Döntetlen járt a közepes teljesítményért

Vágólapra másolva!
2010.03.03. 19:26
null
Vanczák Vilmosék küzdése döntetlenre volt elég az oroszok ellen (fotó: Mirkó István)
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott első 2010-es felkészülési mérkőzésén Győrben lépett pályára az Európa-bajnoki bronzérmes Oroszország ellen, és 1–1-es döntetlent játszott a szbornajával. A mieink gólját a 45. válogatott mérkőzésén első találatát lövő Vanczák Vilmos szerezte, amire a második félidőben Dinijar Biljaletgyinov válaszolt.

A mérkőzés élő, szöveges tudósítását és a kezdőcsapatokat itt olvashatja!

A mérkőzés előtt – az ETO Park szépen megtelt lelátói, 10 423 néző figyelmétől övezve – a tragikus sorsú kapusra, Zsiborás Gáborra emlékeztek a szervezők, majd a kezdőrúgásnál Buzánszky Jenő működött közre.

A két kezdőcsapat. Magyarország: Király – Bodnár, Vanczák, Juhász, Horváth G. – Szélesi, Bodor – Huszti, Buzsáky, Rudolf – Torghelle. Oroszország: Akinfejev – Anjukov, Kologyin, Ignasevics, Janbajev – Biljaletgyinov, Gyenyiszov, Szemsov, Zirjanov – Szemak, Pogrebnjak

Guus Hiddinknek ez az utolsó mérkőzése a szbornaja kispadján: a holland szakvezető ezúttal nem jelölte a kezdőbe Andrej Arsavint, az Arsenal húzóemberét, akinek pályára lépéséról korábban is ellentmondásos hírek érkeztek. 

A mérkőzés első helyzete Torghelle jobb oldali elfutása után alakut ki, Akinfejevnek kellett öklöznie a kapu elé keveredő Bodor elől. Az első orosz lehetőség negyed óra elteltével alakult ki, ám Janbajev beadása után felszabadított a magyar védelem.

A félidő első felében kiegyenlített erők küzdelmét láthattuk, mindkét csapatnak voltak megvillanásai: az oroszok egyénileg kicsit veszélyesebbnek tűntek, de az kiderült, hogy a vendégek védelme is zavarba hozható egy-egy precíz támadással.

Csaknem fél órának kellett eltelnie az mérkőzésből, hogy Huszti Szabolcs átlövéssel próbálkozzon – a labda jócskán a jobb oldali kapufa mellé ment –, ezzel együtt kétszer (4:2) annyit próbálkozott a magyar együttes, mint az orosz.

Legutóbb 2000. május 31-én Szaúd-Arábiát fogadtuk Győrben, és megnyertnek tűnő meccset „sikerült" döntetlenre adnunk. Horváth Ferenc két góljával 2–0-ra vezettünk, ám a hosszabbításban a szaúdiak két gólt lőttek, így elrontották a szurkolók és a Bicskei-csapat hangulatát. Nemzeti csapatunk eddigi győri mérlege: öt mérkőzés, egy győzelem, két döntetlen, két vereség, a gólkülönbség 10-7.

Vanczák Vilmos gólja
Vanczák Vilmos gólja

A 39. percben a 45. válogatott mérkőzésén szereplő Vanczák Vilmos találatával megszerezte a vezetést nemzeti csapatunk. Huszti jobb oldali szabadrúgása után Juhász Roland két lövése is lepattant a védőkről, utóbbi Vanczák elé, akinek nyolc méterről leadott próbálkozásába ugyan beleért Akinfejev, de sem ő, sem a visszaigyekvő védők nem tudtak menteni. Így a szünetre 1–0-s előnnyel vonulhatott a Koeman-csapat.

„Nem rohamoztuk az orosz kaput, viszont igyekeztünk a labdatartásra hangsúlyt fektetni, ami egyelőre félig-meddig meg is valósult. A gólomnál az egész világból ki tudtam volna szaladni, de ezzel még nem ért véget a mérkőzés, koncentrálnunk kell a második félidőre” – mondta a mérkőzést közvetítő Sport Tv kamerájának a pihenő előtt a gólszerző.

A szünetben Guus Hiddink több helyen is változtatott, így beállt Szemsov helyére Arsavin, míg csatárposzton Pogrebnjak helyére a tottenhames Pavljucsenko érkezett. A cserék a második félidő elején nem hoztak radikális változást a mérkőzés képében, az iram mintha nagyobb lett volna, de a mieink is eljutottak az ellenfél tizenhatosáig, igaz, helyzetből kevéd mindkét oldalon kevés volt.

Kellett mondani... Az 59. percben bal oldali szöglet után Dinijar Biljaletgyinov érkezett középen, és Torghelle mellett négy(!) méterről térddel(!) helyezett a léc alá. 1–1 Maradjunk annyiban, nem volt benne az oroszok játékában az egyenlítés, védelmünk azonban kisegítette a vendégeket.

Erwin Koeman talán érzi, hogy „megfogható” ma ez az orosz csapat, és Buzsáky szünetbeli lehozatala után ismét pályára küldött egy támadó középpályást Hajnal személyében Bodor helyére. Persze, az is lehet, eddig volt túl óvatos holland kapitányunk...

A jövőre nézve biztató, hogy válogatottunk több jónak tűnő szabadrúgás-kombinációt is bemutatott; negatívum, hogy ezek végén nem lett gól, ellenben a hátsó alakzat ismét kapitulált egy állított helyzetet követően. Eközben a mieink a 75. percben lőtték első szögletüket.

Az utolsó negyedórában beállt Szalai Ádám is, aki egy lövés után meg is tornáztatta Gabulovot, sőt Vanczák is szerezhetett volna újabb gólt, azonban az oroszok megúszták mindkét helyzetet. Gyenyiszov kiállítása tette izgalmassá a hajrát, és Koltai Tamás beállításának örülhetett különösen a hazai közönség, az eredmény azonban nem változott. Igazságos 1–1-es eredmény született.

 A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA VIDEÓN
 

FÉELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–1 (1–0)
Győr, ETO Park, 10 423 néző. V.: Vucemilovic-Simunovic (Conjar, Grigic – horvátok)
MAGYARORSZÁG: Király – Bodnár, Vanczák, Juhász, Horváth G. (Dárdai, 72.) – Szélesi, Bodor (Hajnal, 63.) – Huszti (Koltai, 90.), Buzsáky (Tőzsér, 46.), Rudolf (Szalai, 78.) – Torghelle. Szövetségi kapitány: Erwin Koeman
OROSZORSZÁG: Akinfejev (Gabulov, 46.) – Anyjukov, Kologyin (V. Berezuckij, 83.), Janbajev, Ignasevics – Biljaletgyinov (Bisztrov, 84.), Gyenyiszov, Szemsov (Arsavin 46.), Zirjanov – Szemak, Pogrebnjak (Pavljucsenko, 46.). Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
Gólszerzők: Vanczák (40.), ill. Biljaletgyinov (59.)
Kiállítva: Gyenyiszov (89.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik