Drámai végjátékban pontot szereztünk Izland ellen!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.18. 17:30
null
Óriási öröm fogadta a magyar egyenlítő gólt (Fotó: Action Images)
A magyar labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott Izlanddal a franciaországi Európa-bajnokság F-csoportjának második fordulójában. A szigetországi együttes az első félidőben tizenegyesből vezetést szerzett, de a mieink a 88. percben Birkir Már Saevarsson öngóljával pontot mentettek.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
IZLAND–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–0)
Marseille, Stade Vélodrome, 60 842 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson, 67.), B. Bjarnason – Sigthórsson (Gudjohnsen, 84.), Bödvarsson (Finnbogason, 69.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson
MAGYARORSZÁG:
Király G. – Lang, Juhász R. (Szalai Á., 85.), Guzmics, Kádár – Nagy Á. – Dzsudzsák, Gera Z., Kleinheisler, Stieber Z. (Nikolics, 67.) – Priskin (Böde, 67.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: G. Sigurdsson (40. – 11-esből), ill. Saevarsson (88. – öngól)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

KÉSŐBB
Portugália–Ausztria 0–0

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–1 +2 4
2. Izland 2 2 2–2 0 2
3. Portugália 2 2 1–1 0 2
4. Ausztria 2 1 1 0–2 –2 1

Nem túlzás, a továbbjutásért lépett pályára Bernd Storck együttese szombaton Marseille-ben. Az Izland elleni összecsapásra több mint 15 ezer, közel 20 ezer magyar drukker kísérte el a nemzeti együttest, és a szurkolók fenomenális hangulatot teremtettek a kikötővárosban – már az összecsapás kezdete előtt is.

Storck Fiola Attilára sérülés miatt nem számíthatott, a felcsúti jobbhátvéd posztján Lang Ádám kapott lehetőséget, így középen Juhász Roland lett Guzmics Richárd párja. Juhásznak ez volt a 92. fellépése címeres mezben, amivel az örökranglista harmadik helyén beérte Fazekas Lászlót, és már csak Bozsik József (101) és a kapuban 105. alkalommal álló Király Gábor van előtte. Az osztrákok ellen gólt szerző Szalai Ádám helyén Priskin Tamás kezdett, az első fordulóban ugyancsak betaláló Stieber Zoltán pedig Németh Krisztiánt szorította ki kezdőből.

A magyar drukkerekre nem lehetett panasz (Fotó: Hegedüs Gábor)
A magyar drukkerekre nem lehetett panasz (Fotó: Hegedüs Gábor)

Bátran kezdtük a találkozót: az UEFA statisztikái szerint az első húsz percben 69 százalékban volt nálunk a labda, de igazán nagy helyzetet nem tudtunk kidolgozni. Priskin fejese a kapu fölött szállt el, az ezúttal is jobbszélsőként játszó Dzsudzsák Balázs első löketét blokkolták, a második pedig mellé ment.

Aztán a 31. percben egy pillanatra elcsendesült a fantasztikus magyar tábor, amikor Kádár Tamástól játszi könnyedséggel vette el a labdát Jóhann Berg Gudmondsson, aki közelről lőtt, de Király hatalmas bravúrral hárított. Nem sokkal később Kleinheisler László csavart ballal kevéssel a jobb felső mellé.

Hiába támadtunk többet és hiába játszottunk jobban, Izland mehetett boldogan szünetre. A 39. percben Király kiejtette a labdát egy szögletet követően, majd Kádár előtt Aron Gunnarsson nagyot homorított, az orosz Szergej Karaszjov pedig a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Gylfi Sigurdsson magabiztosan bevágta, az izlandiak egygólos előnnyel várhatták a folytatást. 1–0

Ez volt az első, Európa-bajnokságon kapott gólunk, amely tizenegyesből született.

Óriási csatát vívott egymással a magyar és az izlandi válogatott (Fotó: Hegedüs Gábor)
Óriási csatát vívott egymással a magyar és az izlandi válogatott (Fotó: Hegedüs Gábor)
REPÜLŐGÉP-PILÓTÁNAK KÉSZÜLT AZ ÖNGÓLOS
A jobbhátvéd a 31 esztendős Birkir Már Saevarsson, aki 17 évesen nem fért be az izlandi Valur első csapatába, ezért úgy gondolta, jobban jár, ha repülőgép-pilótaként próbál megélni. Hamarabb tanult meg légi járművet vezetni, mint autót. Nem sokkal később azonban rádöbbent, nem elég fegyelmezett ember ahhoz, hogy százszázalékosan a repülésre koncentráljon, ezért mégiscsak visszatért a futballhoz. A címeres mezt eddig 58 alkalommal öltötte magára, a jelenlegi kerettagok közül nála többször csak Eidur Gudjohnsen (86) és Aron Gunnarsson (60) lépett pályára az izlandi válogatottban.

Fordulás után is mi voltunk aktívabbak, ami a támadásokat illeti, az első olyan lehetőségünk, amelynél felpattantunk helyünkről, a 64. percben adódott, de Nagy Ádám túl sokat hezitált az ötös sarka közelében.

Storck nem várt sokáig: a 67. percben pályára küldte Nikolics Nemanját és Böde Dánielt. Utóbbinak jó emlékei vannak az északi szigetországokról – októberben Feröer ellen a kispadról beállva duplázott.

Aztán Dzsudzsák kísérletezett kétszer szabadrúgásból, de mindkét alkalommal Hannes Halldórssoné lett a labda. Böde fordulásból lőtt, de lövése gyengére sikeredett.

A hajrában bosszantó hibákat követtünk el, egyre frusztráltabbak lettünk, de erőfeszítéseinknek meg lett a gyümölcse: a 88. percben sikerült egyenlítenünk. Nagy Ádám nagyszerűen passzolt Nikolicshoz a jobbon, akinek centerezését követően Birkir Már Saevarsson – a gólra éhesen a nyakában lógó Bödét megelőzve – a saját kapujába juttatta a labdát. Öngól! 1–1

Az utolsó percben az izlandiak a tizenhatosunk vonaláról, középről lőhettek szabadrúgást Lang szabálytalansága után, de szerencsére a labda elakadt a sorfalban, és az ismétlés sem talált kaput.

Ezt megúsztuk! (Fotó: Hegedüs Gábor)
Ezt megúsztuk! (Fotó: Hegedüs Gábor)

A magyar válogatott négy ponttal áll az F-csoportban. Az esti Ausztria–Portugália meccs eredményétől függetlenül a harmadik helynél hátrébb már nem végezhetünk a kvartettben, ami továbbjutással kecsegtet.

A csoportok első két helyezettje és a négy legjobb harmadik helyezett továbbjut a nyolcaddöntőbe. Jelen állás szerint a legjobb harmadikak a három-három ponttal álló Szlovákia, Észak-Írország páros.

Járt a köszönet a közönségnek (Fotó: Hegedüs Gábor)
Járt a köszönet a közönségnek (Fotó: Hegedüs Gábor)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik