Böde és Szolnoki debütálhat a válogatottban, Juhász kimaradt

Vágólapra másolva!
2013.01.23. 10:22
null
Böde Dániel gólerősségét Egervári Sándor is tesztelheti (Fotó: MTI)
Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette keretét a nemzeti csapat Fehéroroszország elleni felkészülési mérkőzésére. A február 6-i meccset a törökországi Belekben rendezik meg. Újoncként kapott meghívót a ferencvárosi Böde Dániel és a székesfehérvári Szolnoki Roland, kimaradt Király Gábor és Juhász Roland.

„Sajnos így is keveset vagyunk együtt, ezért mindegyik napnak jelentősége van, amikor közösséget építhetünk, jobb csapattá válhatunk – fogalmazta meg a februári összetartás jelentőségét Egervári Sándor a Nemzeti Sportnak. – Tavaly február végén volt erre alkalom, a mostani időpont kevésbé kedvező, ám aligha szorul magyarázatra, fontos kihasználni az adódó lehetőséget. Ami az ellenfelünket illeti, Fehéroroszországgal szemben van restanciánk, hiszen évek óta nem sikerült győznünk ellene – felnőtt- és utánpótlásszinten sem. Hogy milyen erőt képvisel a soros rivális? Fegyelmezett csapatról van szó, olyanról, amelyik magán viseli az orosz futballkultúra jegyeit, és nem mellékesen a BATE Boriszovra épül, amely a Bajnokok Ligájában a Debrecen kiverése után is ért el figyelemre méltó eredményeket.”

Egervári Sándor egy számítógépes programnak köszönhetően tökéletesen tisztában van az általa számításba vett idegenlégiósok állapotával, a hazai kiválasztottak aktuális formájáról pedig a klubedzőkkel történő személyes egyeztetések során szerez információkat.

„Hatalmas érvágás, hogy Gera Zoltán megsérült, így hosszú időre elveszítettük csapatkapitányunkat, nélküle biztosan nehezebb lesz megvalósítani céljainkat – folytatta Egervári Sándor. – A számítógépes programnak köszönhetően minden információt megkapunk a külföldön játszó labdarúgóinkról, de azzal is tisztában vagyunk, ellenfeleink melyik meccsükön mit produkáltak. Itthon már végigjártuk azokat a klubokat, amelyek a válogatottnál szóba jöhető futballistákat adják, így voltunk már a Fradinál, a Győrnél, a Debrecennél és a Diósgyőrnél is – a Videoton a külföldi edzőtáborozása miatt maradt ki a sorból. Szeretnénk mindenhová eljutni, mert fontos az edzőkollégák szakmai véleménye, hiszen ők vannak napi kapcsolatban a játékosokkal.”

A nemzeti csapat tehát sérült kapitánya (Gera Zoltán) és a távollétében a karszalagot viselő helyettes (Juhász Roland) nélkül készül. Király Gábor klubkötelezettségei miatt (két nappal korábban meccse van az 1860 Münchennel) maradt ki, Juhász Roland pedig meccshiánya miatt.

Ha Böde Dániel pályára lép Fehéroroszország ellen, a Ferencváros igen hosszú idő után köszönthet ismét magyar válogatott labdarúgót: az FTC-ből legutóbb Tőzsér Dániel került be a nemzeti csapatba, még 2005 decemberében, azóta a ferencvárosiak légiósai kaptak válogatott meghívót, illetve Gyömbér Gábor került be a keretbe (de pályára ő nem lépett). A magyar klubok közül messze a Ferencváros adta a legtöbb játékost a válogatottba annak története során. A Videoton legutóbbi debütáló válogatott játékosa Gyurcsó Ádám volt.

„Ne nyugodjunk még bele, hogy márciusban zárt kapus meccsen kell játszanunk a románok ellen – kezdte mondandóját Egervári Sándor szövetségi kapitány az MLSZ TV-nek. – Amennyiben a FIFA nem vonja vissza döntését, előny lehet számunkra a beleki edzőcentrumban néhány száz néző előtt lejátszott mérkőzés, hiszen kissé szimulálná az esetleges nézők nélküli román meccset. Ezt megszokni nyilván nem szeretnénk, de egyfajta segítséget jelenthet.”

„Válogatott mérkőzésről lévén szó, a magyar labdarúgás tekintélyét nem kockáztathatjuk gyakorlásként, hanem ez egy komoly megmérettetés mindannyiunk számára. Természetesen szeretnénk néhány dolgot kipróbálni, néhány játékost bevetni, s megnézni, hogy milyen állapotban, formában vannak a keret tagjai” – folytatta a kapitány.

„Néhány meghatározó labdarúgó hiányzik a keretből. Gera Zoltán súlyos sérülése miatt műtétre vár, Király Gábornak pedig a szerdai meccs előtt hétfőn bajnokija van, ami miatt nehéz lenne kedd estére Belekbe utaznia. Nem lesz ott Juhász Roland sem, aki meccshiánnyal küzd. De vannak új játékosok is, akik még nem szerepeltek a válogatottban. Ilyen például Szolnoki Roland, aki a Videotonban ősszel már nemzetközi mérkőzéseken is bizonyította, jó teljesítményre képes. Régóta keressük azt a jobb oldali védőt, aki segítségünkre lehet az elkövetkezendő években. Nyilván fiatalként akár évtizedes lehetőség is áll előtte a válogatott kapcsán. Szeretnénk megnézni Böde Dánielt is, aki kiválóan futballozott a Ferencvárosban, kíváncsiak vagyunk, hogyan tudnak beilleszkedni és alkalmazkodni a közösségünkhöz” – mondta Egervári.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE FEHÉROROSZORSZÁG ELLEN
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Gulácsi Péter (Liverpool), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz)
Védők: Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Kádár Tamás (Roda JC), Korcsmár Zsolt (Brann), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Szolnoki Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (FC Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Koltai Tamás (Győri ETO), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pátkai Máté (Győri ETO), Pintér Ádám (Real Zaragoza), Varga József (DVSC-Teva)
Csatárok: Böde Dániel (Ferencváros), Rudolf Gergely (Diósgyőri VTK), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)
Biztonsági tartalékok: Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás), Németh Krisztián (Roda JC), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga Roland (Győri ETO)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik