46 mérkőzés gólkülönbsége 105–76 a mieink javára.

„A szokásos forgatókönyv szerint zajlik a felkészülésünk, az első alkalommal minél hamarabb kiértékeljük az előző találkozót, hogy tanuljunk belőle, ez történt eddig. Örömteli, hogy régóta először nincs sérült a keretben, mindenki egészségesen érkezett. Vannak elképzeléseink a kezdőre, de először körbe kell néznünk, mert vegyes állapotban vannak a játékosok. Szerdáig kiderül, ki tud jelen pillanatban a legtöbbet nyújtani” - kezdte a kapitány.

Most csak a cseh meccsel foglalkozunk, aki túl messzire néz, hamar megbotlik! A románok elleni vb-selejtezővel még egyáltalán nem foglalkozunk, egy bukaresti vb-selejtező semmilyen szempontból sem hasonlítható össze egy budapesti felkészülési meccsel. Az a fontos, hogy győzelemmel legyünk túl a szerdai találkozón, mert az a hitünket is megerősíti. Nem feltétlen akarunk mindekinek lehetőséget adni a meccsen, a győzelemre fogunk játszani. A cseh válogatott nagyon erős, masszív csapat, tavaly bravúr volt Prágában nyerni, de szeretnénk megismételni!” – mondta Egervári, aki szerint nagyrészt a mostani kerettagok fogják a románok elleni csapatot is alkotni.

Dzsudzsák Balázs számára nem a legideálisabban indult a szezon, ugyanis eltiltás miatt a Dinamo Moszkva több bajnokiját is ki kellett hagynia.

KÉNYSZERŰ CSERE A CSEHEKNÉL

Sérülés miatt kényszerült kerete módosítására Michal Bílek, a cseh nemzeti csapat szövetségi kapitánya, aki Daniel Kolár helyett Ondrej Vaneket hívta meg a keretbe.

Kolárt a múlt heti Nömme Kalju elleni Európa-liga-selejtezőn sérülés miatt kellett lecserélni a Viktorija Plzenben, s hétvégéig nem javult az állapota, ezért kellett hazaküldeni. A 23 éves jabloneci Vanek még nem szerepelt a válogatottban, Budapesten debütálhat.

„Tényleg sokára indult a szezon számomra, mivel volt egy eltiltásom, de szerencsére már letöltöttem, és legutóbb már végigjátszottam a meccset, ráadásul nyert a csapat, így jó hangulatban vagyok. A végére azért elfáradtam, de a játékhiány nem lesz probléma, hiszen az eltiltásom alatt a második csapatban is pályára léptem” – mondta a Dinamo szélsője, aki már nem foglalkozik a korábbi, vele kapcsolatos átigazolási pletykákkal.

Tavaly is játszottunk a csehekkel, arra a meccsre minden bizonnyal Dzsudzsák is szívesen emlékezik vissza, ugyanis egy szemfüles szabadrúgásgóllal szerzett vezetést Prágában a mieinknek. A csehek büntetőből egyenlítettek, és bár a helyzetek száma alapján a döntetlen sem tűnt rossz eredménynek, a hajrában a válogatottban akkor debütáló, nem sokkal korábban csereként beállt Gyurcsó Ádám megszerezte a győztes találatot. Az akkor a csehek kapuját védő Petr Cech most nem tagja az ellenfél keretének.

„Más érzés, ha egy világsztár áll a kapuban, de nem ez az elsődleges szempont, szerdán is betalálnék. Egy év alatt nem sokat változott a magyar csapat, egyben maradtunk, most az a legfontosabb, hogy szeptemberre, a románok elleni meccsre az utolsó finomításokat el tudjuk végezni. A legutóbbi, Kuvait elleni meccs második félidejéből kell kiindulni, akkor a mi akaratunk érvényesült. Sikerültek a mögé kerülések, jól használtuk a széleket, jöttek a helyzetek. A kapitány elmondta, hogy a pontrúgások az erősségeink, ezt meg kell tartanunk.”

TAVALY NYERNI TUDTUNK A CSEHEK ELLEN

A nyáron a Middlesbrough-ba igazoló Varga József szerint jó helyre került Angliában:

„Örülük, hogy jó helyre és csapatba tudtam igazolni. Felemásan kezdtük a bajnokságot, otthon kikaptunk, idegenben győztünk. Mindkettőt meg kellett volna nyerni, de ami fontos, hogy mi domináltunk. Egy hét alatt három meccsem volt, jó formában vagyok, és pozitívan gondolkodom a válogatott kapcsán is. Érzem kinn a bizalmat, hiszen kifejezetten engem akartak, és az is ezt bizonyítja, hogy eddig mindig játszottam. Közel áll hozzám az ottani stílus, így bizakodó vagyok a jövőmmel kapcsolatban” – így Varga, aki újságírói kérdésre elmondta, természetesen a középpályán érzi legjobban magát, itt képes a legjobb teljesítményre, de ott játszik, ahol a kapitány számít rá.





A felkészülési mérkőzés augusztus 14-én, 20.30 órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban, a találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!

TOVÁBBI VÉLEMÉNYEK A SZEZONKEZDETRŐL ÉS A VÁLOGATOTTRÓL
Szalai Ádám: „Nagyon vártam, hogy elkezdődjön a szezon, hiszen hosszú felkészülésen vagyunk túl két edzőtáborral. A hétvégi góltól függetlenül jól érzem magamat a Schalkéban, örülök, hogy ilyen nagyságú klubhoz kerültem, igyekszem minden percét kiélvezni.”
Juhász Roland: „ Örömteli, hogy rendeződött a sorsom és a bajnokság elejétől a Vidivel lehetek, remélem, a válogatottnak is tudok segíteni. Beszéltünk a kapitánnyal az előző meccsről, bízom benne, hogy ezúttal több lehetőséget kapok.”
Bogdán Ádám: „Két meccset játszottam eddig a bajnokságban, ahol jól ment a védés. Örömmel olvastam az edzőm véleményét, de személyesen is megdicsért. A Reading ellen tizenegyesből kaptam gólt, de meccsben tudtam tartani a csapatot. A szerdai lesz a főpróbája a román meccsnek, aki szerephez jut, az bizonyítani akar, én is így állok hozzá!”
Böde Dániel: „Volt egy kisebb sérülésem az előző meccsen, de már túl vagyok rajta, a hétvégén már jó formában voltam, szeretném átmenteni szerdára. Szerintem nagy probléma nincs a góllövési formámmal, három találatunkhoz is közöm volt, remélem, a válogatottban a gól is jönni fog.”
Szabics Imre: „Nem kezdtünk jól a Sturmmal, az izlandiak ellen kiestünk az Európa-ligából, ami nagy kudarc. A bajnokságban négy meccsből két pontunk van, nem ezt vártunk magunktól sem. Rúgtam kupameccsen egy gólt és a bajnokságban is, de örülök, hogy kiszakadhatam a grazi közegből, számomra ez most kis felüdülés. Minden meccset meg akarunk nyerni, de a legfontosabb, hogy jól fel tudjunk készülni szeptemberre.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A CSEHORSZÁG ELLENI MÉRKŐZÉSRE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Fiola Attila (MVM Paks), Guzmics Richárd (Haladás), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pintér Ádám (Real Zaragoza), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (FTC), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Schalke 04), Varga Roland (Győri ETO)

A CSEH VÁLOGATOTT KERETE A MAGYAROK ELLENI MECCSRE
Kapusok:
Jaroslav Drobny (Hamburg), Tomás Vaclík (Sparta Praha)
Hátvédek: Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Michal Kadlec (Fenerbahce), David Limbersky (Viktoria Plzen), Václav Procházka (Viktoria Plzen), Tomás Sivok (Besiktas), Marek Suchy (Szpartak Moszkva)
Középpályások: Vladimír Darida (Viktoria Plzen), Tomás Hübschman (Sahtar Doneck), Josef Husbauer (Sparta Praha), Petr Jirácek (Hamburg), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Ondrej Vanek (Jablonec)
Támadók: Václav Kadlec (Sparta Praha), Libor Kozák (Lazio), Michael Rabusic (Slovan Liberec), Matej Vydra (Udinese)

VB-SELEJTEZŐK, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 20–2 +18 18
2. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 13–8 +5 11
3. Románia 6 3 1 2 10–10 0 10
4. Törökország 6 2 1 3 7–7 0 7
5. Észtország 6 2 4 3–9 –6 6
6. Andorra 6 6 0–17 –17 0
A TOVÁBBI PROGRAM
2013. szeptember 6. Románia–Magyarország
2013. szeptember 6. Észtország–Hollandia
2013. szeptember 6. Törökország–Andorra
2013. szeptember 10. Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10. Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10. Románia–Törökország
2013. október 11. Észtország–Törökország
2013. október 11. Hollandia–Magyarország
2013. október 11. Andorra–Románia
2013. október 15. Magyarország–Andorra
2013. október 15. Románia–Észtország
2013. október 15. Törökország–Hollandia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik