nemzetisport.hu 2019.03.15 19:40

Eb 2020: Pinte Attila szoros meccsen szlovák sikert jósol

A Ferencváros korábbi játékosa – aki legutóbb a Haladásnál dolgozott másodedzőként – a pozsonyi Új Szó napilapnak adott hosszabb interjút a jövő csütörtöki szlovák–magyar Eb-selejtező kapcsán. Pinte Attila beszélt többek között arról, hogy pályára lépett a két válogatott között eddig lejátszott mindkét tétmeccsen, s hogy milyen érzésekkel várja a jövő heti mérkőzést.

 

Pinte (jobbra) legutóbb a Haladásnál dolgozott (Fotó: Unger Tamás)

Pinte Attila 1998 és 2003 között 31 mérkőzésen szerepelt a szlovák válogatottban, s egy gólt szerzett a nemzeti csapatban, így amikor 2000 nyarán a Ferencvároshoz igazolt, kimondottan „nagy durranásnak” számított. Az akkor 29 éves szélső 1999-ben mindkét, a mieink ellen lejátszott Eb-selejtezőn ott volt a szlovák válogatott kezdőjében, mindkét meccset végig is játszotta, s a mai napig jól emlékszik a találkozókra. 

„Mindkét oldalon nagy várakozás előzte meg a március 31-i derbit, mert akkoriban a két ország viszonya nem volt a legjobb, és mindkét együttesnek volt esélye az Eb-szereplés kivívására. Labant eltiltása miatt a középpálya bal oldalán játszottam, de ez nem okozott problémát, Jozef Adamec szövetségi kapitány a meccs után meg is dicsért. Kiegyenlített csata zajlott a pályán, mindkét oldalon akadtak ziccerek, összességében igazságos döntetlen született. Az első negyedóra végén kiugrattam Majorost, ám ő nagy helyzetben hibázott. Egy óra játék után Hrutka fejesét a gólvonalról vágtam ki” – emlékezett vissza az első mérkőzésre az Új Szó hasábjain Pinte, aki azt is felidézte, milyen zrikálásokat kapott a mentésért.

„Elsősorban a magyarországi média kritizált, ám a felvidéki szurkolók is nekem estek, magyar nemzetiségűként miért nem hagytam, hogy a hálóban landoljon a labda: »Magyar létedre megakadályoztad a magyar gólt?« De én akkor a szlovák színekért küzdöttem, és jó játékkal akartam meghálálni a kapitány bizalmát.”

A három hónappal későbbi, győri visszavágó idejére már eldőlt a továbbjutás kérdése, így jóval kevésbé volt kiélezett a hangulat, s a vendégek nyertek, aminek – Pinte emlékei szerint – a szlovák politikusok jobban örültek, mint a labdarúgók.

A jövő csütörtöki összecsapást sem kerülte ki Pinte, aki úgy véli, a papírforma szlovák győzelmet ígér, de nagy kérdés, hogy a válogatottságot lemondó Skrtelt, Hubocant és Nemecet miképpen pótolja a kapitány, ugyanakkor jó véleménnyel van Marco Rossiról is.

„Jóval agresszívebben és fegyelmezettebben futballozik a magyar nemzeti csapat, amióta az olasz mester irányítja. Ez meglátszik az eredményeken is. Előny Rossi számára, hogy jól ismeri az NB I-ben szereplő játékosokat. Kiegyenlített csatára és egygólos szlovák győzelemre számítok” – fogalmazott Pinte a lapnak.

2020.02.27 22:05:05

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Hagyjuk ezt a süket dumát, kérem!

2020.02.27 11:31:12

Magyar válogatott P. K.

Az Aston Villa fiatal támadója a negatív légkör miatt nem kíván szerepelni a bolgár válogatottban.

2020.02.24 18:49:13

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁS

AZ MLSZ életműdíjasa szerint Törőcsik Andrásnak Maradonánál is jobb képességei voltak, a mai hazai edzők közül Kuttor Attilát emeli ki.

2020.02.21 23:01:18

Magyar válogatott L. P. I.

2020.02.21 00:14:59

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Egy kulcspozícióban biztosan jobbak vagyunk a bolgároknál.