Bolgár–magyar: a bolgár lapok bíróznak, katasztrófát és őrült edzőt emlegetnek

Vágólapra másolva!
2020.10.09. 08:29
null
A bolgár média óriási csalódásként élte meg a magyaroktól elszenvedett vereséget (Fotó: Szabó Miklós)
Mint megírtuk, a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében a magyar válogatott 3–1-re nyert Bulgáriában, így már csak egy lépcsőfok választja el nemzeti csapatunkat a részben hazai rendezésű kontinenstornától. A találkozót követően rendkívül negatív hangulat uralkodik a bolgár sajtóban – a lapok edzői és játékvezetői hibákat, balszerencsét és katasztrófát emlegetnek.

 

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-LIGA, ELŐDÖNTŐ

BULGÁRIA–MAGYARORSZÁG 1–3 (0–1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion, 2000 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Bulgária: P. Iliev – Cicinho, Terziev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev (Jankov, 80.), Ivanov (Jomov, 30.) – Kraev (Isza, 80.). Szövetségi kapitány: Georgi Dermendzsiev
Magyarország: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy Á. (Gazdag, 82.), Kalmár (Hangya, 70.), Holender (Nego, 70.) – Szalai Á. (Nikolics, 59.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Jomov (89.), ill. Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A másik elődöntőben
Izland–Románia 2–1

DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:
Magyarország–Izland, Puskás Aréna

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

A novosport.com rögtön a játékvezetővel kezdi összefoglalóját: „Katasztrófa! Őrült edző és balszerencse okozta a gárda vesztét. A lengyel bíró, Szymon Marciniak több téves ítéletet is hozott, ami beárnyékolta az összecsapást” – taglalja a portál, hozzátéve, hogy a hazaiaktól elvettek egy büntetőt a VAR miatt.

„Bulgáriának több lehetősége akadt, de Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitány furcsa döntései és a magyarok hatékonyabb játéka vereséghez vezetett. A vendégek ennyire hatékonyak még sosem voltak, négy említendő lehetőségükből három is bement, hátul pedig a kapusuk (Gulácsi Péter – a szerző) két alkalommal is bravúrral védett.”

A gong.bg is „bírózott” egy sort.

„Bulgária reményei szertefoszlottak a 2020-as Eb-t illetően, a játékvezető a magyarokat segítette” – olvasható.

„Ez a mérkőzés Szymon Marciniak botrányos játékvezetéséről marad emlékezetes. Az 56. percben elvett tőlünk egy büntetőt, majd két teljesen nyilvánvaló szabálytalanságot is elnézett, amit a magyarok a saját tizenhatosukon belül követtek el. A bolgár csapat jól játszott, több helyzetet alakított ki, de a nagy egyéni hibák többször is kapott gólhoz vezettek.”

A gong.bg sem ment el Dermendzsiev hibái mellett szó nélkül, s kiemeli, hogy a bolgár szövetség alelnöke, Atanasz Furnadzsiev élesen kritizálta a kapitányt, mondván, teljesen érthetetlen döntést hozott azzal, hogy három fontos játékosát is kihagyta a kezdőből.

„Egyértelmű, ennek a csapatnak még időre van szüksége, de vannak fiatal és jó játékosaink, sajnos azonban az edzői stáb valamiért csak csereként számított rájuk. Ez a vereség nem csupán a balszerencse számlájára írható” – fejezte ki elégedetlenségét Furnadzsiev.

A sportal.bg is említést tett a bíró megkérdőjelezhető döntéseiről, hozzátéve, hogy az eredmény csalóka.

„Nagy kár, mindennek vége, Bulgária ezúttal sem lesz ott az Európa-bajnokságon! Az »oroszlánok« nagy esélyt szalasztottak el, hogy ismét szembenézhessenek Izlanddal. A végeredmény nem tükrözi a pályán látottakat, a játékvezető nem teljesített »meggyőzően«, a személyét ráadásul a hazai szurkolók már a meccs előtt is megkérdőjelezték. Noha Dermendzsiev összeállítására is lehetne mutogatni, rossz döntései ellenére sem érdemelt ilyen sorsot a válogatott.”

A duma.bg kiemeli: a magyarok rendkívül célravezetően futballoztak, első három, kaput eltaláló kísérletükből egyaránt gól született, igaz, az első két kapott találatot egyéni baki előzte meg a hazaiak részéről.

„Halott álom!” – írja a 24chasa.bg.

„Bulgária jól játszott, helyzeteket dolgozott ki, ám hátul könnyelmű volt. Most nézhetjük televízión, ahogy a magyarok Izlandot fogadják a playoff sorsdöntő meccsén.”

Az oldal kiemeli Gulácsi Péter bravúrjait, s megemlíti a VAR által szabadrúgásra módosított büntetőt is, ám a többi portállal szemben nem ír bírói hibákról.

„Magyarország összetörte az Eb-ről szőtt álmainkat” – olvasható a segabg.com vezető anyagában.

„Az év legfontosabb mérkőzésén csapatunk 3–1-re kikapott Magyarországtól. Az eredmény ellenére a gárda jól játszott, de balszerencséje volt. A magyarok ezzel szemben »halálpontosak« voltak, három kísérletükből három gól született, az első kettőt védelmi hiba előzte meg. A vereséggel biztossá vált, hogy együttesünk, ahogy 2004 óta mindig, ezúttal is lemarad az Eb-ről.”

A segabg.com úgy fogalmaz, hogy Dermendzsiev szövetségi kapitány „egyelőre” marad az alakulat élén, ám a szerződése április végén lejár, és a hosszabbítást a szövetség a playoffszerepléshez kötötte. Hozzáteszik: Emil Kosztadinov, a szövetség elnökségi tagja úgy reagált a kapitány jövőjét firtató kérdésekre: „Alszunk rá egyet, aztán meglátjuk.”

A trud.bg teljes összeomlást emleget.

„Teljes összeomlás, Bulgária nem megy az Eb-re.”

„Újabb nagy torna, amit nélkülünk rendeznek meg. A régóta várt »elődöntő« több mint egy évtized után a nemzeti csapat legfontosabb meccse volt, de ismét csalódnunk kellett. A korán kapott gól és a balszerencse csak mellékes oka volt a vereségnek. Úgy tűnik, a VAR is hátat fordított nekünk, a második félidőben három olyan kétes szituáció is volt, ami büntetőhöz vezethetett volna, de egyiket sem ítélték meg a javunkra.”

A dnevnik.bg „szerencsétlen vereségről” ír, rámutatva, hogy a magyarok négy, kaput eltaláló próbálkozásukból három gólt szereztek, Bulgária ezzel szemben rendre hibázott a befejezéseknél. A portál Willi Orbán villanása kapcsán azt írja: „A magyarok találata rámutat a bolgár csapat gyengéjére, zsinórban a harmadik meccsén is pontrúgás után kapott gólt.”

A football24.bg pedig csalódottan vette tudomásul, hogy nem sikerült megtörni a bolgárok 16 éves „átkát”: „Magyarország visszarántott minket a valóságba, az Európa-bajnokság ismét délibáb maradt!”

„Nem voltak jobbak a magyarok, de mivel éltek a lehetőségeikkel, megnyerték a találkozót – olvasható. – A vereséggel eldőlt, hogy a válogatott 16 év után sem lesz ott egy nagyobb tornán, ami sokat elmond az országunk labdarúgásáról.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik